Hopp til innholdet

Pakkposer og regntrekk

Regntrekk til ryggsekk

Sist oppdatert 4. februar 2022

Her er en kort oppsummering av ulike måter å holde utstyret tørt på tur, så du kan krype inn i en tørr og god sovepose på kvelden. Husk at også på vinteren kan det bli regn eller du kan få snø inn i sekken eller pulken. Gjør det derfor til en vane å pakke regntett på tur.

Plastposer: billig, men ikke så bra

Plastposer er enkle, billige og lette å få tak i. Du kan bruke ulike poser til ulike deler av utstyret for å holde orden i sakene. På de annen side blir de fort hullete og må kastes og de gjør seg ikke så godt på friluftsbilder.

Pakkposer: holdbart og enkelt

Du kan kjøpe enkle pakkposer laget av vanntett stoff eller lage hjemmesydde pakkposer av vanntett stoff. Vanntett stoff er noe du finner hos blant annet Shelby eller Extremtextil. Om du har et utslitt telt eller noe annet vanntett stoff du ikke trenger er det bare å ta fram saksen. Slike pakkposer er regntett, enkle å pakke i og du holder lett oversikt over utstyret. De er derimot ikke vanntett, så skal du på kanotur bør du heller vurdere vanntette pakkposer.

Noen hjemmesydde pakkposer i vanntett stoff holder orden på utstyret.

Vanntette pakkposer: til padleturer og elvekryssinger

Vanntette pakkposer selges i utallige farger, former og størrelser. Du finner noe for enhver smak i alt fra superlette stoffer til tunge og slitesterke stoffer som tåler det meste. Noen vanntette pakkposer har ventiler for å slippe ut luften når du skal komprimere og rulle ned toppen. Min erfaring er at med litt trening klarer man fint å presse ut luften uten ventil. Ventilen blir fort det svake punktet og til slutt begynner det å lekke inn vann i ventilen.

Vanntette pakkposer er dyrere enn de enkle pakkposene og mer omstendelige i bruk, men til gjengjeld sikrer de at utstyret er vanntett. På vanlige turer er ikke dette nødvendig, men på kanotur og andre turer der utstyret risikerer å havne i vannet er dette en god forsikring. Jeg har selv reddet fotoutstyr på kanotur med vanntette pakkposer etter en velt. Det kan også være lurt å ha kamera og annen elektronikk i en liten pakkpose. Bruker du hundekløv er det nødvendig å pakke vanntett.

Regntrekk til ryggsekk

Til en del ryggsekker kan man kjøpe et regntrekk som man drar over ryggsekken for å holde regnet ute. Om det ikke følger med ryggsekken kan man kjøpe det som tilbehør om man ikke har en veldig stor sekk. Meningen er at stoffet skal dekke hele ryggsekken utenom bæresystemet, men det blir fort åpninger på sidene hvor regnet kommer til. Det begrenser også hva du kan spenne utenpå ryggsekken og gjør det mer omstendelig å komme til utstyret.

Regntrekk til ryggsekk. Foto: Staffan Sandberg

Søppelsekk

Du kan pakke alt utstyret i en stor søppelsekk i ryggsekken, men det er upraktisk å få tak i ting som ligger lenger ned. Har du flere åpninger i ryggsekken for å komme til utstyret blir de ubrukelige, dette er derfor en upraktisk måte å holde pakningen tørr på.

Vanntett ryggsekk

Få ryggsekker er helt vanntette eller engang sydd i vanntett stoff. Derimot fins det mange ryggsekker som har vanntette glidelåser, som absolutt ikke må tas som et tegn på at det er en vanntett ryggsekk. Jeg har fortsatt ikke forstått fordelen med vanntette glidelåser på en ryggsekk når stoffet ikke er vanntett. Hvilken forskjell gjør det om det kommer inn litt vann gjennom glidelåsen? En del ryggsekker er impregnerte for å holde vann ute, men om ikke selve stoffet er vanntett hjelper det bare de første turene. Om du mistenker at stoffet er vanntett og holder regnet ute burde du undersøke det nøye før du stoler på det. Ofte må stoffet impregneres på nytt med jevne mellomrom.

Stikkord:

Legg inn en kommentar

Oppdag mer fra Friluftsnett

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese