Sist oppdatert 30. mars 2022
Vindsekk – en allsidig del av turutstyret
En vindsekk/vindpose eller fjellduk er laget av et vindtett stoff som beskytter mot vær og vind. Den kan brukes som:
- et ekstra plagg i pausene
- spennes opp som en tarp/presenning eller levegg
- som soveposetrekk når man sover ute under åpen himmel
- som underlag
Noen fjellduker har også ekstra isolasjon, for eksempel Jervenduken Thermo. I Sverige er vindsekken en like viktig del av vinterutstyret som spaden: Man skal aldri dra på vinterfjellet uten vindsekk – den redder liv.
I nødsituasjoner
Ryggsekken kan bli tung om man skal ha med seg vindsekk, klær for å holde varmen, mat for flere dager, satellittelefon og førstehjelpsutstyr med alt man kan tenkes å ha bruk for. Nødvendigheten av utstyret må veies mot vekt og pris. Sannheten er at folk har fryst ihjel i vindsekk, men også at mange har overlevd i lang tid i vindsekk når det har blåst for mye for å kunne fortsette.
Selv om man har vindsekk bør første prioritet i en nødsituasjon være å grave en nødbivuakk. Det kan du lese mer om i artikkelen Lage snøgrop og snøhule. En godt bygget nødbivuakk gir bedre beskyttelse enn en vindsekk, men det er ikke alltid forholdene er gode nok til å bygge en nødbivuakk. Da er vindsekken god å ha – man overlever mye lengre i en vindsekk enn ute i vinden. Mer om å være ute når det blåser mye kan du lese i artikkelen om sterk vind.
Et annet tilfelle der vindsekken kan være bra å ha er om noen skader seg. Legg den skadede på et liggeunderlag i vindsekken for behandling eller mens dere venter på hjelp. Turledere har ofte med seg en vindsekk til en stor gruppe. Om noen skader seg kan man holde varmen i den, men om hele gruppen må søke ly mot været må man grave seg ned.
Og mer enn bare nødsituasjoner
Selv har jeg aldri hatt behov for å sitte i en vindsekk fordi jeg har skadet meg. Jeg har heller ikke brukt den fordi jeg ikke har kunnet fortsette. På alle turer har jeg enten kunnet sette opp teltet, komme til en hytte eller søkt ly i skogen. Selv om det kan bli noen tøffe kilometer i dårlig sikt er det ofte bedre å søke ly på annet vis enn å sitte i en vindsekk på ubestemt tid. Sjansen for at man skal få nytte av den i en nødsituasjon er med andre ord liten, heldigvis er jo nødsituasjoner relativt uvanlige. Derimot kan du angre på at du ikke tok med vindsekken den dagen det skjer noe.
Hittil har jeg bare skrevet om vindsekk i tilknytning til sikkerhet, men den er mye mer enn noe som redder liv. Ofte er vindsekken bedre enn en dunjakke som pauseplagg, selv når det er vindstille. Inne i vindsekken holder du også hendene varme og kroppsvarmen holder temperaturen oppe ganske bra i sekken, selv de laget av en enkel duk. Bruker man vindsekk blir ofte lunsjpausen en pustepause på vindfulle dager. Da kan man i fred og ro lese kartet, spise, ta seg av gnagsår og fikse med utstyr.
Hvordan bruke vindsekk
Når man setter opp vindsekken graver man en grop for føttene. Er man fire personer sitter man to på hver side av gropen. Legg skiene under der dere skal sitte og et liggeunderlag over skiene. Vindsekken drar man enten bare over seg eller spenner opp på skiene. Er man tre personer gjør man det samme, men én person sitter alene på sin side. Er man bare to kan man i stedet legge skiene tvers over gropen med et liggeunderlag over. Sitt mot hverandre med skiene mellom bena.
Valg av vindsekk
- Vindsekken bør ha en farge som syns tydelig mot hvite omgivelser, for eksempel rød.
- Det er praktisk med en glidelås høyest opp så man kan se ut. Ofte sitter man i fred og ro og leser kartet i vindsekken, og da kan det være praktisk å kunne se ut.
- Det bør være en snor på sekken som man kan feste rundt kroppen så den ikke blåser bort.
- Oppbevaringsposen bør være festet i vindsekken så man ikke mister den i vinden. Sørg for å ha med en oppbevaringspose som er stor nok. De som følger med er ofte altfor små og det blir vanskelig og tidkrevende å stappe ned vindsekken med store votter i dårlig vær.
- Prisen på vindsekker ligger på rundt 1 000-1 500 kr.
Fjellduk
Fjellduken er kanskje mer kjent enn vindsekken i Norge, med Jervenduken som den mest kjente. De har vanligvis plass til én til to personer. Utsiden er i kamuflasjemønster, innsiden er ofte sølvfarget for å reflektere varmen. Fjelldukene kommer også i fórede varianter (Jervenduken Thermo) som holder enda bedre på varmen, men de veier mer. Med glidelås på sidene man åpne opp duken så man får en slags tarp som kan spennes opp ved å knyte snører til maljene i hjørnene. Åpninger for armene gjør at man kan bruke dem som pauseplagg. Siden de er regntette kan man overnatte i dem uten at det blir altfor vått fra annet enn kondens.
Den største produsenten er Jerven, som gjør at mange kaller fjellduker for nettopp Jervenduk. Selv de ufórede versjonene veier noen hekto mer enn en vanlig vindsekk og prisen er noen hundre kroner høyere, men fjellduken kan være verdt både den ekstra vekten og prisen om man har bruk for allsidigheten.