Sist oppdatert 11. februar 2024
Å vite hvordan du lager en nødbivuakk kan redde deg når vinden gjør det vanskelig å sette opp teltet. Snøhule og snøgrop er ikke blant de raskeste nødbivuakkene å grave ut, men gir god plass og komfort.
En frivillig natt i snøbivuakk kan uansett anbefales. Snøen stenger lyden av vinden ute og man slipper blafringen i teltduken. Med spaden kan man tilpasse plassen og interiøret etter behov med sitteplasser, hyller og spiseplass. Temperaturen kan også bli betydelig høyere enn utendørs.
Snøhule eller snøgrop?
En snøhule graves ut i en bakke eller snødrive. Man graver først rett inn, deretter oppover og ut til siden(e) slik at den kalde lufta faller ned i en kuldegrop. En snøgrop graves rett ned i snøen på jevnt flatt eller svakt hellende terreng. Åpningen dekker du igjen med ski og snøblokker. Også i en snøgrop kan man grave en kuldegrop, men den er ikke like effektiv som i en snøhule fordi hele gropen fungerer som en kuldegrop.
Hvilken type man skal velge avhenger mest av terrenget. I begge tilfeller må snøen være relativt hardpakket, spesielt for å klare å lage gode snøblokker til en snøgrop. For å grave en snøhule trenger man en høy snøskavl, gjerne to til tre meter høy. For å lage en snøgrop er man avhengig av en viss snødybde, helst to meter. Har du med søkestang kan du sjekke dybden med den. Les mer om søkestang i artikkelen Skredutstyr.
Tid og utstyr
Det tar lang tid å grave en nødbivuakk, gjerne flere timer. Derfor er det lurt å starte tidlig så man fortsatt har krefter igjen. Se deg rundt i terrenget og på kartet og velg ut et egnet sted.
Selv om snøen er tørr og det er mange minusgrader er det vanskelig å unngå å bli våt når man graver snøbivuakk. Bruk klær som holder vann og fukt ute og unngå klær som trekker til seg snø. Spesielt votter og lue av ull egner seg dårlig.
En snøsag er til god hjelp for å lage snøblokker og noen spader kommer med snøsag i håndtaket. På overnattingsturer og dagsturer på fjellet på vinteren er spade obligatorisk. Skal du gå i skredutsatt terreng bør du ha med søkestang, les mer i Skredutstyr.
Hvordan lage snøgrop
Du trenger
Det eneste man trenger for å lage en snøgrop er jevnt hellende eller helst flatt terreng med tilstrekkelig snødybde, minst to meter. Husk på at åpningen kan drive igjen, vurder terrenget for å finne en plass snøen ikke legger seg så lett.
Slik gjør du
Snøgropen graves først rett ned og deretter ut til sidene for å lage soveplass. Over åpningen legger man skiene på tvers og deretter store og flate snøblokker over disse. Om man er alene kan man prøve å legge skiene på langs med stavene under, men da blir det vanskeligere å komme inn og ut av gropen. I midten kan man grave ut en grop til bagasjen eller lage en kuldegrop og ha bagasjen et annet sted. Mellom soveplassene og lengst fra åpningen kan man lage en hylle til å lage mat på.
- Bruk staven for å merke ut hvor stor åpningen skal være. Bredde må være liten nok til at skiene hviler ca. 30-40 cm på hver side av gropen da vil de ikke bøyes så lett under vekten av snøblokkene. Lengden avhenger mest av hvor mange ski dere har. Skiene må kunne stå maks 40-50 cm fra hverandre slik at blokkene ikke detter ned. Litt mindre enn én skilengde i lengde er passe for to par ski og to personer.
- Grav inni firkanten og pass hele tiden på å ikke slite ned kanten slik at åpningen blir større. Grav minst en halvmeter ned før du begynner å grave ut i sidene. Grav ikke helt ned til bunnen i gropen før du graver ut til sidene, da må snøen kastes høyere opp. Bestem deg for innredningen før du graver for langt ned, dette sparer også mye arbeid.
- Legg ski/staver over åpningen.
- Blokkene som skal dekke åpningen bør være ca 20x50x50 cm. Bruk spaden til å hakke ut de fire sidene i en firkant, og hakk til slutt under blokken og vipp den forsiktig opp, uten å ødelegge blokken eller spaden. Med en snøsag kan man sage ut de fire kantene og blokkene blir både jevnere og holder bedre når man tar dem ut. Om det er store mellomrom mellom blokkene kan disse dekkes med mindre blokker og løssnø.
- Til slutt kan du innrede etter egen smak med hylle til tannbørsten, trappetrinn ut og lignende.
Hvordan lage snøhule
Du trenger
For å grave en snøhule trenger man en snødrive som er høy nok og dyp nok: ca to meter høy og 2-3 meter dyp er vel minimumsmål. Du kan også lage snøhule i en helling som er bratt nok med nok snø. Velger man å grave snøhulen i en bakke må man vurdere om området er skredfarlig. Om det henger snø som kan løsne over snødriven burde man først ta det bort.
Slik gjør du
Det er en fordel å starte høyt oppe i snødriven. Da blir taket tynt nok til at du kan grave deg ut om inngangen snør igjen. Det gjør det også mulig å lage luftehull ut gjennom taket. Begynner du å grave litt høyere opp vil også snøen du graver ut kunne falle ned bakken og ikke hope seg opp ved inngangen. Er dere to til tre personer er det best å bare lage én inngang og soveplass på én side av inngangen. Er dere flere er det mer effektivt å grave flere innganger og lage liggeplasser på begge sider av inngangen. De ekstra inngangene kan tettes helt igjen når hulen er ferdig.
- Inngangen graves ca. tre meter rett inn. Du kan begynne å grave opp og ut til sidene etter en halv til én meter, avhengig av snøkvaliteten.
- Grav opp ca én meter til soveplassene, slik at inngangen kan fungere som en kuldegrop. Hvis snødriven er for liten kan man lage soveplassene i inngangen i stedet for å lage soveplasser på hver side.
- Finpuss taket så det ikke er kanter som vannet kan dryppe fra.
- Inngangen kan tettes delvis igjen under natten med store snøblokker. Pass på å ha en spade inne slik at dere kan grave dere ut om inngangen tettes helt av drivsnø.
Finpuss: tak, gulv og lufting
Taket burde være så glatt som mulig, ellers begynner det fort å dryppe når dere gir varme til hulen. Bruk god tid på dette og lag taket hvelvet. Da blir det også sterkere og synker ikke like lett sammen under natten. Det er vanlig at det uansett synker ned noen centimeter. Om snøen er veldig hardpakket kan det også være lurt å gjøre klart et lager med mindre blokker til å smelte vann.
Gulvet burde også være glatt for komfortens skyld. Pass på at det er godt pakket og så jevnt som mulig. Når du har ligget der en stund blir det mer hardpakket, gjerne med et islag øverst, og mye vanskeligere å jevne ut. Om dere sover i bivuakken i flere dager vil kondensen lage et islag på hele innsiden. Snøen i seg selv gir ikke noe særlig oksygen, men det blir enda mindre med et islag. Det er derfor viktig å alltid tenke på at det kommer inn frisk luft. Stort sett er ikke dette noe problem siden det uansett er vanskelig å få åpningen helt tett, men om det driver mye under natten kan det tette seg igjen.
Sjekk gjerne åpningen under natten om du er usikker. Dette er også ekstra viktig når man lager mat, la det gjerne være en større åpning når dere bruker brenneren. Du kan bruke en skistav til å lage pustehull ut fra hulen eller gropen. Lag først noen hull innenfra og la deretter stavene sitte i noen nye hull. Da er det bare å trekke dem ut om de andre hullene tettes igjen i løpet av natten. Ha alltid med spade i tilfelle dere må grave dere ut.
Drivsnø
Med begge typer nødbivuakk er det viktig å tenke på hvor snøen samler seg når den driver slik at man ikke blir snødd inne. En snødrive er laget av at snøen pakkes på lesiden. Derfor vil snødriven kunne vokse på siden man har gravd snøhulen inn i om det driver mye under natten. Det er best å grave høyt opp i snødriven for å kunne grave seg ut gjennom taket.
Skal man i stedet grave en snøgrop kan det være fristende å velge en liten nedsenkning i terrenget der snøen er lettere å grave i. I slike groper samler snøen seg fort og det kan bli et problem med mye drivsnø. Velg heller et sted med jevnt flatt eller hellende terreng.