En vindsekk er en sekk, oftest laget av et rødt syntetstoff, som man kan sette seg i for å få ly mot vinden. I Sverige ser man ofte på vindsekken som en like viktig del av friluftsutstyret som spade når man holder på med friluftsliv på vinteren: Man skal aldri dra ut på vinterfjellet uten vindsekk, og den redder liv. I Norge derimot ser mange på det mer som noe som kan være hyggelig å ha på tur. Jeg spurte en gang en veldig erfaren norsk skigåer om hvorfor han ikke mente at det var nødvendig med vindsekk på fjellturer. Svaret ble at ved dårlig vær overlever man ikke så lenge i en vindsekk om man ikke har mye klær på.

Alle har selv ansvar for hva de velger å ta med på tur. Skal man ha med seg vindsekk, klær for å holde varmen under lang tid, mat for flere dager, satelittelefon, førstehjelpsutstyr med alt man kan tenkes å ha bruk for og så videre, kan ryggsekken bli altfor tung. Sjansen for at man trenger noe og nødvendigheten av å ha det når det trengs må veies mot vekt og pris. Sannheten er at folk har fryst ihjel i vindsekk, men også at mange har overlevd under lang tid i vindsekk når det har blåst for mye for å kunne fortsette. Selv om man har vindsekk bør man først grave en nødbivuakk (se Lage snøgrop og snøhule) siden det blir varmere om man klarer å bygge den bra. Det er ikke alltid man har den kunnskapen som kreves for at man med det utstyret man har og de forholdene som råder klarer å grave en nødbivuakk. Iblant kan ikke selv den mest erfarne bygge en bivuakk på grunn av at forholdene er for dårlige. Da er vindsekken bra å ha siden man overlever mye lengre i en vindsekk enn ute i vinden. Mer om å være ute når det blåser mye kan du lese i artikkelen om sterk vind.

Et annet tilfelle der vindsekken kan være bra å ha er om noen skader seg. Legg den skadede på et liggeunderlag i vindsekken for behandling eller mens dere venter på hjelp. På grunn av dette pleier turledere ofte å ha med seg en vindsekk til en stor gruppe. Om noen skader seg kan man holde varmen i den, men om hele gruppen må søke ly mot været må man grave seg ned.

Vindsekk – mer enn bare nødsituasjoner

Vi har aldri hatt behov for å sitte i en vindsekk på grunn av at vi har skadet oss. Vi har heller ikke brukt den fordi vi ikke har kunnet fortsette, selv om vi kjenner andre som har gjort det. I alle vinder vi har vært ute i har vi kunnet sette opp teltet, komme til en hytte eller skog. Selv om det kan bli noen tøffe kilometer i dårlig sikt er det ofte bedre å søke ly på annet vis enn å sitte i vindsekk på ubestemt tid. Sjansen for at man skal få nytte av den i en nødsituasjon er med andre ord liten, noe som mest er på grunn av at nødsituasjoner er uvanlige. Derimot kan du bittert få angre at du ikke tok med noen ekstra hekto i ryggsekken den dagen det skjer noe.

Hittil har jeg bare skrevet om vindsekk i tilknytning til sikkerhet, men den er mye mer enn noe som redder liv. Selv uten alt som har med sikkerhet å gjøre skulle vi ha med vindsekk på fjellturer på vinteren. Ofte er vindsekken bedre enn dunjakke som pauseplagg, selv når det er vindstille, siden også fingrene holder varmen i vindsekken. Kroppsvarmen holder temperaturen oppe ganske bra i sekken. Dette merker man tydelig når noen i en gruppe sitter i vindsekk, samtidig som andre sitter ute i vinden. De som sitter ute spiser mye raskere og blir utålmodige etter å komme i gang igjen. Bruker man vindsekk blir ofte lunsjpausen en pustepause under vindfulle dager der man i fred og ro kan lese kartet, ta seg av gnagsår og fikse med utstyr uten å trenge å tenke på å beskytte seg mot den kalde vinden.

Når man setter opp vindsekken graver man en grop for føttene. Er man fire personer sitter man to på hver side av gropen. Legg skiene under der dere skal sitte og et liggeunderlag over det. Vindsekken drar man enten bare over seg eller spenner opp på skiene. Er man tre personer gjør man det samme, men én person sitter alene på sin side. Er man bare to kan man gjør på en annen måte. Legg skiene tvers over gropen med et liggeunderlag over. Sitt mot hverandre med skiene mellom bena.

Valg av vindsekk

Vindsekken bør ha en farge som syns tydelig mot hvite omgivelser, for eksempel rød. Det er praktisk med en glidelås høyest opp så man kan se ut. Ofte sitter man i fred og ro og leser kartet i vindsekken, og da kan det være praktisk å lett kunne se ut. Det bør være en snor på sekken som man kan feste rundt kroppen så den ikke blåser bort. Oppbevaringsposen bør være festet i vindsekken så man ikke mister den i vinden. Oppbevaringsposens størrelse er dessverre ofte et tydelig eksempel på at de som lager friluftsutstyr ikke har brukt det selv, annet enn inne på kontoret i lett gjennomtrekk og romtemperatur: hovedpoenget er at det ser lite ut i butikken. Ingen vil kjøpe en vindsekk som ser ut som den tar altfor stor plass. Vi opplever at Helsport hører til de firmaene som har minst oppbevaringsposer til sitt utstyr. Man skal derfor regne med å kjøpe eller sy en større oppbevaringspose, og at vindsekken kommer til å ta større plass enn hva det så ut til i butikken. Å prøve å få ned en vindsekk i en liten pose med store votter i sterk vind og kulde er ikke alltid så lett. Ofte er det bedre å bare stappe ned alt i ryggsekken og fikse det senere når man har bedre muligheter til det. Pris på vindsekker pleier å ligge på rundt 1000 kr.

Fjellduk

Jervenduk
Jervenduk

En populær type vindsekktype er fjellduker. De er stort sett små, med plass til en til to personer. Utsiden er i kamuflasjemønster, innsiden er ofte sølvfarget for å reflektere varmen, som gjør dem egnet til soveposetrekk om soveposen ikke er varm nok. Fjelldukene kommer også i fórede varianter så de holder varmen enda bedre, men blir da tyngre. I tillegg har de også glidelås på sidene så man kan spenne dem opp som en tarp. Åpninger for armene gjør at man kan bruke dem som pauseplagg. Siden de er regntette kan man overnatte i dem uten at det blir altfor vått fra annet enn kondens. Den største produsenten er Jervenduken, som gjør at mange kaller fjellduker for nettopp Jervenduk. Selv de fórede versjonene veier noen hekto mer enn en vanlig vindsekk og prisen er noen hundre kroner høyere, men fjellduken kan være verdt både den ekstra vekten og prisen om man har bruk for allsidigheten. Vi bruker vanlige vindsekker, mest fordi vi har kommet inn i rutiner som gjør at vi har annet utstyr som fyller fjelldukens bruksområde.

Annonse

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: