Hopp til innholdet

Tilbehør til matlaging

Sist oppdatert 30. januar 2022

Vindskjerm

Selv om man lager mat i et telt eller annet sted som er vindstille burde man bruke vindskjerm. Det sparer en del brensel siden det hindrer varmen fra å spre seg ut til sidene og reflekterer varmen tilbake til kjelen. En del brennere må bruke med vindskjerm, for eksempel Trangias stormkjøkken og Eta-serien til Primus. Om man ikke har en slik brenner og det ikke følger med en tynn, sammenbrettbar vindskjerm, kan det være en god investering å kjøpe en slik. På vinteren merker man stor forskjell på temperaturen i teltet når man bruker vindskjerm, som er et tegn på at den gjør stor nytte.

Kjeler

Kjeler og kaseroller lages i forskjellige materialer. Aluminium er et av de vanligere materialene. Det er lett og billig. Man bør ikke få i seg altfor mye aluminium i kroppen. Derfor fins Duossal, som består av aluminium med rustfritt stål innerst. Teflon gjør at maten ikke brenner fast like lett som med de fleste andre materialer, men det blir lett riper i det etter en stund, selv om man er forsiktig og bare rører rundt med tre- og plastredskaper. Det lages også kjeler i titan, men man skal være veldig opptatt av vekt for å velge disse på grunn av den høye prisen. Til kjelene trenger du også et håndtak som passer til den typen kjeler du bruker.

Trangia kjele med lokk/stekepanne
Trangia kjele med lokk/stekepanne

Bestikk

Stort sett klarer man seg med bare en skje. Bruk en som ikke virker altfor tung, men uansett er det ikke mye vekt det er snakk om. Det fins titanbestikk, men de er dyre. En skje av titan kan koste over 250 kroner. Om du klarer deg med andre materialer koster det en tiendedel av dette. Om man har mattermos burde man ikke ha en skje som er altfor kort siden man iblant trenger å skrape i bunnen.

Tallerken/skål

Ofte spiser man i ekte romersk overklassestil. Ta bort bordet, bytt ut toga mot fleecegenser, druer mot rosiner, divan mot liggeunderlag, søyler mot teltstenger, atrium mot innerteltet og puten i hodeenden mot en sovepose i kompresjonstrekk, så er alt likt. Flate tallerkener er sjelden praktisk når man ligger ned siden gryter og supper lett renner over kanten. Du trenger derfor en skål som har plass til mye mat.

De svenske Talrikslådorna (tallerkenboks på norsk) er veldig populære. Det er en svensk forretningsidé som også har spredt seg til Norge. Den består av to plastbokser som man setter sammen til en boks med lokk og inneholder kopp, skje, kniv og gaffel. I en del får man også med skjærebrett og en beholder for tre ulike krydder. En annen mulighet er å ta en vanlig plastboks som man oppbevarer mat i. Mange er store nok og har høye kanter, det er dessuten noe som de fleste har hjemme. Ulempen med en plastboks er at den ikke har noe håndtak, derfor må man holde i den varme plasten. Prisen for en komplett tallrikslåda er drøyt 150 kroner.

Tenneutstyr

Fyrstikker er ofte mest praktisk. Enkelt og bra. Tenk på å ta med flere esker og oppbevar dem atskilt i tilfelle akkurat dét stedet skulle bli vått. Å ha dem i en plastpose som rommer en liter pleier å være en bra måte å passe på at fyrstikkene er tørre på. Vanlige lightere er iblant vanskelig å tenne en del brennere med, det samme gjelder tennstål. Det fins en del lightere, ofte kalt stormlightere, som har en flamme som står rett ut, uansett hvilken retning man holder dem i. En del sier at alle brennere kan tennes med dem, men vi har ingen erfaring med det, vi bruker bare fyrstikker. En del gassbrennere har en piezotenner som består av en knapp som man trykker på for å tenne på gassen. Om det fins på brenneren er det veldig praktisk, men en fyrstikkeske er bra å ha om man vil lage bål eller piezotenneren går i stykker. Tenk aldri at turkameratene dine har med seg fyrstikker. De har sikkert ikke tatt med og kommer til å rote bort minst én av dine esker. En fyrstikkeske veier ikke særlig mye, men å være uten kan skape store problemer, så pass på at du har med mer enn nok.

Kniv

En kniv bør alltid være lett tilgjengelig under matlagingen. Når maten koker for fullt og du skal røre ned pulversuppen (som ofte må åpnes med kniv eller saks) i kjelen er det ikke rett tid for å rote gjennom hele ryggsekken i jakt etter en kniv. Kniven på multiverktøyet er bra nok for matlaging, selv om den oftest ikke er lang nok for å skjære helt gjennom et brød.

Multidisk

Multidisk er et tilbehør som kan være veldig praktisk. Den består av en plastplate som kan legges i stekepannen. Om du har teflonstekepanne kan multidisken beskytte teflonet mot riper når den er pakket ned. Du kan ha det som underlag når du lager mat i snøen. Det er hull i den ene enden, som gjør at den kan brukes som dørslag om man skal helle bort vann fra en kjele. Man kan også bruke multidisken som lokk. Som sagt er det hull i den, som gjør den til et dårlig lokk, men det er bedre enn ingenting. Til slutt kan man også bruke den som skjærebrett, som gjør at man ikke trenger å skjære opp maten i skålen man spiser av, som ofte er upraktisk siden kantene kan være høye. Prisen for en multidisk er omtrent 50 kroner.

Isolering

På vinteren må man ofte varme vann og smelte snø. Dette tar tid, og for å spare brensel kan man koke opp maten og la den stå i bløt en stund samtidig som man smelter den snøen man trenger under natten. For å minske varmetapet kan man isolere kjelen. Det gjør man ved å klippe til et liggeunderlag og tape sammen med gaffatape slik at man får en form som kjelen passer i. Den veier nesten ingenting og tar lite plass, men gjør at maten holder seg varmere. Til en del kjelesett får man med isolering.

Legg inn en kommentar