Gode sko hører til den viktigste delen av friluftsutstyret. Det kan altså lønne seg å legge ned litt ekstra penger i denne delen av utstyret. Om du skal på din første tur og ikke vet hvor mye du kommer til å ville være ute senere, kan du klare deg med å bruke gummistøvler og eventuelt ta med et par joggesko for dager med bra vær. På lengre sikt burde du investere i et par ordentlige fjellstøvler som er tilpasset friluftsbruk, gummistøvler slites nemlig raskere enn lærsko. Det blir dessuten altfor klamt i gummistøvler, som gjør at man kan bli våtere innenfra av gummistøvlene sammenlignet med hva man hadde blitt utenfra med fjellstøvler. Gummistøvler oppleves dessuten av mange som dårligere når man bærer tungt siden de ofte har dårligere støtte og såler enn fjellstøvler.

Annonse

Tørre føtter

Jeg har som minstekrav på et par sko som skal brukes til friluftsliv når man bor i telt at de ikke skal ha fór. På en lang tur kommer fjellstøvlene før eller senere til å bli våte. Om skoene har fór bytter du til tørre sokker, setter føttene i de våte skoene og så blir sokkene raskt våte. Om du derimot har ufórede sko kan du sette på deg tørre sokker og sette føttene ned i skoene som bare er litt fuktige. Sokker kan tørkes over natten i soveposen, sko er vanskeligere å tørke på teltturer. I tillegg er ufórede sko nyttige når man skal vade.

I dag er lave fjellstøvler med fór mest populært, og mange velger gore-tex. Gore-tex-sko kan holde deg tørr under den forutsetning av vann ikke renner over kanten eller du er ute lenge. Når vi har testet å fylle et par sko uten fór og et par med gore-tex har vi sett at det kommer vann ut av de ufórede, men ikke gjennom de fórede med gore-tex. Mange påstår at gore-tex slites raskt. Vår erfaring er at det varierer fra sko til sko. Erin har sko som etter flere års flittig bruk fortsatt holder tett.

På kortere turer langs stier er man oftest tørrest på føttene med gore-tex på føttene. Er man ute lengre samles likevel fukt i dem, og går man i myr og andre våte områder utenfor stier må man før eller senere krysse en våt myr eller bekk der det renner over skoen. Da er skoene oftest våte til du kommer hjem. Selv om du sover i en hytte en natt er det ikke sikkert de tørker over natten.

Fjellstøvler fra Lundhags
Fjellstøvler fra Lundhags

Fjellstøvlers stabilitet og høyde

Hvor stabile skoene skal være er avhengig av den som skal bruke dem og bruksområdet. Har du én gang forstuet foten ordentlig øker sjansen for at det skjer igjen. Vi mener det ikke er nødvendig med de mest stabile skoene (som gjerne har fór) under vanlige turer over fjell, myrer og bekker. Ulempene med de skoene er større enn fordelene. Med mykere sko kan man lettere vrikke foten, men om man ikke skal ha de mest stabile skoene kan man ha høyere og ufórede sko (høye og stabile sko blir tunge å gå med). Går man på toppturer kan stive sko være bedre siden terrenget ofte er brattere og tørrere.

Hvor høye skoene skal være er en smakssak. Vi foretrekker at de går en bit opp på leggen. Det gjør at man kommer over mange flere bekker uten at det renner vann over kanten. Varme sommerdager er det ikke noe problem å vade, men når det er null grader i luften og sludd som kommer mer horisontalt enn vertikalt unngår man helst å vade om man risikerer å få vann inn i skoene. Om man har lave sko bør man ha med gamasjer for å holde seg tørr under dager med regn siden regnbuksene ikke alltid går langt nok ned. Ulempen med høye sko er at de både blir tyngre og varmere.

Gummi på fjellstøvler

Lærsko er oftest ikke helt tette og må impregneres etter en stund for å holde tett. Derfor kan det være praktisk med gummi lengst ned rundt foten. Der trenger man ikke lufte ut like mye fukt og det er der det oftest kommer inn vann. De som har litt kunnskap om hva som fins på markedet ser kanskje at jeg mer og mer beskriver sko fra Lundhags. En annen fordel med deres sko er at de er oppbygde i tre deler: lær, gummi og såle. Om en del blir slitt er det bare å bytte den ut, som gjør at milkostnaden reduseres.

Etter noen år slites sålen ut. Kontrollér derfor før du kjøper et par dyre sko som du vil skal holde lenge om det er mulig å bytte ut sålen. Det pleier å koste rundt 600 kroner og er vel verdt pengene om resten av skoen holder lenge.

Av og til sparker man inn i steiner og annet hardt med tærne, som gjør at skoene slites mer foran. Det kan derfor være bra med forsterkning over tærne. Blir det dype hull kan man legge lim i sprekkene for å tette.

Flere og flere sko selges med nubucklær. Det er lær som ser ut som semsket lær, men tåler vann. Da jeg en gang skulle bestille et par sko som hadde nubuck som standard spurte jeg selgeren hva som var fordelene med nubuck framfor glatt lær. Selgeren svarte at mange syns det ser penere ut, men at egenskapene er de samme. Om man behandler nubuck som vanlig lær og ikke børster det for å beholde strukturen, blir de som vanlig glatt lær etter hvert. En annen selger som vi hadde en lang samtale med under et besøk i butikken sa: «Jeg får egentlig ikke si dette, men nubuck gjør at skoene føles mer eksklusive slik at vi kan ta mer betalt.» Med andre ord kan du velge nubuck om du syns de ser penere ut, er villig til å betale mer for dem og bruke spesialimpregnering. Ellers kan du like gjerne velge andre sko med vanlig lær.

Komfort

Noe av det viktigste man må se på for å finne en sko som passer foten er lesten, det vil si hvor smal eller bred skoen er. I tillegg er det viktig å kjenne etter om det er god nok plass til tærne. Noen sko skråner mer sammen ved tærne enn andre, så om foten din er bred foran er det viktig å velge en sko som også er det. Om du har problemer med gnagsår på hælen må du også tenke på hvor godt hælen sitter i skoene. I noen sko glir hælen i skoen for hvert skritt, mens andre sko har bedre hælgrep. Får du gnagsår på eller mellom tærne tyder det på at du trenger sko som er brede foran. Om du skal gå mye på fjellet, i steinur og annet hardt underlag er det også viktig med gode såler, gjerne med litt demping, men først og fremst tykke og stive nok til at du ikke kjenner hver stein gjennom skoen. Her er vår oppfatning av hvordan de ulike merkene er i forhold til lest og komfort (vi har kun tatt med merker som fører jaktstøvler):

  • Alfa: brede sko tilpasset nordiske føtter. Mange som er ute etter komfortable sko som gir lite gnagsår sverger til Alfa.
  • Crispi: ganske brede sko, men varierer mellom ulike modeller. Dette er i utgangspunktet et italiensk merke, men gjennom et tett samarbeid med Norge har de sko spesielt tilpasset det norske markedet. Komfortable sko med noe demping.
  • Lundhags: de ulike modellene har varierende lest. Dette er sko for den som er opptatt av slitestyrke og funksjonalitet. Om du ikke er kresen på komfort kan de fungere utmerket, de har hard såleog former seg ikke like bra etter foten som sko med fór. Noen modeller har ekstra bra hælgrep (HFC-Heel Fit Control).
  • LaSportiva: italiensk merke som lager smale sko med god komfort.
  • Varg: norsk merke for ganske brede føtter. Uten fór.

Siden alle føtter er forskjellige er det viktig å prøve mange forskjellige merker og modeller og ikke se seg blind på testvinnere. Gå med skoene i minst 5-10 minutter og pass på å prøve sko i en butikk med bra utvalg slik at du lett kan sammenligne, for eksempel ved å ha ulik sko på hver fot.

Jeg bruker selv La Sportiva Elk.

Annonse

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: