Sist oppdatert 30. januar 2022

Når man pakker ryggsekken er det flere saker å tenke på for at den skal bli behagelig å bære. Som du kan se under så er det noen enkle prinsipper man skal tenke på når man skal pakke ryggsekken, men i praksis er det kompromisser mellom de forskjellige prinsippene, siden de ikke kan kombineres med hverandre.

Lett tilgjengelig

Det du skal bruke under dagen pakkes sånn at du lett kommer til det. Du skal ikke måtte pakke opp mye utstyr i regn og sterk vind for å finne fram regnjakka, kameraet eller lignende. En ryggsekk med flere store sidelommer og topplokk med mye plass er veldig praktisk for å kunne få tak i saker lett når de trengs. Iblant virker det som det er altfor få saker som kan ligge langt ned i ryggsekken. Om teltet skal ligge slik at man lett når det kan diskuteres. Det er irriterende om det ligger lengst ned i ryggsekken og det regner når man slår leir, men det skal bare tas fram én gang: på slutten av dagen. Muligheten til å ha ting lett tilgjengelig øker om ryggsekken har en åpning lengst ned i sekken, som blant annet Alpinist, Viking og Powerframe fra Bergans har. Åpningen kan dessverre iblant vanskelig å lukke om ryggsekken er fullpakket, det kan derfor være bra å ikke regne med å bruke den åpningen annet enn for teltet.

Rett tyngdepunkt i ryggsekken

Å ha feil tyngdepunkt i ryggsekken kan gjøre at den føles tyngre og blir ubehagelig å bære. For det første skal man pakke ryggsekken slik at tyngdepunktet i sideaksen er i midten. Dette gir bedre balanse enn om man har vekten langt til én side. Man skal også prøve å legge tunge saker nære ryggen. Om tyngdepunktet blir for langt bak i ryggsekken må du kompensere for det med å bøye deg framover. Det blir i lengden ubehagelig og man mister balansen lettere. I høydeaksen skal tyngdepunktet være så høyt som mulig om du vil at ryggsekken skal føles lett. Høyt tyngdepunkt gir dårligere balanse, så det blir en avveining etter hva man ønsker.

Spenne saker utenpå ryggsekken

Om man ikke har stor nok ryggsekk kan man få plass til mer om man spenner deler av utstyret utenpå ryggsekken. Som vi har skrevet i artikkelen om ryggsekk bør man ikke basere seg helt på å gjøre dette på alle turer siden bæresystemet på en liten ryggsekk ikke er tilpasset tunge bører, så om du må spenner saker utenpå ryggsekken kan det være verdt å se etter en større sekk. Med tanke på det jeg har skrevet over om hvor tyngdepunktet i ryggsekken skal være så bør man spenne saker på oversiden av sekken. Det er dessverre ofte ikke forenlig med å ha saker lett tilgjengelig siden det blokkerer topplokket. Vi pleier å spenne liggeunderlag på utsiden. Ofte fins det bra løkker å feste remmer i eller ferdige remmer på ryggsekken på baksiden av sekken. Det gir en ryggsekk som er stor bakover, men på grunn av at skumplastliggeunderlag er lette blir det ikke noe problem. På vinterturer har vi som regel også spade på utsiden.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: