Når man skal bestemme seg for hvilken sovepose man skal kjøpe er det fire ting å tenke på: type fyll, vekt, hvor lav temperatur den er laget for og pris. Holder du på med friluftsliv både sommer- og vinterstid kommer du antakelig til å trenge minst to soveposer for at det ikke skal bli for varmt eller kaldt og for at den ikke skal veie altfor mye.

Temperatur

Komforttemperatur skal si ved hvilken temperatur en person klarer å sove behagelig, mens ekstremtemperatur sier ved hvilken temperatur man overlever. Det kan kanskje virke rart å oppgi hva man overlever ved når de fleste vil vite ved hvor kalde temperaturer man sover komfortabelt. Egentlig skal man ikke se seg blind på hvilken temperatur man skal klare, men heller bruke temperaturangivelsene som referanse for å kunne sammenligne ulike soveposer. Hvordan du klarer å holde varmen avhenger også av fysiologi (kroppsstørrelse, mengde fett, hormoner), liggeunderlaghvilke klær du har på deg når du sover og hvor beskyttet du ligger.

Lenge hadde hver produsent sin egen metode for å måle hvilken temperatur en sovepose klarte, men i 2005 gikk man over til å bruke en standardisert metode. Dette gjør det mye lettere å sammenligne ulike merker. Standarden heter EN 13537 og går ut på at man legger en dukke i en sovepose som er i et rom med en standardisert temperatur. Dukkens «hudtemperatur» stiller man til 34 grader, som er normal temperatur for et menneske. Deretter måler man hvor mye energi som må tilføres for at dukken skal holde samme temperatur.

Staffan bruker en sovepose som ifølge den nye standarden har en komforttemperatur på ca. -12 grader, den har han brukt i -27 grader i et tomannstelt uten å fryse. Min sovepose er en Helsport Raudfjorden med komforttemperatur for kvinner på -9 grader og -16 for menn ifølge EN standarden, men -25 grader ifølge Helsport selv. Jeg frøs litt da jeg brukte den i -27 med en fleeceinnerpose som skal senke komforttemperaturen med 4-6 grader. På sommeren på fjellet pleier de fleste å trenge en sovepose med komforttemperatur på noen få plussgrader eller null grader. Om du også er på tur på høsten og har to soveposer, én for vinteren og én for tresesongers bruk, bør du ikke velge en altfor tynn som tresesongssovepose. På høstturer vil en tynn sovepose kanskje ikke være varm nok, med den følgen at du må ha med deg den tunge vintersoveposen. Det kan altså være en tung måte å spare vekt på på sommerturer.

Isolering

Du merker ingen større forskjell mellom ulike syntetfyllninger bortsett fra vekt og volum. Derimot merker du forskjell mot dun. Fortsatt har ingen lykkes med å lage et syntetfyll til en god pris som varmer like bra, er like komfortabelt eller kan komprimeres like mye som dun. Kanskje er det ikke så rart siden evolusjonen har hatt mye lengre tid på å få fram en bra og lett isolasjon enn hva fabrikkene har. Dun har blitt utviklet med samme mål som syntetfyll: isolere så bra som mulig til en så lav vekt som mulig.

Problemet med dun er at det er dyrere og isolerer dårligere om det blir vått. Det gjør det til en ulempe først og fremst på vinteren når det ofte blir kondens i soveposen under natten og marginene er mindre om soveposen ikke isolerer like godt. Når soveposen har blitt våt må man sørge for at den får igjen volum når den har tørket ved å riste den, men best effekt får man ved å legge den i tørketrommelen med tennisballer. Kvaliteten på dunet angis enten i fillpower og/eller andel dun. Fillpower testes ved at man sørger for at dunet er luftig og får ligge i noen dager. Deretter tar man en del av dunet i en sylinder og legger en vekt over. Jo større volum dunet tar, jo høyere fillpower. Det fins ingen standarisert test for fillpower, det foregår forskjellig i ulike land. Derfor kan fillpower ha visse variasjoner mellom ulike produsenter. Dunandelen angis som for eksempel 90/10, som betyr at det er 90 % dun og 10 % fjær. En god sovepose har høy fillpower og mye dun.

En sovepose skal være oppakket så mye som mulig for at ikke isoleringen skal bli dårligere. Fillpower reduseres nemlig etter noen års bruk. Jeg henger soveposene over ei snor på loftet. For å ikke miste kompresjonstrekket legger jeg det i soveposen.

Pris

Prisen på soveposen burde ikke avskrekke om man vet at man kommer til å holde mye på med friluftsliv. Det tar lang tid før den slites ut. Jeg har en sovepose fra 2004 og en fra 2006 og ingen viser tegn til slitasje eller redusert isolasjonsevne. For en sovepose for tre sesonger får man regne med en pris på drøyt 1000 kroner om man vil ha syntetfyll, dobbelt eller tredobbelt om man vil ha dun i stedet. For en sovepose som skal være tilpasset vinterbruk får man regne med dobbel pris som for soveposer for vår, sommer og høst. Dunsoveposer mister dun med tiden. Selv om du syns at det forsvinner en del når du finner dun i soveposen, på klærne og mange andre steder i pakningen, så tar det lang tid før det har noen større betydning, det fins mye dun igjen. Om du bruker soveposen mye kommer du til å få en lettere og kaldere soveposer for turer når det er varmt. Syntet mister derimot ikke vekt, fyllet blir bare slitt og varmer dårligere.

Krage

Vintersoveposer bør ha en krage, som betyr en ekstra snøring som man kan dra igjen rundt halsen. Ved å dra den igjen kan man ligge med den vanlige åpningen helt åpen om man bare har på seg nok på hodet. Kalde netter om vinteren er det ofte mer behagelig å ligge med kragen snørt igjen og med balaklava og eventuelt en tykk lue, i stedet for å dra igjen den ytterste åpningen på soveposen så det blir et lite hull som luft kommer ut og inn gjennom. Sistnevnte løsning fører til kondens i soveposen, men puster inn mer oppvarmet luft.

Glidelås

Glidelåsen er en kuldebro som slipper ut en del varme. Jo kortere glidelåsen er, desto mindre varme slippes ut og dermed trenger man mindre fyll, som betyr en lettere sovepose. Tross dette bruker jeg glidelåser som går langs hele soveposen. Vintersoveposer har ofte en klaff på innsiden som minsker varmetapet gjennom glidelåsen.

På mange soveposer kan man velge om man vil ha glidelås på høyre eller venstre side. Dette er for at man skal kunne koble sammen to soveposer. Selv om soveposene ikke er laget av samme firma er ofte glidelåsene det (oftest YKK), som innebærer at man kan koble sammen soveposer fra ulike merker. Kontrollér soveposen til potensielle kjærester så du ikke velger noen som har glidelåsen på feil side.

Størrelse

De mer populære soveposene kommer i flere ulike størrelser. Korte personer kan spare en del vekt, og høye personer kan få bedre komfort ved å velge rett lengde. Det er imidlertid ikke bare lengden som burde tilpasses, også bredden er ikke optimal for en del. Derfor selger en del produsenter en ekstra isoleringsbit som man setter i glidelåsen for å øke omkretsen.

Tilbehør

Soveposer er sjelden verken regn- eller vindtette. Skal man sove der det er sjanse for at man får regn over seg kan man kjøpe et regntett trekk. Det kan også være bra om man sover under bar himmel og det blåser. Trekk beskytter også mot at soveposen blir skitten, og jo mindre man vasker en sovepose desto lengre holder den deg varm. For å holde den ren innvendig fins innerlaken man kan sove i. Silkelaken er lettest, men man kan oppleve at man «virrer» seg inn i dem og det er vanskelig å komme ned i soveposen. Fleecelaken fins også, de er tunge men varme. De kan brukes når man skal sove i kaldere temperaturer enn det man ellers klarer i soveposen, men husk at fyllet i soveposen varmer bedre enn fleece i forhold til vekten. Som innerpose kan jeg anbefale en fra Coolmax. Den er lett og tykk nok til at man kommer ned i soveposen uten problem. Et annet tilbehør som en del produsenter selger er myggnett, som kan redde en natts søvn om man sover uten telt.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: