Hopp til innholdet

Unngå kondens i teltet

Sist oppdatert 10. september 2023

Det er en fordel med god lufting fra flere sider om du vil redusere kondensen

Kondens dannes når varm og fuktig luft treffer en kald overflate. Lufta kjøles ned og klarer ikke holde på like mye av fuktigheten, som legger seg på overflaten som kondens. På vinteren får man ofte kondens i teltet på innsiden av både inner- og ytterteltet. Er det kaldt nok blir kondensen til rim. Blir det varmere igjen smelter rimfrosten og kan gjøre soveposen og annet utstyr fuktig. Fuktigheten i lufta kommer hovedsakelig fra fire kilder:

  1. Lufta du puster ut
  2. Matlaging
  3. Våte klær
  4. Fra bakken

Litt kondens i teltet er sjelden et problem på kortere turer, men det er flere ting du kan gjøre for å redusere kondensen om det blir plagsomt. 

Doble telt

I et telt med både inner- og yttertelt blir innerteltet varmere og vannmolekylene kondenserer ikke like lett på overflaten. Du må regne med mer kondens om du vil spare vekt ved å la innerteltet ligge igjen hjemme når myggsesongen er over. Jeg har aldri testet endukstelt, men tester viser at de takler kondens i varierende grad. Innerteltet burde være av et stoff som slipper ut den fuktige lufta, men samtidig står imot vann i flytende form. Det gjør at dråper fra ytterteltet renner av i stedet for å suges inn og dryppe ned i innerteltet.

Kondens i ytterteltet på vinteren
Når det er kaldt fryser kondensen til rim.

Lag mat med lokk, helst på lesiden

Holder du lokket mest mulig på under matlagingen sparer du ikke bare brensel, men reduserer også kondensen betydelig. I tunneltelt med to innganger kan du redusere kondensen ved å lage mat i forteltet på lesiden. Da må ikke vanndampen gjennom hele teltet før den luftes ut.

Matlaging i ytterteltet på vinteren
Hold lokket mest mulig på når du lager mat for å minske kondens

Luft ordentlig

Det kan være lokkende å stenge all ventilasjon for å prøve å holde varmen inne i teltet, men da blir det også mer kondens. Holder du ventilene oppe vil den fuktige og varme lufta lettere luftes ut heller enn å kondensere på teltet.

Et vintertelt bør ha teltduk som går ned til bakken så man kan spa snø på duken så det ikke driver inn snø. Lar du det være en åpning på lesiden får du ut mer kondens, men det er større sjanse for at du våkner med snø over pakningen i ytterteltet.

Når du velger telt bør du også vurdere plasseringen av ventilene. Høyt plasserte ventiler ventilerer ut fukten bedre siden den varme lufta stiger ut. To ventiler i ulike retninger er bedre enn én, da kan man alltid ha en ventil oppe. Det kan du lese mer om i artikkelen telttyper.

Legg inn en kommentar