Sist oppdatert 30. januar 2022

Bergans Alpinist er en stor ryggsekk med et kraftig bæresystem for tunge bører. I dag kommer ryggsekken i fire varianter:

  • Bergans Alpinist Medium 110 liter
  • Bergans Alpinist Large 130 liter
  • Bergans Alpinist Lady 100 liter
  • Bergans Powerframe 130 liter
Bergans Alpinist
Bergans Alpinist

For mer informasjon om de ulike ryggsekkene, se Bergans sin hjemmeside: www.bergans.no.

Denne testen ble først skrevet i 2008 og er basert på bruk av Bergans Viking, Powerframe og Alpinist. Bergans Viking er en tidligere versjon av ryggsekken med kortere rygg enn Alpinist. Artikkelen er oppdatert i 2018 og jeg har valgt å beholdt omtale av enkelte funksjoner som ikke lenger eksisterer, som for eksempel rulletopp. 

Rulletopp

Å lukke rulletoppen er enkelt selv med tykke votter, det fungerer som en vanntett pakkpose. Med rulletopp komprimeres sekken bedre, den er lettere å åpne og man sparer vekt – over en halv kilo. På den annen side mister man plassen i topplokket der man kan ha småting lett tilgjengelig.

Problemer med hoftebeltet

Jeg og flere jeg kjenner har hatt gjentatte problemer med at plasten i hoftebeltet brekker. Ved alle tilfeller har Bergans vært behjelpelige og sendt nytt hoftebelte. Hoftebeltet har gått i stykker på samme måte hver gang, nemlig ved at plasten har fått en sprekk tvers igjennom der det er størst belastning. Det skjer langsomt, så hvis man kontrollerer utstyret innimellom skal det ikke være noe problem at det går i stykker på tur. Bergans har fem års garanti på ryggsekkene og er flinke til å reparere og sende nytt produkt ved behov. Jeg er ikke kjent med om dette problemer har blitt bedre i de nyere modellene. 

Nyttige funksjoner

På modellene uten rulletopp kan man gjøre om topplokk og sidelommer til en liten dagstursekk. Det kan være praktisk for å ha med det viktigste på småturer, men den er liten og har bare enkle skulderremmer. En annen fordel med å kunne ta av sidelommene er at man kan spare vekt og få en litt mindre sekk på kortere turer.

Ryggsekken har gode muligheter til å feste spade og liggeunderlag utenpå sekken, både vertikalt og på toppen. På modellene med rulletopp er det ikke fastsydde remmer i toppen, men det er feste for å bruke vanlige remmer.

Frontåpningen kan ofte være vanskelig å stenge når sekken er full. Antakelig er det lettere når glidelåsene er rette i stedet for runde, som de er på alle sekkene denne testen handler om.

Som konklusjon kan man si at dette er en bra sekk med lav literpris og en god investering for lange sommerturer og teltturer på vinteren. I alle fall så lenge hoftebeltet holder.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: