Sist oppdatert 30. januar 2022
Skal du ut på din første telttur og lurer på om friluftsliv er noe for deg? Bruk gummistøvler, joggesko eller lån fjellstøvler av noen du kjenner. Er du fjellvant og ofte på tur lønner det seg å investere i fjellstøvler av god kvalitet som passer godt til dine føtter og er gode å gå i. Fjellstøvler gir støtte, holder deg varm og tørr og slites ikke like fort som joggesko og billige gummistøvler.
Tørre føtter: fjellstøvler med eller uten fôr?
På lengre teltturer på en uke eller mer er det praktisk med fjellstøvler uten fôr. Når du blir våt på føttene kan du bytte sokker og nyte tilnærmet tørre føtter igjen. Litt fukt setter seg i læret på støvlene, men du slipper gjennomvått fôr som ikke tørker på dagesvis. Sokker kan tørkes over natten i soveposen, sko er vanskeligere å tørke på teltturer. I tillegg er ufôrede sko nyttige når man skal vade.
I dag er lave fjellstøvler med fôr mest populært og mange velger Gore-tex. Gore-tex-sko kan holde deg tørr forutsatt at det ikke renner vann over kanten eller du er ute på tur lenge og det setter seg fukt i fôret. Mange påstår at Gore-tex slites raskt. Min erfaring er at det varierer fra sko til sko. Mine fjellstøvler med Gore-tex holder fortsatt tett etter flere års flittig bruk, selv når læret begynner å sprekke.
På kortere turer på sti holder man seg gjerne tørrest på føttene med Gore-tex. Er man ute lengre samles likevel fukt i skoene og kryssing av myrer, bekker og elver gjør at skoene uansett blir våte. Selv om du sover i en hytte en natt er det ikke sikkert de tørker over natten.
Fjellstøvlers stabilitet og høyde
Hvor stabile skoene skal være er avhengig av den som skal bruke dem og bruksområdet. Har du én gang forstuet foten ordentlig øker sjansen for at det skjer igjen. Går du i ulendt terreng med tung sekk har du mer behov for stabile fjellstøvler enn om du går på lettgått sti og pakker lett. Noen sverger til å pakke lett og heller bruke lette og behagelige terrengjoggesko. Skal du gå i steinur og annet ujevnt underlag er det en fordel med stiv såle så du ikke kjenner enhver stein under foten.
I bløtt terreng er det en stor fordel med høye fjellstøvler, eller jaktstøvler som det gjerne kalles. Du kommer mye oftere tørrskodd over myrer og bekker. Lave fjellstøvler veier mindre og kan være lettere å gå med. De er også mer behagelige på de varmeste sommerdagene. Vurder hva slags terreng du skal gå i og velg høyden som passer terrenget og forholdene best. Har du lave fjellstøvler kan du bruke gamasjer for å beskytte mer mot regn og vann.
Gummi på fjellstøvler
Lærsko er oftest ikke helt tette og må impregneres etter en stund for å holde tett. Derfor kan det være praktisk med gummi lengst ned rundt foten. Der trenger man ikke lufte ut like mye fukt og det er der det oftest kommer inn vann. Tuppen av skoen er gjerne der den slites mest, som er enda en grunn til å passe på at skoene er ekstra godt forsterket der. Blir det dype hull kan man legge lim i sprekkene for å tette.
Nubucklær
Flere og flere sko selges med nubucklær. Det er lær som ser ut som semsket lær, men tåler vann. En gang skulle jeg kjøpe fjellstøvler som hadde nubuck som standard. Jeg spurte selgeren hva som var fordelene med nubuck framfor glatt lær. Selgeren svarte at mange syns det ser penere ut, men at egenskapene er de samme. Om man behandler nubuck som vanlig lær og ikke børster det for å beholde strukturen, blir de som vanlig glatt lær etter hvert. En annen selger som jeg hadde en lang samtale med under et besøk i butikken sa: «Jeg får egentlig ikke si dette, men nubuck gjør at skoene føles mer eksklusive slik at vi kan ta mer betalt.» Med andre ord kan du velge nubuck om du syns de ser penere ut og er villig til å betale mer for dem og bruke spesialimpregnering. Ellers kan du like gjerne velge andre sko med vanlig glatt lær.
Komfort
Noe av det viktigste man må vurdere for å finne en sko som passer foten er lesten, det vil si hvor smal eller bred skoen er. I tillegg er det viktig å kjenne etter om det er god nok plass til tærne. Noen sko skråner mer sammen ved tærne enn andre, så om foten din er bred foran er det viktig å velge en sko som også er det. Om du har problemer med gnagsår på hælen må du også tenke på hvor godt hælen sitter i skoene. I noen sko glir hælen i skoen for hvert skritt, mens andre sko har bedre hælgrep. Får du gnagsår på eller mellom tærne tyder det på at du trenger sko som er brede foran. Om du skal gå mye på fjellet, i steinur og annet hardt underlag er det også viktig med gode såler. Finn gjerne fjellstøvler med litt demping, men viktigst av alt er at de er tykke og stive nok til at du ikke kjenner hver stein gjennom skoen.
Lest og komfort for ulike merker
Her er min oppfatning av hvordan noen ulike merker er i forhold til lest og komfort:
- Alfa: brede sko tilpasset nordiske føtter. Mange som er ute etter komfortable sko som gir lite gnagsår sverger til Alfa.
- Crispi: ganske brede sko, men varierer mellom ulike modeller. Dette er i utgangspunktet et italiensk merke, men gjennom et tett samarbeid med Norge har de sko spesielt tilpasset det norske markedet. Komfortable sko med noe demping.
- Lundhags: de ulike modellene har varierende lest. Dette er sko for den som er opptatt av slitestyrke og funksjonalitet. Om du ikke er kresen på komfort kan de fungere utmerket, de har hard såle og former seg ikke like bra etter foten som sko med fôr. Noen modeller har ekstra bra hælgrep (HFC-Heel Fit Control).
- LaSportiva: italiensk merke som lager smale sko med god komfort.
Siden alle føtter er forskjellige er det viktig å prøve mange forskjellige merker og modeller og ikke se seg blind på testvinnere eller hva turkompisen sverger til. Mange merker har eget utvalg av fjellstøvler for damer, som ofte har smalere føtter enn menn. Gå med skoene i minst 5-10 minutter og pass på å prøve sko i en butikk med bra utvalg slik at du lett kan sammenligne, for eksempel ved å ha ulik sko på hver fot.
Holdbarhet og bærekraft
Dyre fjellstøvler bør holde god kvalitet og vare lenge. Samtidig kan det øke levetiden til skoene betydelig om de er enkle å reparere. Lundhags lager sko satt sammen av deler som er enkle å bytte ut: lær, gummi og såle. Det vil si at skoene du kjøper i dag i prinsippet kan vare livet ut! Dessverre er skomakeryrket i tilbakegang, men flere skoprodusernter tilbyr reparasjon om du sender inn skoene. Sjekk derfor om sålen og de andre delene av skoen kan byttes ut når de blir utslitt.
Jeg bruker selv La Sportiva Elk. Det er høye jaktstøvler med glatt lær som passer mine føtter perfekt.