Jeg har brukt Exped Synmat 7 UL M på overnattingsturer siden høsten 2011. Exped Synmat er et tresesongs 7 cm tykt oppblåsbart liggeunderlag med syntetfyll. Det har to ventiler (luft inn og ut) og har ikke integrert pumpe. Liggeunderlaget kan blåses opp manuelt eller man kan kjøpe pumpe. Exped Synmat er et behagelig liggeunderlag, men det tar tid å blåse opp manuelt om man ikke har en god pumpe.

Annonse

Navnet Synmat 7 UL M betyr at liggeunderlaget er 7 cm tykt, ultralett og medium størrelse. Det er laget av et tynnere og lettere stoff enn vanlig Synmat, som betyr at det er dyrere og noe mindre slitesterkt. Medium størrelse er vanlig lengde på 183 cm og bredde 52 cm. Det fins både mindre og større utgaver.

Exped Synmat 7 UL M
Exped Synmat 7 UL M

Fylle i og slippe ut luft

Begge ventilene er store slik at man lett blåser inn luft, men det tar litt tid å fylle et liggeunderlag som er 7 cm tykt. Jeg syns det går greit på helgeturer, men på lengre turer når man må blåse det opp hver kveld kan det bli ganske slitsomt. Jeg har også kjøpt Exped Pillow Pump i håp om at jeg kunne få pute og pumpe i ett. Den funker svært godt som pute, men elendig som pumpe. Jeg har endelig funnet en teknikk som fungerer for å også bruke den som pumpe, men det innebærer å stikk en tannpirker eller lignende inn i ventilen for å slippe inn luft mellom hver pumping. Det tar dermed minst like lang tid som å blåse inn selv, men man blir ikke sliten og svimmel. Det er mulig min pute fungerer dårligere enn andre eksemplarer. Exped selger også andre pumper som kanskje fungerer bedre. På flere av Expeds Downmat er det innebygd pumpe i madrassen.

Når man har blåst opp liggeunderlaget er det enkelt å justere luftmengden ved å åpne innblåsningslokket og trykke lett på ventilen for å slippe ut luft. Jeg pleier å fylle liggeunderlaget så mye som mulig når jeg skal sitte på det og slippe ut til jeg så vidt sitter ned på bakken når jeg skal sove. Da synker kroppen akkurat passe ned i liggeunderlaget.

Det går fort å slippe ut luft av Synmaten når man skal pakke det ned. Det er bare å åpne lokket på utventilen og presse ut luften. Etter noen overnattinger falt utventilen av. Det går an å sette den inn igjen, men jeg har valgt å la den være av. Da er åpningen bare dekket av lokket og luften slippes ut enda raskere. Når jeg vil kontrollere utblåsningen bedre bruker jeg i stedet innventilen som beskrevet over.

Komfort og varme

Exped Synmat er en verden av forskjell fra vanlige skumcelleunderlag og ligner mer på en madrass. For de av oss som har problemer med rygg og nakke gjør det stor forskjell, spesielt på hardt underlag. For de virkelig kresne fins det enda tykkere liggeunderlag, for eksempel Downmat 9 cm, men da er prisen og vekten betydelig høyere.

Synmat er ment som et tresesongs liggeunderlag med temperaturgrense på -4°C. Jeg har også brukt det på vinteren med et vanlig skumcelleunderlag under og syns det har gått ganske greit. Når temperaturen har vært nede i -20°C har jeg blitt kald, men det kan like mye være soveposen.

Vekt og slitestyrke

Exped Synmat er som sagt laget av et lettere stoff enn vanlig Synmat og veier bare 466 g. Som med alle oppblåsbare liggeunderlag må man være forsiktig med hvordan man bruker det. Ta med et eget skumcelleunderlag om du skal sitte foran bålet eller ligge rett på bakken og det er skarpe steiner eller greiner. Jeg har ikke brukt Synmat direkte på bakken eller foran bålet, men har ellers ikke vært veldig forsiktig med det. Iblant har til og med hundene gått på det uten at det har gått galt.

Fordeler
Ulemper
+ God komfort– Tar lang tid å blåse opp
+ Lav vekt– Slitestyrke
+ Bra ventilsystem– Liten pakksekk
Produsent
Vekt
Ca. pris (per 19.5.2013)
Bruksområde
Exped466 g*1 000 krVår, sommer og høst når komfort og vekt er viktig

*Jeg har selv veid liggeunderlaget.

Annonse

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: