Hopp til innholdet

En vinterdag med sterk vind i fjellet

Skitur i snøvær

Sist oppdatert 11. april 2022

ADVARSEL! Denne artikkelen framstiller friluftsliv veldig ensidig. Om du er nybegynner burde du først lese Starte med telttur på vinteren. Sterk vind i fjellet kan føre til farlige situasjoner, men som oftest byr friluftslivet på fine opplevelser i vinterfjellet.

«Det fins ikke dårlig vær, bare dårlige klær» pleier man si. Utstyret har mye å si, men i en del værforhold er det verken særlig enkelt eller behagelig å være på tur. Sterk vind i fjellet er et eksempel på det. Når vinden frisker til i vinterfjellet kan hverdagen settes på prøve for den som er på telttur. I dårlig vær blir marginene mindre og man må i større grad tenke sikkerhet i de valgene man tar.

At en i turfølget brekker armen kan bli dramatisk i femten minusgrader. Om det blåser ti meter per sekund blir det enda verre. Ved -15°C og 10 m/s forfryser bar hud like raskt som om det skulle være vindstille og -27°C. Effektiv temperatur kan du regne ut på denne siden. Sikten kan gjøre det vanskelig for redningstjenesten å finne dere, eller dere finner ikke fram til et sikkert sted. Det kan i tillegg bli vanskelig å sette opp teltet for å beskytte den skadde. Under følger en del tips for en dag med sterk vind i fjellet på vinteren.

Når det er kraftig vind i fjellet blir også sikten dårligere om snøen driver tett

Hva er mye vind i fjellet?

yr.no kan du lese hvordan ulike vindstyrker oppleves i fjellet. For eksempel er det meget slitsomt å ta seg fram mot været i liten kuling (10,8-13,8 m/s). I sterk kuling (17,2-20,7) står fjellet i kok, det er meget vanskelig å gå og man bør ikke legge ut på tur. Jeg har beskrevet hvordan det er når det både blåser mye og er dårlig sikt. Dette henger ofte sammen på vinterfjellet, men ikke nødvendigvis. Når det er sterk vind i fjellet driver ofte snøen tett og sikten kan være redusert til bare noen meter. Jeg har skrevet som om det blåser veldig mye i et helt døgn, men oftest er det roligere i perioder under dagen.

Skitur i snøvær
Skitur i snøvær med dårlig sikt. Selv løypestikker med får meters mellomrom kan bli vanskelig å følge.

Morgen en dag med vind i fjellet

Iblant våkner man av en mindre hyggelig overraskelse: snø har drevet inn i ytterteltet og begravet alt utstyret. Det kan være fordi vinden har snudd under natten eller man har ikke klart å tette helt rundt teltet. Derfor burde alt utstyr ligge i lukkede pakkposer eller i ryggsekken. Også skoene burde ligge nedpakket.

Gjør unna mest mulig inne i teltet

Før frokost kan det bli en rask tur ut for å utføre sine behov i vinden. Mange bruker tisseflaske i teltet på natta og morgenen for å slippe å gå ut før man må. Etter frokost i det blafrende teltet pakker man sammen så mye man kan før man går ut. Jo mer man kan få gjort i teltet, jo bedre. Man burde for eksempel lese kartet ordentlig i ro og fred før man går ut. Selv om man føler seg varm og beskyttet i gode klær ute så blir kvaliteten på veivalgene dårligere i sterk vind enn inne i teltet. Når det er dårlig vær burde man bruke ekstra tid på å tenke over:

  • Kan man virkelig fortsette med planene man har lagt eller skal man ta en mer beskyttet vei?
  • Hvor finner man skog, åpne hytter eller andre sikre plasser?
  • Hvordan skal man orientere om det blir dårlig sikt?

Disse spørsmålene er veldig viktige for at man skal kunne ferdes sikkert i fjellet. Flere tips om orientering finner du i Orientering.

Skosnørene knytes ordentlig for at man senere skal slippe å ta av seg vottene i den kalde vinden. Man setter skibrillene og ansiktsmasken på plass og drar opp hetten som beskyttelse mot vinden før man går ut. Ingen hud får være bar. Man tar noen dype åndedrag og drar opp glidelåsen og alt endrer seg. Snøen blåser inn gjennom åpningen, teltdøren flyr fram og tilbake i vinden. Når man kommer ut blir det som en helt annen verden man opplever på avstand. Klærne man har tatt på seg gjør at man får en følelse av å være inne og infernoet der ute påvirker en ikke i like stor grad.

Sikre utstyret så det ikke blåser bort

Når man har kommet ut og pakker ned leiren burde man naturligvis passe på at ingenting flyr bort. En plastpose man mister er det bare å glemme å fange inn. Hansker burde man passe godt på om man tar dem av mens leiren pakkes ned. Når teltet tas ned passer man på at noen barduner sitter fast i forankringene til teltet ligger nedpakket i trekket eller rullet sammen i pulken. Pulken eller pulkbagen burde være åpen så lite som mulig siden det ellers driver inn snø.

Det viktigste tipset under dager med dårlig vær blir likevel: Glem ikke å fotografere. Siden få andre enn du orker å ta fram kameraet når de holder på med friluftsliv i sterk vind, blir bilder tatt i uvær generelt sett bra.

På tur i dårlig vær

Underveis i sterk vind er et viktig sikkerhetstiltak at man holder seg nære hverandre for å unngå å splitte gruppen. Med hetten tett rundt ansiktet er man ikke like oppmerksom på de andre med mindre de er rett foran. Se etter snøfonner underveis som dere eventuelt kan komme tilbake til for å grave snøhule i om været skulle bli dårligere. Husk at sikten kan bli dårligere slik at det blir enda vanskeligere å komme tilbake til plassen dere har funnet. Det kan derfor være lurt å merke dem i GPS-en om dere har den med.

Lunsjen kan være som å komme i orkanens øye og få litt pusterom, men bare om man har med seg vindsekk eller fjellduk. Det kan, sammenlignet med omgivelsene, iblant føles som å komme inn i en varm hytte. Det blir mulig å lese kartet i ro og fred for å revurdere veivalg, sette på gnagsårplaster der man holder på å få gnagsår eller fikse noe med utstyret. Er man kald kan man ta av seg skalljakka for å sette på en genser. Iblant kan det være verdt å vente med lunsjen til man kommer til et lunt sted, uansett om det er bak en stein eller i skogen. Selv om man sitter i vindsekk så blir pausen mer behagelig om det blåser litt mindre.

Leir i høye vindstyrker

I dårlig vær er det ekstra viktig å finne en beskyttet leirplass og man burde lete etter en leirplass tidlig. Det er vanskeligere å finne en god leirplass med hodelykt når det har blitt mørkt. Det blir mørkere med snøen som driver og tette skyer. Dessuten treffer lyset fra hodelykten snøen foran ansiktet, som blir blendende lyst, mens det som er langt bort bare blir svart. Marginene er også mindre og man burde ha ekstra energi til å grave en nødbivuakk eller gå noen kilometer til om det blir nødvendig. Samtidig kan det være verdt å gå litt lenger for å finne et lunt sted. Å planlegge en kort dagsetappe fra starten er derfor lurt. Dessuten holder man et lavere tempo når det er dårlig vær. Mer om hva man skal tenke på når man velger teltplass finner du i Velge teltplass.

Å sette opp teltet i vind er ikke enkelt. På dette teltet, Helsport Svalbard, er det fire stenger og to går i kryss. Det gjør det ekstra vanskelig å spenne alle stenger riktig når vinden river i teltet. Denne gangen knakk en av stengene og turen måtte avbrytes. Yr meldte om 15 m/s, det trenger altså ikke være storm før det blir vanskelig å få opp teltet.

Beskytt teltinngangene

Følg tipsene i Forankre telt for å gjøre natten så sikker som mulig. Om dere har to teltinnganger kan det være bra å bare bruke inngangen i le for vinden og dekke til den andre, for å unngå at det blåser inn snø under åpningen. Man kan også beskytte inngangen ved å bygge en lav mur snøblokker foran åpningen for å hindre at snøen driver inn. Om det driver inn mye kan man bli nødt til å stå opp noen ganger på natten for å grave fram teltet. Det legger seg ofte snø på teltets leside, som risikerer å tynge ned teltduken så mye at stengene knekker. Man burde passe på at lemuren ikke står så nære at snøen som samles på lesiden av veggen begraver teltet.

Vær forberedt på dårligere vær på natta

Når du legger deg for kvelden er det viktig å ha nok varmt vann i tilfelle du må grave en nødbivuakk eller pakke sammen og gå til en mer beskyttet plass. Noe å spise som gir rask energi burde du uansett ha med deg på tur i form av sjokolade, godteri eller lignende. Av samme grunn burde så mye som mulig være nedpakket.

Det kan bråke mye av teltet som blafrer i den sterke vinden, men det er ikke alltid lurt å sette i ørepropper. Sover du tungt er det ikke sikkert du våkner om vinden endrer seg eller teltet må barduneres bedre. Det kan derfor være bedre å sove dårlig enn å ta sjansen. Derfor avslutter jeg med: Sov dårlig!

Legg inn en kommentar