Vading kan være et av de momentene som er mest risikofylte på sommerfjellet. Vær derfor forsiktig og ta heller en omvei enn å sjanse på at det går bra.

Annonse

Før turen

Allerede når man planlegger en tur og kjøper utstyr burde man ha vading i tankene. Du burde tilpasse utstyret etter dette. Å vade uten sko er noe man burde unngå siden det blir både glattere og du får mer hastverk på grunn av at føttene blir kalde. For å unngå å skli duger et par sandaler, men det blir kaldt. For å gjøre noe med det problemet kan man sette på seg et par vadere/vadeposer. Vadere er “stoffstøvler” som ikke veier særlig mye og som går opp til litt over knærne. De holder vannet og kulden ute. Et problem med vadebukser er at om du faller og de fylles med vann blir de veldig tunge og det kan derfor bli vanskelig å komme seg over elva. Jeg mener det er best å vade med fjellstøvler uten fór. Mer om hvilke fjellstøvler man skal velge kan du lese i Fjellstøvler.

Man burde også tenke på hvor det er mulig å vade når man planlegger turen. Ta en titt på kartet og se hvor brede elvene er. Sammenlign med hvordan det har sett ut på tidligere turer når du har kunnet og ikke kunnet vade. Se også etter alternative ruter i tilfelle du feilbedømmer vannet. Om det er umulig å gå over på ett sted kan det gå bra noen kilometer lenger bort. Velg i første omgang steder der elven deler seg i mange deler, der er hastigheten lavere. At elven meandrer er også noe man skal se etter på kartet. Det er et tegn på at vannet går langsomt, men det er antakelig dypt. Vad ikke i en sving, spesielt om du er på innsiden av svingen. Det blir nemlig dypere på den andre siden, selv om det ikke ser ut som det. Dessuten kan den andre elvekanten være bratt under vannflaten slik at det blir vanskelig å komme seg opp. Dette avhenger av om vannet har høyere hastighet i yttersvingen.

Vandringsstav ved vading

Noe annet man burde tenke på før turen er å sørge for å ha en vandringsstav. Det er veldig mye lettere å vade om man har flere enn to støttepunkter mot bunnen. Kanskje går du med to teleskopiske staver på sommeren, hvis ikke burde du sørge for å ha en ordentlig vandringsstav av tre om du går utenfor stier. Ordne en allerede før turen om du ikke starter i skogen. Den burde ikke være for tung, men samtidig ikke så tynn av den kan brekke eller bøyes. Lengden burde være til skuldrene. Staven er ikke bare bra når du skal krysse en elv, også når du kommer inn i steinur kan vandringsstaven være bra å ha.

Under turen

Når du kommer fram til et sted der du ikke kan gå tørrskodd over burde du tenke nøye gjennom om du virkelig klarer å gå over. Er det for dypt eller er strømmen for sterk? I strømmende bekker burde ikke vannet gå over knærne. Om du bestemmer deg for at det går an å gå over burde du skifte på føttene på den måten du har planlagt. Jeg som har fjellstøvler uten fór tar av meg sokker og såler (om det ikke er tid for å vaske dem) og setter på meg skoene igjen. Om man skal ha hoftebeltet igjen eller ikke er en sak som kan diskuteres. Om du lukker det kommer du til å få bedre kontroll over ryggsekken og dermed bedre balanse, men om du faller kommer det til å bli vanskeligere å få av deg ryggsekken og komme deg opp.

Én person vader av gangen, de andre er klare til å hjelpe til om personen skulle falle og trenge hjelp. Gå rolig over, stress ikke, da øker sjansen for at man faller. Det er derfor du ikke burde ha bare føtter som utsettes for det kalde vannet. Ved vading flytter du én fot eller stav av gangen slik at du har minst to kontaktpunkter på bunnen. Gå sidelengs med ansiktet mot strømmen, kryss aldri føttene siden det øker sjansen for å falle om foten du flytter på dras med av strømmen. Når du har kommet over på den andre siden er det bare å helle ut vannet, legge inn sålene, sette på sokker og sko og fortsette turen.

Om du bestemmer deg for at det er for mye vann for å komme over burde du ta en titt på både klokken og kartet. Om det uansett er tid for å slå leir og det meste av vannet kommer fra snøsmelting kan det være bra å vente til neste morgen. Snøsmeltingen minsker på natten, derfor er det ofte mindre vann i elva neste morgen. Om det verken er tid for å slå leir eller du kan se på kartet hvor det går an å komme deg over burde du gå oppstrøms. Før eller senere kommer elven til å dele seg i mindre deler og du kan komme deg over lettere.

Om man allerede under planleggingen av turen innså at det kommer bli et vanskelig vad kan man vurdere å ta med et tau. Bind fast tauet på den siden dere er på og send en person over uten ryggsekk for å feste tauet til den andre siden. Deretter har dere noe å holde i når dere tar dere over med tunge ryggsekker. Hent tauet på samme måte som dere fikk det over.

Er ikke vading noe for deg? I så fall fins det mange turområder der man ikke trenger å tenke på dette. I de mer besøkte områdene er det broer over større bekker og stiene går over bekker der det er lett å komme over.

Annonse

2 thoughts on “Vading

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: