Sist oppdatert 30. januar 2022

Les om skallbukser til sommerbruk i Skallbukse sommer.

Vindtett, vanntett, pustende?

På vinteren kan man bruke en bomullsbukse eller pustende/vanntett skallbukse i for eksempel gore-tex eller dermizax når man er på tur. Bomullsbukser er vindtette, puster bra og gir deg god bevegelighet, samtidig som de er mer slitesterke og billigere enn skallbukser i pustende/vanntett stoff. Så lenge det er kaldt er dette en bra løsning, men det er selvsagt ikke veldig vanntett. Impregnering hjelper noe, men er det rundt null og sludd eller til og med regn må du ha på regnbukse i tillegg eller bruke pustende/vanntett stoff i stedet. Skallbukser i pustende/vanntett stoff er mindre slitesterke, puster litt dårligere enn bomull og er dyrere, men er til gjengjeld mer vanntette.

Skallbukse
Skallbukse

Slitestyrke

En vinterbukse for friluftsliv vil man ha litt tykkere enn en regnbukse, både for å holde varmen bedre og fordi buksen slites mer på vinteren siden man har den på hele tiden. Samtidig har vekten på en vinterbukse mindre å si siden man har den på hele tiden. De fleste fjellski har stålkanter som raskt kan slite i stykker en bukse om man ikke har ekstra forsterkning på innsiden av foten/leggen, derfor burde du passe på at buksen har forsterkning der om du går mye med fjellski. På en del skallbukser til vinterbruk kan man få med uttagbare isolasjonsplater/kneplater/knebeskyttelse som holder knærne varmere og er praktiske om man skal stå mye på knærne for eksempel når man graver snøhule.

Salopettebukser, glidelås langs beina og snølås

En del vinterbukser, også kalt salopettebukser, går høyt opp foran og har seler. Da kommer det ikke så lett snø inn mellom buksen og jakken. Salopettebukser er mer behagelige å ha på siden man ikke har noe som strammer i livet, og er vamere, men det er jo ikke alltid en fordel. Om man har seler må buksen ha glidelås hele veien opp for at man skal kunne gå på do uten å ta av jakken. Uansett om man har seler eller ikke er det praktisk med glidelås på siden så man kan lufte om det er varmt. Har man en klaff over med knapper kan man ha glidelåsen helt åpen uten av buksene slenger så mye. Snølås nederst på beina veldig praktisk, da slipper man ta av og på gamasjoner. Om man har lave skisko som gjør at snølåsen lett går av fins det på noen bukser en strikk som man fester under skoen som på gamasjer. Hvis ikke er det lett å sy på en strikk. Lommer er praktisk, men det er kanskje ikke like nødvendig med fleece på innsiden som på sommeren siden man oftest har på votter uansett.

Gnagsår

Det kan kanskje virke rart at man skal tenke på gnagsår når man skal kjøpe skallbukse for friluftsliv, men det er viktig å tenke på hvor sekken gnager og hvordan sømmene på buksen sitter i forhold til det om man ofte opplever at hoftebeltet gnager. Siden man har flere lag stoff på vinteren er det ikke et like stort problem med sømmer, men sjekk i hvert fall at det ikke sitter spenner på feil sted. Jeg fikk Bergans til å flytte noen spenner på Bergansbuksen min som satt rett over der hoftebeina stikker ut som mest. Det var skuffende at en Bergansbukse ikke kunne brukes med Berganssekken min, men bra at de fikset det gratis, i hvert fall.

En del vinterplagg kommer i dag med innsydd Reccobrikke, det kan du lese mer om i artikkelen om skredutstyr.

Vi bruker begge skallbukser i pustende/vanntett stoff om vinteren med glidelås langs siden. Bukser i pustende/vanntett stoff koster vanligvis noe over 1000 kr, men man kommer fort opp i over 2000 kr. Bomullsbukser koster noe mindre.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: