Hopp til innholdet

Test av Exped Synmat 7 UL M

Exped Synmat 7 UL M

Sist oppdatert 23. mars 2022

Exped Synmat er et tresesongs 7 cm tykt oppblåsbart liggeunderlag med syntetfyll. Det har to ventiler (luft inn og ut) og har ikke integrert pumpe. Liggeunderlaget kan blåses opp manuelt eller man kan kjøpe pumpe. Exped Synmat er et behagelig liggeunderlag, men det tar tid å blåse opp manuelt om man ikke har en god pumpe.

Navnet Synmat 7 UL M betyr at liggeunderlaget er 7 cm tykt, ultralett og medium størrelse. Det er laget av et tynnere og lettere stoff enn vanlig Synmat, som betyr at det er dyrere og noe mindre slitesterkt. Medium størrelse er vanlig lengde på 183 cm og bredde 52 cm. Exped Synmat kommer i både mindre og større modeller.

Exped Synmat 7 UL M
Exped Synmat 7 UL M

Fylle og slippe ut luft

Begge ventilene er store slik at man lett blåser inn luft, men det tar litt tid å fylle et liggeunderlag som er 7 cm tykt. Den nyeste modellen leveres med pumpepose – en vann tett pakkpose som brukes for å blåse inn luft.

Når man har blåst opp liggeunderlaget er det enkelt å justere luftmengden ved å åpne innblåsningslokket og trykke lett på ventilen for å slippe ut luft. Jeg pleier å fylle liggeunderlaget så mye som mulig når jeg skal sitte på det og slippe ut til jeg så vidt sitter ned på bakken når jeg skal sove. Da synker kroppen akkurat passe ned i liggeunderlaget.

Det går fort å slippe ut luft av Synmaten når man skal pakke det ned. Det er bare å åpne lokket på utventilen og presse ut luften. Etter noen overnattinger falt utventilen av. Det går an å sette den inn igjen, men jeg har valgt å la den være av. Da er åpningen bare dekket av lokket og luften slippes ut enda raskere. Når jeg vil kontrollere utblåsningen bedre bruker jeg i stedet innventilen som beskrevet over.

Komfort og varme

Exped Synmat er en verden av forskjell fra vanlige skumcelleunderlag og ligner mer på en madrass. For de av oss som har problemer med rygg og nakke gjør det stor forskjell, spesielt på hardt underlag. For de virkelig kresne får man kjøpt enda tykkere liggeunderlag, for eksempel Exped Downmat 9 cm eller Exped Megamat 12 cm, men da er prisen og vekten betydelig høyere.

Synmat er ment som et tresesongs liggeunderlag med temperaturgrense på -4°C. Jeg har også brukt det på vinteren med et vanlig skumcelleunderlag under og syns det har gått ganske greit. Når temperaturen har vært nede i -20°C har jeg blitt kald, men det kan like mye være soveposen.

Vekt og slitestyrke

Exped Synmat UL er laget av et lettere stoff enn vanlig Synmat og veier bare 476 g. Som med alle oppblåsbare liggeunderlag må man være forsiktig med hvordan man bruker det. Ta med et eget skumcelleunderlag om du skal sitte foran bålet eller ligge rett på bakken og det er skarpe steiner eller greiner. Jeg har ikke brukt Synmat direkte på bakken eller foran bålet, men har ellers ikke vært veldig forsiktig med det. Exped Synmat UL har en tendens til å slippe limet i innerveggene etter noen års bruk. Da holder det ikke lenger formen og blåser seg opp som en ballong.

Fordeler
Ulemper
+ God komfort– Tar lang tid å blåse opp
+ Lav vekt– Slitestyrke
+ Bra ventilsystem– Liten pakksekk
Produsent
Vekt
Ca. pris (per 23.03.2022)
Bruksområde
Exped476 g*1 500 krVår, sommer og høst når komfort og vekt er viktig

*Vekt pumpepose kommer i tillegg og er på ca. 60 g

Legg inn en kommentar