Hopp til innholdet

Klær på natten

En høstnatt under nordlyset

Sist oppdatert 30. januar 2022

Er det varmt kan man sove i undertøyet, men ofte trenger man mer klær i soveposen. Her kommer en beskrivelse av hva jeg har på på natten når det er som kaldest.

En høstnatt under nordlyset

Føtter

Tærne hører til blant de mest utsatte kroppsdelene siden de ligger så langt ned i en kald del av soveposen. Dessuten er kroppen innstilt på å prioritere hodet og viktige organer i magen når det blir kaldt. Jeg har et par tykke ullsokker innerst. Etter en lang dag i tette sko kan det være godt å ha et par luftige sokker som sitter løst. Eventuelt kan det være behov for to par sokker. Les mer om dette i artikkelen om sokker. Utenpå ullsokkene har jeg et par dunsokker. En del soveposeprodusenter selger dunsokker som er sydd i samme stoff som soveposer. Fyllningen har da veldig høy kvalitet. De koster ofte over 300 kroner. Billige fra Åhléns holder oftest, men en del netter kan det bli for kaldt med disse. Da kan man ta en genser eller dunjakke rundt føttene.

Billige dunsokker med raggsokker innerst.

Blir man kald på tærne er ofte det beste man kan gjøre å legge seg i fosterstilling, ta av sokkene og varme opp tærne ordentlig med hendene. En veldig effektiv måte å holde føttene varme på er å legge dem på noe som er tykkere enn liggeunderlaget. Kan man legge dem på noen andres sovepose eller en ryggsekk holder man ofte varmen veldig bra, men pass på så de ikke kommer så høyt opp at blodtilførselen minsker. /p>

Beina

Er det veldig kaldt har jeg på to lag med stillongs. Det er sjelden man fryser på beina om natten om man har bra nok liggeunderlag under seg. Har du på deg for lite på beina merkes det først og fremst ved at tærne blir kalde siden blodet kjøles ned på vei ned til føttene. Fryser man på føttene kan det derfor være verdt å sette på seg et ekstra par stillongs

Overkroppen

På overkroppen har jeg dobbelt lag med ulltrøyer i ullfrotté. I tillegg til dette kan jeg ha en tykk fleecegenser. Soveposer som er tilpasset kaldere temperaturer burde ha en krage som man kan snøre igjen som gjør at mindre kald luft kommer ned til overkroppen. Det gjør at man kan ligge med ganske lite klær så lenge man har nok på hodet.

Hodet

På hodet er ofte det varmeste en balaclava. En vanlig lue dekker bare hodet og ørene, men kinnene og haken er ikke beskyttet. Jo mer av ansiktet som dekkes, desto bedre lykkes man med å holde det som er ubeskyttet varmt. På veldig kalde turer kan en finlandshette være bra. Snør igjen soveposeåpningen, men husk at om du puster inn i soveposen kan det bli kondens. Er det så kaldt at du må filtrere luften er det en avveining man må ta om hva som gir best komfort: puste inn i soveposen, puste inn i balaclavaen, sove med neoprenmaske eller puste inn den kalde luften.

Det er en del som mener man blir kaldere av å sette på seg mer klær. Årsaken til dette varierer. En del hevder at om man tar på seg en genser klarer man kanskje å holde overkroppen varm, men det blir kaldere i soveposen som fører til at man fryser mer på andre kroppsdeler. Dessuten blir det vanskeligere å bevege seg når man har på mye klær, og som alle vet blir man varm av å røre på seg. Videre hevder en del at soveposenes isoleringsevne blir dårligere om ikke det laget får varme mest. Man må selv eksperimentere fram det som passer best for den fysiologien og det utstyret man har.

Om man er bekymret for om man skal klare å holde varmen burde man forberede seg før man legger seg. Sørg for å ha varmt vann i en termos lett tilgjengelig. Spis et ordentlig måltid som det tar lang tid å fordøye. Fordøyelsesprosessen avgir nemlig varme. Sørg for å være varm når du kryper ned i soveposen, men ikke svett, enten ved å ha på varme klær eller løpe en runde noen minutter før du legger deg. Legg deg tett inntil teltkameratene og sørg for å ligge mellom dem.

Om dette ikke hjelper får du ikke glemme at soveposen og liggeunderlaget også har mye å si.

Legg inn en kommentar