Hopp til innholdet

Starten på et nytt syprosjekt

Sist oppdatert 16. november 2018

I 2010 sydde jeg min egen vinterjakke i økologisk bomull. I denne bloggserien kan du lese om prosjektet fra start til slutt. Jeg har også skrevet en test av jakken i Test av Svånå Mila.

I løpet av de fire årene jeg har hatt skalljakken min har jeg gått fra å være veldig fornøyd til å finne flere og flere feil og mangler. Det er en Snowdrift jakke fra Bergans i Dermizax. Blant annet er ermene altfor små nederst og det er nærmest umulig å få dem over selv tynne hansker. Den er altfor kort og snørelåsene til strikken nederst treffer rett på hoftebeina. Det er mildt sagt ubehagelig med et kraftig hoftebelte over. Jeg kunne bare kjøpt meg en ny jakke, men det virker morsomt å designe og sy en jakke selv. Da får jeg den akkurat slik jeg vil ha den og det blir mye billigere, kanskje opptil 1/6 av prisen. Om man ser bort fra arbeidstiden vel og merke.

Om å sy friluftsutstyr selv

Jeg levde tidligere i den tro at de fleste klær, og særlig friluftsklær, kunne ikke vanlige dødelige mennesker drømme om å klare å sy selv. Det trengte man spesielle maskiner, stoff, teknikker og ferdigheter til som jeg absolutt ikke var i besittelse av. Etter hvert har jeg innsett at det ikke er så magisk som det virker. Så skal jeg begi meg ut i syverdenen og prøve meg på en vinterjakke. Jeg bestemte meg for å sy den i bomull fordi det er enklere å jobbe med enn Gore-Tex eller lignende. Da trenger man heller ikke fór. Jeg har lenge tenkt på å teste bomull i stedet for vanntette pustende stoff på vinteren siden det er mer behagelig, puster bedre og holder lengre. Ulempen er at det er mindre vanntett, men da får jeg heller ta med en lett regnjakke de ganger det er meldt mildt vær når jeg skal på tur. Dette kan du lese mer om i Skalljakke.

Leting etter mønster

Etter mye søking på nettet fant jeg ikke en eneste beskrivelse på hvordan man syr sin egen friluftsjakke. Det er flere som har prøvd seg på å sy anorakker, men jeg har ikke funnet en beskrivelse på hvordan man gjør det. Jeg har aldri forstått hvorfor slike jakker fortsatt er så populære og syns det bare er upraktisk å ikke ha hel glidelås. Å finne et bra nok mønster virker derfor lite sannsynlig, så jeg har bestemt meg for å heller ta utgangspunkt i jakken jeg har nå og lage eget mønster. Jeg regner med at dette første steget kommer til å utgjøre mye av tiden det tar å sy jakken. Jeg har ikke mye syerfaring, så da blir det spennende å se om jeg har tatt vann over hodet med dette prosjektet.

Etaproof økologisk bomull

Jakken skal altså sys i økologisk bomull, som jeg bestiller fra extremtextil i Tyskland der vi har gjort flere bestillinger tidligere, blant annet til dunbuksene Staffan sydde til meg. Etaproof-bomull er omtrent det samme som Ventile. Klättermusen bruker det i sine klær og det blir til og med brukt til stridspilotdrakter. Denne bomullen er veldig tettvevd og dermed også noe vanntett, med en vannsøyle på 750 mm. Må man ikke ha økologisk bomull er utvalget av farger stort, men jeg må nøye meg med sandfarget. Derfra skal jeg også kjøpe alt jeg trenger av glidelåser, snørelås og annet tilbehør. Totalt tror jeg materialet kommer til å koste mellom 500 og 1000 kr.

Denne bloggen vies altså til dette syprosjektet. Målet er å legge ut i hvert fall ett innlegg i uka, men det vil sikkert variere en del.


 

Stikkord:

Legg inn en kommentar

Oppdag mer fra Friluftsnett

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese