Sist oppdatert 30. januar 2022
Å vade kan være et av de mest risikofylte momentene på sommerfjellet. Vær derfor forsiktig og ta heller en omvei enn å sjanse på at det går bra.
Før turen
Ha vading i tankene allerede når du kjøper utstyr og planlegger turen. Å vade uten sko frarådes – det blir både glattere og du får mer hastverk når føttene blir kalde. For å unngå å skli duger et par sandaler, men det blir kaldt. Et par vadere/vadeposer kan være til god hjelp. Vadere er «stoffstøvler» som ikke veier særlig mye og som går opp til litt over knærne. De holder vannet og kulden ute. Et problem med vadebukser er at om du faller og de fylles med vann blir de veldig tunge og det kan bli vanskelig å komme seg over elva. Jeg mener det er best å vade med fjellstøvler uten fôr. Mer om hvilke fjellstøvler man skal velge kan du lese i Fjellstøvler.
Hvor er det best å vade?
Tenk også på hvor det er mulig å vade når du planlegger turen. Ta en titt på kartet og se hvor brede elvene er. Sammenlign med hvordan det har sett ut på tidligere turer når du har kunnet og ikke kunnet vade. Se også etter alternative ruter i tilfelle du feilbedømmer vannet. Om det er umulig å gå over på ett sted kan det gå bra noen kilometer lenger bort.
Velg i første omgang steder der elven deler seg i mange deler, der er hastigheten lavere og elva er gjerne mindre dyp. At elven meandrer er også noe man skal se etter på kartet. Det er et tegn på at vannet går langsomt, men det er antakelig dypt. Vad ikke i en sving, spesielt om du er på innsiden av svingen. Det blir nemlig dypere på den andre siden, selv om det ikke ser ut som det. Dessuten kan den andre elvekanten være bratt under vannflaten slik at det blir vanskelig å komme seg opp. Dette er fordi vannet har høyere hastighet i yttersvingen.
Vandringsstav ved vading
Sørg for å ha en solid vandringsstav før du krysser elva. Det er veldig mye lettere å vade om man har flere enn to støttepunkter mot bunnen. Kanskje går du med to teleskopiske staver på sommeren, hvis ikke burde du sørge for å ha en ordentlig vandringsstav av tre. Ordne en allerede før turen om du ikke starter i skogen. Den burde ikke være for tung, men samtidig ikke så tynn av den kan brekke eller bøyes. Lengden burde være til skuldrene. Staven er ikke bare til nytte når du skal krysse elver, den kommer også til nytte i steinura.
Under turen
Når du kommer til ei elv eller stri bekk bør du tenke nøye gjennom om du virkelig klarer å gå over. Er det for dypt eller er strømmen for sterk? I strømmende bekker burde ikke vannet gå over knærne. Når du har funnet et trygt sted å krysse skifter du på føttene slik du har planlagt. Ta på vadebukser, bytt til sandaler eller ta ut sokker og såler. Å ha hoftebeltet igjen eller ikke er en vurderingssak. Om du lukker det får du bedre kontroll med ryggsekken og dermed bedre balanse, men om du faller blir det vanskeligere å få av deg ryggsekken og komme deg opp.
Én person vader av gangen, de andre er klare til å hjelpe til om personen skulle falle og trenge hjelp. Gå rolig over uten stress, ellers øker sjansen for at man faller. Det er derfor du ikke burde ha bare føtter som utsettes for det kalde vannet. Ved vading flytter du én fot eller stav av gangen slik at du har minst to kontaktpunkter på bunnen. Gå sidelengs med ansiktet mot strømmen, kryss aldri føttene. Gjør du det øker sjansen for å falle hvis foten du flytter på dras med av strømmen.
Hvis du bestemmer deg for at det ikke er trygt å kommer over burde du ta en titt på både klokken og kartet. Om det uansett er tid for å slå leir og det meste av vannet kommer fra snøsmelting kan det være bra å vente til neste morgen. Snøsmeltingen minsker på natten, derfor er det ofte mindre vann i elva neste morgen. Om det verken er tid for å slå leir eller du finner et egnet sted for krysse elva på kartet burde du gå oppstrøms. Før eller senere kommer elven til å dele seg i mindre deler og du kan komme deg over lettere.
Ta med tau for krevende vading
Når du vet på forhånd at det kan bli krevende vading på turen er det lurt å ha med et tau. Bind fast tauet på den siden dere er på og send en person over uten ryggsekk for å feste tauet til den andre siden. Deretter har dere noe å holde i når dere tar dere over med tunge ryggsekker. Hent tauet på samme måte som dere fikk det over.
Er ikke vading noe for deg? I så fall er det mange turområder der man ikke trenger å tenke på dette. I de mer besøkte områdene er det broer over større bekker og stiene krysser bekkene der det er lett å komme over. Bruk for eksempel ut.no for å finne populære og merkede turstier og -ruter.
Tilbakeping: Innlegg om vading som omdirigeres
Tilbakeping: Vading av elver - å krysse en elv - Ikke la turen stoppe ved en elv - friute.no
Å strekke tau direkte over skaper falsk trygghet og potensielt farlige situasjoner. Tau har ingen støttefunksjoner slik man har ved bruk av stav eller når man går to og to som holder hverandre på skuldrene. Hvis tau skal brukes bør man i beste fall strekke det skrått over (eks 30-45 grader) slik at man ved fall kan holde i og slippe/fire seg langs tauet ut til den ene bredden av elven. Det siste man ønsker er at folk henger i et tau midt i elven og ikke klarer å komme seg videre.
Er direkte uenig i at «Å ha hoftebeltet igjen eller ikke er en vurderingssak.». Alt av remmer skal løsnes. Det siste man trenger er noen som blir dratt ned under vann pga vekten av sekken. I panikken er det ikke like enkelt å tenke klart og man har ikke alltid tiden som trengs for å spenne av seg en sekk med masse klær på. Dette er en tidkrevende øvelse.
Er også uenig i vurderingen «Én person vader av gangen.». Det er ikke hensiktsmessig hvis målet er å komme trygt over. Det er mye støtte i hverandre. Man holder typisk hender eller, ved store vannmengder, hverandre på skuldrene som støtte og går sidelengs over elven (som en krabbe).
Artikkelen har etter mitt hode stort forbedringspotensiale.