Hopp til innholdet

Hodeplagg: lue, ansiktsmaske, skibriller og pelskant

Sist oppdatert 19. mars 2022

På sommeren klarer man seg ofte med en ullue, men vinterstid i ruskete vær er det godt med både ansiktsmaske, skibriller og pelskant på jakkehetten.

Sommer

Sommerstid bør du ha med en varm ullue for kalde dager. Selv midt på sommeren kan det bli minusgrader i fjellet og det er ofte godt med en ullue å sove i om det er kaldt på natta. Begynner det å regne bruker man hetten på regnjakken, derfor trenger ikke en lue til bruk på sommeren være vanntett. På våren og høsten kan en vindtett lue være god å ha.

Vinter

Fjellue, pannebånd og skjerf/hals

På skiturer er en varm vind- og eventuelt vannavstøtende lue uunnværlig. Den klassiske fjelluen for friluftsliv med brem foran, vind- og vannavvisende stoff ytterst og fleecefór passer fint til vinterturene. Ørene dekkes godt til med øreklaffer. Den kan strammes med en strikk i nakken og en borrelås i bakhodet. På de kaldeste dagene kan man ha en tynnere lue eller et pannebånd under. En ulempe med fjelluer med brem foran er når man skal bruke hodelykt samtidig. Bremmen kommer lett i veien så man ikke får lys rett foran seg. Særlig om man skal gå på ski i mørket kan dette være vanskelig. Den beste løsningen er å brette opp bremmen og sette hodelykten over den. Utpå vårvinteren kan man iblant bytte ut fjelluen med pannebånd eller en tynnere lue. Rundt halsen bruker man en fleecehals, et ullskjerf eller lignende. Er det varmt holder det med å snøre igjen jakkeåpningen.

En vindtett fjellue er god å ha på skiturer

Ansiktsmaske, skibriller og pelskant

På vinterturer bør man også ha med ansiktsmaske og skibriller om man skal på fjellet. Ansiktsmasken er viktig for de kaldeste dagene for å varme opp luften før du trekker den ned i lungene. Den kan også beskytte godt mot snødrev. Ansiktsmasken er laget av neopren og fleece, er vindtett og festes med borrelås i nakken. Det fins også modeller som dekker hodet som en balaklava med en åpning foran til ansiktet. Det er åpning til nesen slik at man kan puste lettere, men den varmer litt også her slik at du ikke puster den kalde lufta rett inn. Kombinert med skibriller (slike man bruker i alpinbakken, som også egner seg til friluftsliv) kan man beskytte ansiktet helt mot vind og snø, og sikten blir betraktelig bedre i tett snødrev.

I ruskete vær gir en ansiktsmaske og skibriller beskyttelse mot snøværet og bedre sikt

Skibriller og dugg

En ulempe med å bruke skibriller og ansiktsmaske samtidig er at skibrillene lett dugger over. Den varme luften i ansiktsmasken stiger opp til skibrillene og det blir kondens og i noen tilfeller is. Dette er vanskelig å unngå og det beste er å ta av brillene en gang iblant og ta bort duggen. Du kan også trekke ned ansiktsmasken innimellom om det er varmt nok, slik at du lufter ut kondensen. Skjærer du noen hakk i polstringen rundt skibrillene kan du slippe til mer luft, men pass på så du ikke skjærer bort for mye.

Pass på å ta av ansiktsmasken og ha den til tørk i en lomme når det blir varmt nok. Om du bare trekker den er den antakelig stivfrossen neste gang du trenger den. Husk også å ha ansiktsmasken til tørk i soveposen på natta. Har man en skalljakke med høy hals og en bra hette kan man oftere klare seg uten både ansiktsmaske og skibriller.

Pelskant

En del skalljakker har et borrelåsfeste for pelskant på hetten. Verken Norrøna eller Bergans selger pelskanter lenger og utvalget per 2022 ser ut til å være ganske begrenset. Fjellreven selger løse pelskanter i fuskepels med knapper som passer til Fjellreven-jakker. Man kan også kjøpe pelskanter i ekte pels. En pelskant beskytter ansiktet mot vind og snødrev slik at man ikke må bruke ansiktsmaske og skibriller like ofte.

Om natten

En vindtett fjellue med brem er ikke behagelig å bruke på natta, så ta med en ullue og eventuelt en balaklava til kvelden og natten. Balaklavaen bruker man når det er kaldt – kanskje under -15°C – siden den kan sitte over nese og munn. Da filtrerer man lufta slik at man ikke trekker den kalde utelufta rett inn i lungene. En ulempe med denne metoden er at det samles mye fuktighet i stoffet i balaklavaen. Et alternativ er å lukke igjen soveposen og puste inne i den. Da samles fuktigheten i soveposen i stedet, men det merkes ikke på samme måte som med balaklavaen. Det er ikke så farlig om soveposen blir litt fuktig om man bare skal være ute noen dager. Les mer om hva man bør ha på seg på natten om vinteren i Klær på natten.

Solbriller

Jeg pleier å ha med solbriller fra senvinteren til høsten, i hvert fall om det er meldt klarvær. Også når det er overskyet kan det være godt med solbriller iblant. Det er best om solbrillene omslutter ansiktet slik at du ikke får inn sol fra sidene. Polarisert glass filtrerer bort reflekser, da slipper du ekstra lys som reflekteres fra snøen. Solbriller med polarisert glass koster en del mer enn vanlig glass.

Solbriller er obligatorisk på påskefjellet. Foto: Staffan Sandberg
Stikkord:

Legg inn en kommentar