Sist oppdatert 1. februar 2021

For mange er friluftsliv stillhet og en avkobling fra hverdagen, men mobilen kan likevel være et nyttig verktøy på tur. Husk at all elektronikk kan gå i stykker, batteriene kan gå tomme eller dekningen kan være dårligere enn forventet.

Mobil på tur
Mobil på tur

Dekning

Naturlig nok er dekningen oftest bedre høyere opp, mens nede i dalsøkkene kommer man i dekningsskygge. Sjekk mobiloperatørens dekningskart på nettet og sammenligne gjerne med flere leverandører om du skal bytte abonnement. Min erfaring er at disse kartene stemmer greit med virkeligheten, men er iblant litt vel optimistiske. Husk at det fins mange leverandører som ikke har egne telenett, men leier seg inn hos Telenor eller Telia. Ice.net har eget mobilnett.

Dekningskart Telenor
Dekningskart Telia
Dekningskart Ice.net

Nødsamtaler

Er uhellet ute og du må ringe et nødnummer kan du iblant få bedre dekning enn du får fra operatøren din, siden mobilen da vil søke mot alle tilgjengelige nett. Ta eventuelt ut SIM-kortet for å tvinge mobilen til å bruke andre nett. Tenk også på at nødnummeret ikke bare skal brukes for å melde fra ved uhell. Om du kommer så sent fram til målet at noen kommer til å sette i gang en redningsaksjon er det bedre å ringe nødnummeret og si ifra at du bare er forsinket.

I nødbuer og hytter i fjellet i Sverige er det ofte en nødtelefon med en direktelinje til politiet, jeg kjenner ikke til noe tilsvarende system i Norge. Disse telefonene er ikke bare der for å brukes i nødsituasjoner eller når man vil sørge for at det ikke startes en redningsaksjon. De kan også brukes for å berolige pårørende. Om det blir veldig dårlig vær kan det derfor være verdt å bruke telefonen for å få fram en beskjed om at man er i sikkerhet og ikke går videre før været har blitt bedre.

Sende statusrapporter underveis

Ofte kan det være bra å gi beskjed til noen der hjemme om hvor man befinner seg og at alt er bra, men ikke avtal hyppige rapporter med mindre du er sikker på at det er god dekning på hele turen. Det er viktig at den som sitter hjemme vet at det kan ta en stund før man hører noe uten at det nødvendigvis har skjedd noe alvorlig. Avtal gjerne en tid når det eventuelt skal settes i gang en redningsaksjon om du ikke har gitt lyd fra deg, men ta høyde for uforutsette hendelser som dårlig vær, endring i veivalg eller at mobilen slutter å fungere.

Øke batteritiden på mobilen

Dagens smarttelefoner har mange nyttige funksjoner som krever mye energi. Det er ikke alle funksjoner du har nytte av hjemme som du trenger å bruke hele tiden når du holder på med friluftsliv.

Dette kan du gjøre for å øke livslengden på batteriene:

 • Slå av nettverkene du ikke trenger. Slå av WiFi, bluetooth og velg 2G-nettverket for å spare strøm. Slå på flymodus når du ikke trenger tilgang til nettverk. Spesielt når det er dårlig dekning bruker mobilen mye energi på å finne en basestasjon som er langt unna. Jeg har også inntrykk av at flymodus sparer batteriet når mobilen er avslått, men har ikke forsket nærmere på det.
 • Hold batteriene varme. Kalde batterier er mindre effektive enn varme. Legg mobilen i lomma når du slår leir så den blir varm til du trenger den på kvelden. Batterinivået øker merkbart når batteriene blir varme igjen.
 • Send sms. Det krever mindre energi å sende sms enn å snakke i telefonen, ikke minst fordi man ofte begynner å snakke om mindre viktige ting når man ringer.
 • Skru ned lysstyrken på skjermen.
 • Deaktiver apper du ikke har bruk for på fjellet. De krever datakraft, som igjen krever energi. På en del mobiler kan man ha en app som avslutter alle programmer (Task Killer) som ikke er nødvendige. Under batteriinnstillingene kan du sjekke hvilke apper som stjeler mest energi.
 • Deaktiver e-posten, kalendersynkronisering og andre funksjoner som gjør at mobilen søker etter signaler og oppdaterer.
 • Slå på funksjonen batterisparing.
 • Til slutt kanskje det mest åpenbare tipset: Slå av mobilen når den ikke brukes. Med andre ord: Nyt det enkle friluftslivet og en tilværelse langt borte fra sivilisasjonens stress. Er det ikke derfor vi holder på med friluftsliv?

Om du fortsatt trenger mer batteritid kan du kjøpe en batteribank eller et lite solcellepanel.

Fem nyttige apper på tur

 • Ut.no: Kart og turforslag.
 • Yr.no: Planlegg turen etter været og sjekk været der du er.
 • Aurora: Sjekk nordlysvarselet de neste dagene, kanskje kan du få noen fine bilder av det opplyste teltet under nordlyset?
 • PlanIt!: Kanskje mest for de fotointeresserte. Viser blant annet soloppgang og -nedgang, månefaser, når blåtimen inntreffer og hvor sola og månen står i forhold til hvor du er i terrenget.
 • PodcastAddict: Sett opp automatisk nedlasting av favorittpodcastene dine, så har du et rikt utvalg å lytte til når regnet trommer på teltduken.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: