Hopp til innholdet

Spade

Sist oppdatert 30. januar 2022

Spaden er en viktig del av sikkerhetsutstyret på vinterturer på fjellet. Med den kan du grave deg ned om det blir vanskelig vær, les mer om det i Lage snøhule og snøgrop. Dessuten er spaden livsviktig om noen i gruppen blir tatt av et snøskred. Alle bør ha hver sin spade for at man raskt skal kunne grave seg ned eller grave fram personer fra et skred.

En spade er også nyttig når det ikke er en nødsituasjon, her er noen eksempler:

  • Grave bivuakk. Kan være morsomt og koselig selv om det ikke er storm
  • Lage snøblokker. Snøblokker kan du bruke for å forankre teltet
  • Få løs et fastfryst telt på morgenen
  • Grave en grop i ytterteltet for å få mer plass
  • Grave en benk å sitte på når man spiser lunsj
  • Grave en bålgrop
  • Hente snø for å smelte drikkevann
  • Grave fram en oversnødd bekk så man ikke trenger å smelte snø
Spade fra Voilé med snøsag i håndtaket

Spadens holdbarhet

Spaden må tåle hard bruk uten å bøyes eller bli ødelagt på annet vis. En plastspade duger ikke til mye når man skal grave seg ned i hard snø eller hakke gjennom isen. Velg heller en spade i god kvalitet laget av aluminium. 

Størrelse på spaden

Bladet bør være omtrent 25 x 30 cm. Er den for stor blir det både tungt å grave og bære. Med en mindre spade blir hvert spadetak mindre tungt, men er den for liten får man med for lite snø og må ta mange spadetak. Bladet bør være rett. Om det er buet blir det ujevne sider på snøblokkene. Det er ikke noe problem om man bare skal forankre teltet, men skal man bygge en bivuakk kan det være nødvendig med rettere blokker. Lengden på skaftet bør være nærmere 50 cm. Er det for langt eller kort blir det ubehagelig å grave. Lange skaft brekker dessuten lettere og det er vanskelig å komme til inni en bivuakk. En del spader har skaft som kan forlenges, men det er ofte vanskelig å forlenge med tykke votter på hendene.

Snøsag på spaden

En del spader har innebygget snøsag i skaftet. Dette gjør den litt tyngre, men det åpner muligheten for å bygge iglo og annet som krever rette blokker. Skal man bare ha blokker til å forankre teltet med eller lignende klarer man seg utmerket bare med spade. Sagen bør ikke være for liten, minst 35 cm, ellers kan man ikke lage store nok blokker.

Med spade og snøsag kan man enkelt lage snøblokker

Håndtak

Håndtaket ved enden av skaftet kan enten se ut som en T eller en D. De som ser ut som en D er oftest mindre praktiske. Meningen er da at man skal ha hånden inn i D-en. Åpningen kan være for liten når man har store votter på hendene. Får du plass til tykke votter i åpningen uten problem er det ikke noen større forskjell på håndtakene.

Jeg anbefaler

Jeg bruker en spade fra Voilé, som ifølge reklamen kan kjøres over med bil uten at de går i stykker. Den har innebygget snøsag.

Legg inn en kommentar