Flåttmidler brukes for å holde flått og andre uønskede smådyr borte. Les mer om flått i egen artikkel.

Annonse

Flåttmidler for mennesker

Det fins mange flåttmidler for hunder og katter, men nesten ingen for mennesker. Kanskje fordi midler som skal brukes på mennesker er underlagt strengere restriksjoner? Vanlige insektsmidler kan fungere også mot flått, men den beste beskyttelsen er å dekke til bar hud og sørge for at flåtten ikke kommer til. Om du er i områder med mye flått burde du også sjekke hele kroppen daglig for å fjerne eventuelle flått som har kommet inn til huden. Fjerner man flåtten før det har gått et døgn er sjansen liten for at man har blitt smittet av bakterien borrelia. Viruset TBE overføres med flåttens spytt, som skjer mye raskere.

Om en flått har satt seg fast er det bare å bruke en vanlig pinsett eller flåttpinsett, gripe om flåtten helt inntil huden og dra den ut. Jeg pleier verken å bruke sprit eller vri flåtten for å få den løs.

Flåttmidler for hunder

Flere av de midlene man kan bruke på hunder kan også brukes på katter, men siden man sjelden har med seg katt på tur nøyer jeg meg med å skrive om hunder. Merk likevel at noen midler for hund kan det være svært farlig å bruke på katt, så sjekk dokumentasjonen nøye før du eventuelt bruker det på katten også.

Ulike typer flåttmidler

Det fins mange ulike typer flåttmidler: noen kan kategoriseres som kjerringråd eller selges over disk i dyrebutikker, mens andre er reseptbelagte. I førstnevnte kategorier finner vi hvitløk og flåtthalsbånd av rav. I sistnevnte ulike typer kjemikalier, ofte insektsmidler, som påføres hunden på ulike måter. Jeg har holdt oss til sistnevnte kategori med reseptbelagte flåttmidler som er testet og kontrollert etter strenge rutiner. Kjente bivirkninger er oppgitt og virkningen er dokumentert. De vanligste bivirkningene er utslett og kløe. Disse flåttmidlene må man få resept på hos veterinær og enten kjøpe hos veterinæren eller på apoteket.

Bruk av reseptbelagte flåttmidler

De reseptbelagte flåttmidlene selges som dråper og halsbånd med ulike virkestoffer og egenskaper. Midlene virker oftest avstøtende på flåtten slik at den ikke fester seg til huden og/eller dreper flåtten når den kommer i kontakt med middelet. Det tar 1-7 dager før man har full effekt mot flått. For alle midlene gjelder at man skal være forsiktig når man håndterer middelet og i noen tilfeller også hunden den første tiden etter man har fått på middelet. Hunden skal også unngå mye bading, spesielt de første dagene etter man har hatt på middelet, både fordi det kan redusere effekten og fordi stoffene kan være giftige for vannlevende organismer. Under er en kort oversikt over de ulike typene med fordeler og ulemper for hvert middel.

Flåttmiddel (link til pakningsvedlegg)
Type
Tid før virkning
Varighet
Ca. pris for én dose til hund på 15 kg
Merknader
Exspot Dråper 1 døgn, full effekt etter 2-3 døgn 4 uker 118 kr – Må brukes oftere om hunden bader mye
Scalibor Halsbånd 1 uke 5 mnd 329 kr – Påvirkes ikke av at hunden bader, men halsbåndet bør tas av før hunden bader.
– Andre hunder kan få i seg middelet under lek om de for eksempel biter over halsbåndet.
– Om hunden har mye pels kan det redusere effekten.
Frontline Dråper 2 døgn 3-5 uker 150 kr – Det er usikkert om effekten reduseres om hunden bader ofte.

Jeg bruker

På samojedene mine bruker jeg Exspot om vi skal til et sted med mye flått. Siden hundene mine har mye pels og jeg bare trenger flåttbeskyttelse i kortere perioder har jeg valgt bort flåtthalsbånd. At det ble Exspot og ikke Frontline er nok mest en tilfeldighet, men prisen er litt lavere.

Annonse

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: