Hopp til innholdet

Matlaging på vinteren

Smelte snø

Sist oppdatert 30. januar 2022

Det tar tid å lage mat på vinteren når snø må smeltes til vann, termosen fylles og middagen lages. Har du i tillegg med en hund eller to blir det mye snø som skal smeltes. Da gjelder det å være effektiv med både tid og brensel. Her er noen tips til hvordan du smelter snø og lager mat mest mulig effektivt vinterstid.

Det er praktisk å ha med to kjeler vinterstid. Den ene bruker du til å smelte snø, den andre til å lage mat i. Da er det ikke like viktig at matkjelen vaskes helt ren og du kan smelte snø mens maten godgjør seg.

1. Bruk flytende vann til snøsmelting

Har du litt vann til overs i termosen bør du heller det i kjelen sammen med snøen. Da unngår du at snøen nærmest kjelebunnen fordamper og suges opp av snøen under. Det lager et luftrom og snøsmeltingen blir mindre effektiv. Snø suger til seg overraskende mye vann, så det å sørge for at kjelebunnen hele tiden er dekket av litt vann skynder på prosessen.

Smelte snø
Sørg for å ha flytende vann sammen med snøen så det ikke blir et luftlag nederst i kaserollen.

2. Smelt snø både i og over kjelen

Har du kjelesettet til Trangia eller tilsvarende, kan lokket også fungere som stekepanne. Det kan du utnytte når du smelter snø ved å fylle på med snø også oppå lokket. Da utnytter du enda mer av varmen fra brenneren. Hell etter hvert snøen/vannet over i kjelen.

Smelte snø
Smelt snø både i kaserollen og lokket for å utnytte varmen bedre

3. Lag i stand middagen

Når det begynner å koke heller du i ris/pasta, pulversuppe, tørkede grønnsaker og kjøtt eller linser. La det koke en liten stund.

Legg kjelen med mat i en isolering laget av liggeunderlag som er klippet til og tapet sammen slik at kjelen får plass i den. Se artikkelen om tilbehør til matlaging. Glem ikke å sette på lokk.

4. Hvor mye vann må jeg lage?

Smelt nok snø så du har fram til frokost neste morgen. Jeg pleier alltid ha en full termos på kvelden i tilfelle noe skulle skje og jeg ikke har mulighet til å smelte snø neste morgen. Da går det også kjappere å lage frokost og vann neste morgen.

5. Lag ferdig middagen

Varm opp kjelen med maten som har stått til bløtlegging. Pasta burde nesten være ferdig nå. Ost, smør og annet som er godt å ha i maten, men som ikke må kokes, har du ned når det passer.

6. Gjør oppvasken enkel

Oppvask trenger man sjelden bry seg med om vinteren, siden bakterier uansett ikke gror når det er kaldt. Om man har hund med seg kan den kanskje sette pris på at man vasker opp. Smelt snø i matkjelen til hunden, det rengjør kjelen og gir smak til hundens drikkevann.

Vil du vite mer om hva slags brenner eller kokeapparat du bør ha? Les artikkeen om brennere. Du kan også lese mer om matlaging i Mat på tur.

Legg inn en kommentar