Sist oppdatert 14. oktober 2023
Om myggen
Mygg er et insekt i ordenen tovinger og omfatter mange ulike arter. Når vi snakker om mygg i friluftslivssammenheng er det gjerne stikkmyggen vi mener. I Norge er det 40 kjente arter i familien stikkmygg og vi finner dem i hele landet. Kroppslengden er på omtrent 5 mm og de veier ca. 5 mg. Myggen går gjennom fire livsstadier: egg, larve, puppe og voksent individ. Noen norske arter overvintrer i eggstadiet, andre som voksne individer. Myggen er mat for blant annet fugler og flaggermus, men man vet fortsatt lite om hvilken rolle myggen spiller i det norske og nordiske økosystemet og hvilke arter som er avhengig av myggen.
Levevis og livssyklus
Eggene legges i stille og grunt vann og er avhengig av fuktighet for å klekkes, derfor er det gjerne i myrområder myggen er mest tallrik. Etter en forsommer med tørke er det gjerne færre mygg, men eggene kan overleve lange tørkeperioder og klekke når det blir fuktig igjen. Når eggene klekker går myggen gjennom fire larvestadier, som varer fra noen uker til flere måneder. Vannet larvene lever i må være stillestående, ikke for stort og uten fisk eller andre arter som kan spise dem. Etter larvestadiene danner myggen en puppe og etter 2-6 dager blir den til en voksen mygg. Voksne mygg lever sjelden mer enn én til to uker.
Hvorfor stikker myggen og hvorfor klør myggstikkene?
For å legge egg trenger hunnmyggen ekstra proteiner, noe de vanligvis får fra blod. Hannmygg, og hunnmygg som ikke skal legge egg, livnærer seg bare på nektar. Så ikke bare er det irriterende å få et kløende myggstikk, du bidrar også til å fø opp enda flere mygg! Når hunnmyggen stikker kan hun legge rundt 100 egg etter noen dager, før hun søker et nytt måltid.
Når myggen stikker fører hun inn spytt for å fortynne blodet så det ikke koagulerer (tykner) i sugesnabelen. En del får en allergisk reaksjon på spyttet ved at det hovner opp og klør i noen dager eller til og med uker. Barn som ikke har opparbeidet seg en immunitet får ofte sterkere reaksjoner enn voksne. Mange opplever også en viss grad av tilvenning gjennom sesongen.
Når kommer myggen?
Starten på myggsesongen varierer veldig i ulike steder av landet og er avhengig av temperatur og fuktighet. Sesongen kan starte så tidlig som april, men vanligvis er det i mai og juni myggen blir aktiv. I juli er ofte aktiviteten på topp, i august begynner den å avta og når frostnettene kommer blir det langt færre mygg.
Hva tiltrekkes myggen av og hvordan holder du den unna?
Noen får aldri myggstikk og blir bare litt irritert av at myggen surrer rundt ansiktet og ørene. Andre tiltrekker seg all myggen i nær omkrets og gjør at andre i nærheten slipper helt unna. Man antar dette i stor grad handler om lukt. Den enkleste måten å holde myggen unna er å kle seg godt. Myggen stikker gjennom tynne ulltrøyer, men jakker, skjorter eller tykkere trøyer kommer den ikke gjennom. Bukser er stort sett myggtette, men pass på å tette overgangen mellom buksen og skoene, og buksen og genseren. På varme sommerdager blir det varmt å gå med så mye klær på, da må man gjøre en avveining. Tenk også på hvilke farger klærne har. Myggen tiltrekkes av mørke farger, så velg helst lyse plagg.
Myggjakke og myggnett
En myggjakke kan være en god investering om du for eksempel skal fiske eller fotografere på kvelden. Den er laget av et tynt stoff med små masker som holder myggen ute. Hetten kan lukkes helt med glidelås. I spesielt myggtette områder kan man også bruke myggjakka underveis på turen, men med lukket hette er det litt redusert sikt.
Myggnett er en mindre variant av myggjakka og dekker hodet og halsen. Det kan kjøpes i sportsbutikker og veier nesten ingenting. En caps under nettet holder myggnettet unna ansiktet. Et myggnett med små masker holder også knotten unna, men er varmere å ha på.
Myggmidler
Det er utallige myggmidler på markedet som skal holde myggen unna. De kan deles inn i tre kategorier: de som lukter sitron, lavendel og lignende, kjemikaliebaserte (DEET) og tjærebaserte. Den førstnevnte gruppen har jeg ingen gode erfaringer med. Lukter det godt for oss lukter det antakelig godt for myggen også, tenker jeg. De DEET-baserte er ofte de mest effektive. Jo høyere innhold av DEET, jo mer effektivt. Fra 2015 er det ikke lenger begrensning på hvor stor andel DEET det kan være i myggmiddel. Også tjærebaserte midler som Nordic summer er verdt å teste, også denne inneholder DEET. Det fins også tjærebaserte myggmidler uten DEET. De tjærebaserte lukter ikke særlig godt, men det syns ikke myggen heller. Er det varmt forsvinner det ganske fort med svetten, men om man smører det på noen ganger om dagen fungerer det ganske bra og man slipper den verste myggplagen.
Hva hjelper mot myggstikk?
Om man først har fått myggstikk er det også mange midler mot kløen. Salver som Eurax og Hydrokortison kan hjelpe og en del erfarer også at allergimedisin hjelper. Begynn gjerne å ta tablettene noen dager før du begynner turen. Det kan også hjelpe mot kleggbitt. Har man ikke noen myggmidler tilgjengelig kan spytt også hjelpe noe mot kløen.
Kilder
Her kan du lese mer om mygg:
I enkelte områder, spesielt langs kysten, er også flåtten en plage på tur. Det kan du lese mer om i artikkelen om flått.