Skalljakke når nedbøren er i flytende form

På mange turer under sommeren bruker man jakken ganske sjelden. Det er så varmt at selv om det blåser en del så kan man gå i fleecegenser. Dessuten er oftere været mer stabilt med mindre nedbør enn på vinteren. Regnjakken tas bare fram en gang iblant når en regnskur kommer forbi eller det blåser en kald vind. Det gjør at på endel turer er regnjakkens fremste bruksområde å være tilgjengelig i ryggsekken i tilfelle det blir dårlig vær. Siden man oftest bærer den i ryggsekken er to egenskaper viktige: vekt og volum. På andre turer har man på seg regnjakken hver dag fra man går ut av teltet til man går inn igjen. Under slike turer stilles mye høyere krav til jakken. Dette gjelder først og fremst når man holder på med friluftsliv på høsten, men selv på sommeren kan det føles som at timene uten nedbør under en lengre vandring kan regnes på én hånd

Annonse

Materiale til regnjakker

En regnjakke burde være laget i et materiale som puster. Det gjør at svetten fra kroppen slippes ut samtidig som regnet holdes ute. Selv om man blir fuktig av å gå en hel dag i regnet med en jakke som puster så blir det enda verre av en som ikke puster. Hvor mye fukt som slippes inn varierer mellom ulike materialer. Generelt får man det man betaler for. Pustende stoff slites ofte ut på noen år og begynner å lekke. Levetiden avgjøres i stor grad av jakkens vekt og pris. Skal du ha en jakke til høstturer når man ofte går med jakken på seg kan det være verdt å ha en jakke som veier litt mer for at den skal holde lenge. For kun sommerturer kan det være bra å velge en lettere som vi har nevnt over.

Hette

En stor forskjellen mellom en billig og en dyr jakke er ofte hetten. En bra hette kan snøres igjen slik at alt unntatt en liten del av ansiktet er beskyttet. Holder du på med klatring eller brevandring bør den dessuten være så stor at hjelmen får plass under, men det skal være mulig å justere den slik at hetten følger de bevegelsene du gjør med hodet. Det betyr at den må ha minst tre ulike snøringer som man kan dra i. Én som går rundt ansiktet og gjør åpningen mindre. Én som drar hetten tilbake slik at den ikke kommer ned foran øynene når man strammer rundt ansiktet. Én som som gjør at den sitter tett rundt hodet. Den bør også ha en liten skjerm som beskytter ansiktet mot regn. Det kan også være bra med snøring rundt halsen for vindfulle kalde dager uten regn, siden man da kan regulere åpningen lettere når man ikke har på hetten. Ved å snøre igjen rundt halsen minsker behover for skjerf/hals.

Glidelås på regnjakken

Vanntette glidelåser fins på mange modeller. Det ser fint ut i butikken, og så lenge de er hele holder de deg tørrere enn om det bare er en klaff over glidelåsen. Problemet er at tetningen slites, som den gjør ganske raskt om man kjøper en billig jakke, eller om glidelåsen slutter å virke. Har man en klaff kan man lukke den og få jakken litt tettere. Det går ikke med en jakke med vanntett glidelås uten klaff. Om du går i motvind i mye regn kommer du til å få inn litt vann gjennom glidelåsen, selv med klaff. Det er likevel ganske sjelden det regner og blåser så kraftig at den ikke holder tett (det er først og fremst ved håndleddene og halsen at vannet finner veien inn), og enda mer sjelden at en glidelås går i stykker. Jeg ser derfor ikke på det om jakken har vanntette glidelåser eller ikke som avgjørende når jeg velger klær.

Under armene er det ofte glidelåser som man kan åpne for å få bedre luftgjennomstrømning. Dette er ofte en veldig praktisk måte å lufte ut varmen på i stedet for å bare gjøre det gjennom den store åpningen foran. Regner det og blåser fra siden kan man i teorien ha den ene glidelåsen åpen når man vandrer. Problemet er når man snur seg siden man oftest glemmer å lukke. Med sekk på ryggen kan det bli endel styr å åpne og lukke siden glidelåsene kan komme under skulderremmene.

Lommer er noe som varierer mye mellom ulike jakker. Det handler mest om hva man er vant med. Pleier man å bruke klær med store lommer får man ofte bruk for dem, men om de nesten ikke har lommer klarer man seg uten det etter en stund, i hvert fall om man går alene og lettere kan ta pauser. Går man ofte i større grupper er det annerledes. Da kan man ikke stoppe når man trenger å sette på seg en lue eller votter. Skal ti personer stoppe når de vil kommer man ikke veldig langt under en dag. Hvor lommene sitter er verdt å tenke på når man kjøper klær. Om de havner under ryggsekkens hoftebelte eller skulderremmer må man regne med at de ikke kan brukes med ryggsekk.

Pris på regnjakker

Pris på en bra regnjakke for sommeren ligger ofte på rundt 1500 kroner. Det fins regnjakker for noen hundre kroner av pustende materialer, men de slites raskere og har ikke like bra hette, lommer og annet.

Skalljakke på vinteren

På vinteren gjelder det samme som på sommeren, med noen få unntak. Siden man oftest går på ski med jakken på har vekten og volumet mindre å si. Klær føles sjelden særlig tunge når de sitter på kroppen. Siden den brukes mye burde man i stedet prioritere holdbarhet. Vil man ha en jakke i pustende vanntett stoff, for eksempel Gore-tex eller Dermizax, burde man velge et stoff som er tykkere. Selv om bomull er på vei ut så får man fortsatt tak i bomullsjakker. Jakker laget av bomull er veldig slitesterke, men man burde ha med seg regnklær i tillegg på teltturer når man ikke har et pålitelig værvarsel for hele turen, selv midt på vinteren kan det bli regn. Problemet med bomullsklær er ofte at de ikke er like “avanserte”. Hetten er ofte enklere og de mangler glidelåser under armene. Om man vil ha en bomullsjakke som har bra hette og andre viktige detaljer kan man lage en selv, som Erin har skrevet om i Sybloggen. Selv bruker jeg Norrøna Svalbard jakke på vinterturer.

Hette på skalljakken

Bortsett fra materialet er det enda en detalj som skiller sommer og vinter. På vinteren er det enda viktigere at man kan snøre igjen hetten slik at bare en liten del av ansiktet er eksponert for vær og vind. Helst skal man med votter på hendene og uten speil kunne snøre igjen hetten slik at bare øynene syns (som kan dekkes med skibriller). Dette gjelder selv om man har ansiktsmaske. I sterk vind kan det være altfor mye styr å ta fram og sette på en ansiktsmaske, og den blir fuktig når man puster gjennom den. En del jakker har borrelåslukking foran ansiktet i stedet for glidelås helt opp. Dette er i teorien en veldig praktisk løsning siden kragen ikke går opp i ansiktet når man har på seg jakken i bra vær og det går likevel an å dekke ansiktet. Dessverre fungerer ikke dette i praksis. Snører du igjen slik at du får en liten åpning for ansiktet slipper borrelåsen altfor lett. En annen praktisk detalj er om man kan sette på hetten selv om glidelåsen er dratt helt opp.

På vinteren er det ekstra viktig at glidelåsen har noe ordentlig man kan ta tak i når man skal åpne og lukke. Kalde fingre og tykke votter gjør at det som sitter på når man kjøper klærne ofte er for lite, men det er lett å fikse selv. Ta et snøre og fest i glidelåsen. Slå noen knuter på det eller fest perler eller en plastknapp som er laget for denne snoren.

Pris på skalljakker for vinteren

Prisen på vinterjakker for friluftsliv er veldig høy. Man må regne med minst 3000 kroner for en bra jakke. Ofte koster de rundt 5000 kroner. Bomullsjakker koster ofte mye mindre, Norrøna Svalbard koster ca. 2000 kroner. Årsaken til at vi begynte å sy eget utstyr var at jeg trengte en ny vinterjakke, men klarte ikke finne en som oppfylte mine krav på hette uten at den kostet mer enn 4500 kroner. De for 3000 var bra nok, bortsett fra kravet om å kunne dra igjen hetten foran ansiktet. Antakelig er kvaliteten i sømmer og design bedre på de dyrere jakkene, men vi stiller oss tvilende til om stoffet holder så mye lenger at det er verdt 5000 kroner. Det er ikke synlig slitasje som gjør at man må bytte ut en jakke av pustende stoff, men at de lekker i hull som er så små at man ikke kan se dem.

Annonse

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: