Om myggen

For å legge egg trenger hunnmyggen ekstra næringsstoffer, noe de vanligvis får fra blod. Hannmygg, og hunnmygg som ikke skal legge egg, livnærer seg bare på nektar. Så ikke bare er det irriterende å få et kløende myggstikk, du bidrar også til å fø opp flere mygg! Hunnmyggen kan stikke og legge mellom 30 og 300 egg i flere omganger. Eggene klekkes etter to til fire uker og er avhengig av fuktighet for å klekkes. Etter klekkingen går myggen gjennom fire larvestadier i vann i løpet av alt fra noen uker til flere måneder. Vannet larvene lever i må være stillestående og ikke for stort der det fins fisker og andre arter som kan spise dem. Derfor finner man mygg i større antall i områder med mye myr och andre våtmarker. Etter forsomre med tørke vil det derfor gjerne være færre mygg. Etter larvestadiene danner myggen en puppe og etter 2-6 dager blir den til en voksen mygg. Myggen kan overvintre både som larve og voksen mygg.

Mygg
Mygg

Mange får en allergisk reaksjon mot spyttet fra myggen, som skal fortynne blodet slik at det ikke koagulerer (tykner) i sugesnabelen. Allergireaksjonen kan være alt fra litt kløe i noen timer til større hevelser og kløe i flere uker. Den verste myggsensongen er fra juni til august, men det varierer noe etter hvor i landet man befinner seg.

Hva tiltrekkes myggen av?

I hvilken grad man plages av mygg varierer veldig fra person til person. Noen får aldri myggstikk og blir bare litt irritert av lyden av myggen nær ørene og at den flyr nær ansiktet, andre tiltrekker seg myggen i så stor grad at alle rundt personen nærmest er garantert å ikke bli stukket selv. Jeg tilhører den siste gruppen og merker ofte at myggen stikker meg mer enn andre. Stikkene klør også mye og lenge, men jeg har etter hvert funnet flere metoder for å minske ubehaget. For det første er det mulig å i ganske stor grad unngå å bli stukket. Det viktigste er hvilke klær du har på deg. Myggen stikker gjennom tynne ulltrøyer, men jakker, skjorter eller tykkere trøyer kommer den ikke gjennom. Bukser er stort sett myggtette, men pass på å tette overgangen mellom buksen og skoene, og buksen og genseren. På varme sommerdager blir det varmt å gå med så mye klær på, så man gjøre en avveining. Tenk også på hvilke farger klærne har. Myggen tiltrekkes av mørke farger, så velg helst lyse plagg.

Myggnett

Om man skal være i områder med mye mygg eller knott kan det lønne seg å ta med myggnett, særlig om man vil sitte ute på kvelden. Myggnett kan kjøpes i sportsbutikker og veier nesten ingenting. En caps under nettet holder myggnettet unna ansiktet. Et myggnett med små masker holder også knotten unna, men er varmere å ha på. Vi bruker myggnett med små masker.

Myggmidler

Det fins utallige myggmidler på markedet som skal holde myggen unna. De kan deles inn i tre kategorier: de som lukter sitron, lavendel og lignende, kjemikaliebaserte (DEET, opptil 20% av innholdet tillatt i Norge, saltidin m.f.) og tjærebaserte. Den førstnevnte gruppen har jeg ingen gode erfaringer med. Lukter det godt for oss lukter det antakelig godt for myggen også, tenker jeg, i hvert fall lukter det ikke så vondt at den holder seg unna. De DEET-baserte i neste gruppe prøver jeg å holde meg unna, jeg er skeptisk til å bruke et middel som er skadelig i store mengder. Best erfaring har jeg med andre kjemikaliebaserte midler (Myggolf og Myggstopp) og tjærebaserte midler som Nordic summer, men sistnevnte inneholder også DEET. Det fins også tjærebaserte myggmidler uten DEET. De tjærebaserte lukter ikke særlig godt, men det syns ikke myggen heller. Er det varmt forsvinner det ganske fort med svetten, men om man smører det på noen ganger om dagen fungerer det ganske bra og man slipper den verste myggplagen. Om man er skeptisk til å bruke mye myggmidler kan man prøve å bruke myggnett og klær som holder myggen ute i stedet, i hvert fall når man ikke går.

Midler mot kløen

Om man først har fått myggstikk fins det også mange midler mot kløen. Mange har god erfaring med allergitabletter. Om jeg skal være mye ute over lengre tid tar jeg en eller en halv allergitablett om dagen. Stikkene klør fortsatt noe, men de hovner ikke opp og kløen blir til å leve med. Det hjelper også mot kleggbitt. Får man det på resept fra legen blir tablettene betydelig billigere. Min erfaring med salver og lignende mot kløen er at det bare hjelper en kort stund. Eksempler på slike salver er Eurax og Hydrokortison. Har man ikke noen myggmidler tilgjengelig kan spytt også hjelpe noe mot kløen.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: