Sist oppdatert 30. januar 2022

Laika Originalkløv er en lett og enkel hundekløv som tåler røff bruk. Kløven har ikke mange finesser, men det er også en av fordelene. Det er færre deler som kan gå i stykker og man slipper å styre med mange spenner, glidelåser og stropper hver gang man skal ha noe inn og ut av kløven. Prisen er overkommelig i forhold til kvaliteten og jeg vil derfor varmt anbefale kløven til friluftsinteresserte hundeeiere. Jeg har testet kløven på 30 liter på samojeden min Mistra siden 2010.

Slitesterk

Laika-kløven er laget i slitesterkt stoff med lærforsterkning på slitehjørnene foran på begge veskene. Det er brukt lær på den delen som ligger mot hundens rygg. Kløven festes med brede remmer under buken og med borrelås og spenne rundt halsen.

Oppspenning av kløven

Ved å træ den medfølgende remmen gjennom ringene oppå kløven kan veskene spennes ut fra sidene på hunden slik at det blir mindre sjanse for gnagsår og mer behagelig for hunden å bære kløven. Min erfaring er at så lenge kløven er fullpakket med klær eller andre myke ting er dette ikke nødvendig, da står veskene ut fra hunden av seg selv. Ringene kan også brukes for å feste utstyr oppå kløven, dette er ikke noe jeg selv har prøvd. Jeg ser for meg at det fort kan hekte seg inn i vegetasjon og annet underveis.

Lommer og fester

Kløven består av to vesker som lukkes med glidelås med en smal stoffklaff over. Det er ingen andre lommer, heller ikke på stoffstykket over ryggen på hunden. Når man har funnet riktig størrelse på halsåpningen kan man enkelt træ kløven over hodet på hunden og feste den med to spenner under buken.

En ring bakerst på kløven kan brukes for å feste et bånd til kløven i nedoverbakker for å hindre at den sklir framover på hunden. Skal man ha hunden i bånd må man bruke halsbånd eller sele under kløven, ringen er ikke laget for å kunne brukes i stedet for halsbånd. Bakerst på kløven er det en løkke som det er praktisk å træ båndet gjennom. Da holder båndet seg lettere oppe uten av hunden får det mellom beina.

Laika originalkløv fra Nordtro
Laika originalkløv fra Nordtro

Produsent

Laika Originalkløv ble inntil 2019 produseret av Nordtro i Troms. Produksjonen er nå overtatt av Arctic Lavvo. Kløven kommer i 5 ulike størrelser fra 15 til 50 l. Ifølge størrelsestabellen deres passer kløvene for hunder fra 12 kg og oppover til over 40 kg.

Min erfaring med Laika Originalkløv

Med litt vekt i er kløven ganske enkel å balansere, men det er en fordel om man ikke har mye man skal bruke under dagen i kløven. Da må man hele tiden justere vekten i veskene når man tar ting ut og inn. Kløven er ikke vanntett, men jeg pleier uansett pakke vanntett inni kløven i tilfelle hunden skulle finne på å ta et bad eller man må vade. Med noen lette vanntette pakkposer holder man utstyret tørt.

Mitt inntrykk av denne kløven er at den egner seg bra for aktivt friluftsliv, både på korte dagsturer og lengre teltturer. Den er slitesterk og relativt lett slik at hunden kan bære så mye nyttelast som mulig. Etter ti års bruk har det gått hull på læret på slitehjørnene, bortsett fra det er kløven i veldig god stand.

Produsent
Størrelse
Vekt
Bruksområde
Pris (2020)
Arctic Lavvo (fra 2019, tidligere Nordtro)15-50 liter1 030g i str. 30 literKorte og lange turer i krevende terreng2 000 kr

*Jeg har veid kløven selv

Fordeler
Ulemper
+ Lett– Ingen smålommer
+ Kan spennes ut fra sidene– Ikke feste for bånd, må bruke halsbånd eller sele
+ Enkelt å feste kløven på hunden 
+ Slitesterk med lærforsterkninger

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: