ADVARSEL! DENNE ARTIKKELEN FRAMSTILLER FRILUFTSLIV VELDIG ENSIDIG. OM DU ER NYBEGYNNER BURDE DU FØRST LESE STARTE MED VINTERFRILUFTSLIV.

«Det fins ikke dårlig vær, bare dårlige klær» pleier man si. Utstyret har stor betydning når man holder på med friluftsliv, men i en del værforhold blir det ikke like lett eller like behagelig å gå på tur, uansett hvor bra klær og utstyr man har. Sterk vind er et eksempel på det. Når vinden frisker til i vinterfjellet og de som er i en hytte føler at de er glade for å være inne, kan hverdagen settes på prøve for den som er ute på telttur. Når det blir dårlig vær blir marginalene mindre og man må ta større hensyn til sikkerheten.

At en person i gruppen brekker armen kan bli dramatisk i -15°C. Om det er 10 m/s blir det enda verre. Ved -15°C og 10 m/s forfryser bar hud like raskt som om det skulle være vindstille og -27°C. Effektiv temperatur kan du regne ut på denne siden. Sikten kan være dårlig slik at redningstjenesten trenger mer tid for å finne dere, eller dere finner ikke fram til et sikkert sted. Det kan i tillegg bli vanskelig å sette opp teltet for å beskytte den skadde. Under følger en del tips under en dag når det blåser så mye at det er på grensen for om man skal fortsette eller bli der man er. Jeg har beskrevet hvordan det er når det både blåser mye og er dårlig sikt. Dette henger ofte sammen på vinterfjellet, men ikke nødvendigvis. Dessuten har jeg skrevet som om det blåser veldig mye i et helt døgn, men oftest er det roligere i perioder under dagen.

Skitur i snøvær
Skitur i snøvær

Morgen en dag med dårlig vær

Iblant våkner man av en mindre hyggelig overraskelse av at snø har drevet inn i teltet. På grunn av dette burde all pakning ligge i lukkede pakkposer eller i ryggsekken. Da er det bare å børste bort snøen for å få fram utstyret som ligger i ytterteltet. Også skoene burde ligge nedpakkede. Grunnen til at det kommer inn snø kan være at vinden har snudd under natten eller at det ikke har vært mulig å tette igjen under teltåpningen for at man skal kunne komme ut eller inn. Før frokost kan det bli en rask tur ut for å utføre sine behov i vinden. Om man har mulighet venter man gjerne med dette til etter frokosten for å slippe å ta på seg alle klærne bare for å være ute en liten stund. Etter frokost i det blafrende teltet pakker man sammen så mye man kan før man går ut. Jo lengerman kan utsette å gå ut desto bedre. Man burde lese kartet ordentlig i ro og fred i teltet. Selv om man føler seg varm og beskyttet i friluftsklærne når man er ute så blir kvaliteten på veivalgene dårligere når man står ute i sterk vind enn inne i teltet. Når det er dårlig vær burde man bruke ekstra tid på å tenke over: Kan man virkelig fortsette etter de planene man har lagt eller skal man ta en mer beskyttet vei? Hvor fins det skog, åpne hytter eller andre sikre plasser? Hvordan skal man orientere om det blir dårlig sikt? Disse spørsmålene er veldig viktige for at man skal kunne ferdes sikkert i fjellet. Flere tips om orientering finner du i Orientering.

Skosnørene knytes ordentlig for at man senere skal slippe å ta av seg vottene i den kalde vinden. Man setter skibrillene og ansiktsmasken på plass og drar opp hetten som beskyttelse mot vinden før man går ut. Ingen hud får være bar. Man tar noen dype åndedrag og drar opp glidelåsen og alt endrer seg. Snøen blåser inn gjennom åpningen, teltdøren flyr fram og tilbake i vinden. Når man kommer ut blir det som en helt annen verden som man opplever på avstand. Klærne man har tatt på seg gjør at man får en følelse av å være inne og infernoet der ute påvirker en ikke i noen større grad.

Når man har kommet ut og pakker burde man naturligvis passe på at ingenting flyr bort. En plastpose som man mister er det bare å glemme å fange inn. Hansker burde man passe godt på om man tar dem av mens leiren pakkes ned. Når teltet tas ned passer man på at noen barduner sitter fast i forankringene til teltet ligger nedpakket i trekket eller rullet sammen i pulken. Pulken burde forøvrig være åpen så lite som mulig siden det ellers driver inn snø.

Det viktigste tipset under dager med dårlig vær blir likevel: Glem ikke å fotografere. Siden få andre enn du orker å ta fram kameraet når de holder på med friluftsliv i sterk vind, blir bilder tatt i uvær generelt sett bra.

På tur i dårlig vær

Under marsj i sterk vind er et viktig sikkerhetstiltak at man holder seg nære hverandre for å ikke splitte gruppen. Det er lett at man har hetten tett rundt ansiktet og ikke er oppmerksom nok på andre med mindre de er rett foran. Se etter snøfonner under dagen som dere eventuelt kan komme tilbake til for å grave snøhule i om været skulle bli dårligere. Husk at sikten kan bli dårligere slik at det blir enda vanskeligere å komme tilbake til plassen dere har funnet.

Lunsjen kan under dager med sterk vind være som en oase i en tørr ørken. Det kan være som å komme i orkanens øye og få litt pusterom før orkanen kommer tilbake, men bare om man har med seg vindsekk eller fjellduk. Det kan, sammenlignet med omgivelsene, iblant føles som å komme inn i en varm hytte. Det blir mulig å lese kartet i ro og fred for å revurdere veivalg, sette på gnagsårplaster der man holder på å få gnagsår (lysten til å ta av seg alt på føttene i sterk vind er ganske liten) eller fikse noe med utstyret. Om man har fryst under dagen og ikke har villet ta av seg skalljakken for å sette på en genser så har man mulighet under lunsjen. Iblant kan det være verdt å vente med lunsjen til man kommer til et lunt sted, uansett om det er bak en stein eller i skogen. Selv om man sitter i vindsekk så blir pausen mer behagelig om det blåser litt mindre.

Leir i høye vindstyrker

I dårlig vær burde man finne en leirplass tidlig siden det er ekstra viktig å finne en beskyttet plass, og det er vanskeligere å finne den med hodelykt når det har blitt mørkt. Snøen som driver og tette skyer gjør at det blir mørkere. Dessuten treffer lyset fra hodelykten snøen foran ansiktet og gjør at nærmest ansiktet blir det blendende lyst, mens det som er langt bort bare blir svart. Dessuten er marginalene mindre og man burde ha ekstra energi til å eventuelt grave en snøbivuakk eller gå noen kilometer til. Samtidig kan det akkurat som i lunsjen være verdt å gå litt lenger for å finne et lunt sted. Å planlegge en kort dagsetappe fra starten er derfor en fordel. Dessuten holder man et lavere tempo når det er dårlig vær. Mer om hva man skal tenke på når man velger teltplass har vi skrevet om i Velge teltplass.

Å sette opp teltet i vind er ikke enkelt. På dette teltet, Helsport Svalbard, er det fire stenger og to går i kryss. Det gjør det ekstra vanskelig å spenne alle stenger riktig når vinden river i teltet. Denne gangen knakk en av stengene og turen måtte avbrytes. Yr meldte om 15 m/s, det trenger altså ikke være storm før det blir vanskelig å få opp teltet.

Om man velger å telte burde man følge tipsene i Forankre telt for å gjøre natten så sikker som mulig. Om dere har to innganger til teltet kan det være bra å dekke til den som er mot vinden og bare bruke den andre for å unngå at det blåser inn snø under åpningen. Eventuelt kan man sette en mur på noen desimeter av snøblokker foran åpningen for å hindre en del av snøen som kan drive inn. Om det driver inn mye kan man bli tvunget til å gå opp noen ganger på natten for å grave fram teltet. Det legger seg ofte snø på teltets leside, som risikerer å tynge ned teltduken så mye at stengene knekker. Man burde passe på at lemuren ikke står så nære at snøen som samles på lesiden av veggen begraver teltet. Når du legger deg for kvelden er det viktig å ha nok varmt vann i tilfelle du må grave en nødbivuakk eller pakke sammen og gå til en mer beskyttet plass. Noe å spise som gir rask energi burde du uansett ha med deg på tur i form av sjokolade, godteri eller lignende. Av samme grunn burde så mye som mulig være nedpakket. Det kan bråke mye av teltet som blafrer i den sterke vinden, men det er ikke alltid så lurt å sette i ørepropper. Det krever mye for at jeg skal våkne på natten; om jeg dessuten har ørepropper kommer jeg neppe til å våkne når jeg må, jeg foretrekker å sove dårlig de nettene det er sterk vind. Derfor avslutter jeg med: Sov dårlig!

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: