Hopp til innholdet

Reparasjonsutstyr

Sist oppdatert 30. januar 2022

Hvis uhellet er ute kan en hel tur stå og falle på hvilket utstyr du har med for å reparere en binding som har løsnet, et telt som har revnet eller en sko som ikke er tett. Murphys lov sier at:

Ting vil gå galt uavhengig av situasjon hvis gitt muligheten

og

Hvis det er noe som ikke kan gå galt, så går det likevel galt.

Fullt så ille er det ikke i turverdenen, men det er lurt å ha med litt utstyr for å reparere friluftsutstyret på tur. På turer burde man ha med seg følgende:

Gaffatape

Dette er kanskje det viktigste reparasjonsutstyret du kan ha med deg.

If you can’t fix it with gaffa, you haven’t used enough.

Det er billigst å kjøpe en stor rull i stedet for de små pakkene. Om det blir for mye å ta med seg kan du ta en dorull eller en pappbit og rulle noen runder med gaffatape rundt den. Ta heller med for mye enn for lite gaffa, vekten er uansett ganske ubetydelig. Gaffatape kan blant annet brukes for å reparere hull i telt, dunklær eller regntøy. Sett på en tapebit over hullet og ha lim på kantene, så sitter det ordentlig.

Lim

Det fins mange forskjellige typer lim. Jeg foretrekker Liquisole eller Aquasure. Liquisole får man tak i nesten overalt. Om en bygd har matbutikk eller bensinstasjon får man oftest tak i Liquisole. Jeg syns Aquasure er bedre, men den er vanskeligere å få tak i, let i en dykkebutikk før turen. Noen sportsbutikker selger også Aquasure.

På de fleste limtuber blir det umulig å få av lokket etter man har åpnet dem. Legg tuben i kokende vann, så blir det lettere. Når du er hjemme kan du oppbevare den i fryseren, så setter ikke korken seg fast like fort. Iblant kan man åpne korken med tang, men tuben tåler ikke alltid slik behandling og det blir sprekker. Limtypene nevnt over pleier som regel å lime fast korken. En del limtyper fins i små tuber som riktignok virker dyre sammenlignet med de normalstore, men med tanke på at det ikke går like mye tapt om de tørker inn kan det være billigere med de små. Jeg har prøvd en limtype som heter Extreme repair som hadde en veldig bra kork. Den er ikke like lett å få tak i som Liquisole, men er iblant å få tak i på bensinstasjoner.

Sysaker

På en tur trenger man sytråd, tanntråd og nåler. Sytråden burde være av polyester eller aller helst nylon. Nylontråden ser ut som veldig tynt fiskesnøre, men det er vanskelig å få tak i. En tynn fiskeline fungerer bra som et alternativ. Tanntråd er veldig sterkt og passer bra for å sy i grovere stoff. Ta med noen nåler som passer til sytråd og noen som passer til den tykkere tanntråden. En i hver størrelse er for lite. Om den knekker kommer du til å angre på at du ikke tok med den ekstra vekten som flere nåler medfører. To nåler kan virke tilstrekkelig, men om den første knekker kommer du til å være nervøs når du syr resten.

Multiverktøy

Multiverktøy er alltid bra å ha for å reparere utstyret. Den burde ha kniv, skrutrekker som passer utstyret ditt, tang og metallsag. Dessverre passer sjelden skrutrekkeren til skibindinger. Skibindinger løsner før eller siden fra skiene. Slitasjen for hvert skritt blir i lengden så stor at skruene vider ut sporene som gjengene sitter i. Under turen kan det fikses ved at man skrur til skruene noen ganger om dagen. Når man kommer hjem setter man en limdråpe i hullet og lar det tørke før man skrur i skruen. Om du vil at det skal sitte helt fast slik at du ikke får ut skruen kan du skru i skruen før limet har tørket.

Skruer er ofte dratt hardt igjen når utstyret kommer fra butikken. Det er ikke fullt så lett å åpne en skrue som sitter hardt fast med de verktøyene man har på fjellet som hjemme med skiftenøkler og skrustikke. Det kan derfor lønne seg å skru opp alt hjemme og skru dem igjen med de verktøyene man har med seg på tur. Dette gjelder først og fremst brennere.

Remmer og tau

Noen remmer og tau kan være praktiske når man reparerer utstyret. Dessuten kan det være praktisk om pakningen ikke får plass i ryggsekken og må spennes fast utenpå eller for å henge opp en tørkesnor i teltet. Kjøp et tau som er holdbart og ganske tynt, jeg pleier å bruke et 3 mm tau man får kjøpt billig på rull på Biltema.

Spesifikt reparasjonsutstyr

Deler av friluftsutstyret trenger også spesialtilpassede reservedeler, for eksempel oppblåsbare liggeunderlag, skibindinger, trinser, telt og multifuelbrennere. Ta med kitet som fulgte med for å reparere utstyret underveis.

Ta med reparasjonskitet til brenneren, liggeunderlaget, teltet og annet utstyr med spesialtilpassede reservedeler.

Legg inn en kommentar