Sommer

På sommeren er det ikke så ofte man trenger en lue som varmer på dagen, men selv midt på sommeren kan det bli minusgrader i fjellet. Uansett burde man ha med en ullue å sove i om det er kaldt på natten. Begynner det å regne bruker man hetten på regnjakken, derfor trenger ikke en lue til bruk på sommeren være vanntett. På våren og høsten trenger man ofte lue på dagen og er det mye vind og kaldt kan en vindtett lue være god å ha.

Annonse

Vinter

Lue, pannebånd og skjerf/hals

På skiturer om vinteren er en varm vind- og eventuelt vannavstøtende lue helt nødvendig og bortsett fra solrike påskedager må man stort sett ha den på hele tiden. I tillegg burde man ha både ansiktsmaske og skibriller med seg. Vi bruker Hagløfs’ variant av den klassiske fjelluen for friluftsliv med brem foran, vind- og vannavvisende stoff ytterst og fleecefór. Ørene dekkes godt til med øreklaffer. Den kan strammes med en strikk i nakken og en borrelås i bakhodet. Slik justering er viktig for å få luen til å sitte tett og riktig på hodet. Sitter den for løst blir det fort kaldt når vinden kommer til. Denne har holdt oss begge varme i de fleste forhold, men om det blir veldig kaldt eller blåser mye må man ta på hetten for å beskytte seg bedre mot vinden. Om dette ikke holder kan man bruke et pannebånd av fleece under luen Når det er varmt kan man lufte ved å løsne på strikken i nakken og brette opp øreklaffene, eller bytte til pannebånd. En ulempe med en slik lue som vi bruker med brem foran, er når man skal bruke hodelykt samtidig. Bremmen kommer lett i veien så man ikke får lys rett foran seg. Særlig om man skal gå på ski i mørket kan dette være vanskelig. Den beste løsningen er å brette opp bremmen og sette hodelykten over den. Rundt halsen bruker man en fleecehals, et ullskjerf eller lignende. Er det varmt holder det med å snøre igjen jakkeåpningen.

Ansiktsmaske, skibriller og pelskant

Om det blåser og snør mye kan en ansiktsmaske beskytte bra. Den er laget av neopren og fleece, er vindtett og festes med borrelås i nakken. Det fins også modeller som dekker hodet som en balaklava med en åpning foran til ansiktet. Det er åpning til nesen slik at man kan puste lettere, men den varmer litt også her slik at du ikke puster den kalde lufta rett inn. Kombinert med skibriller (slike man bruker i alpinbakken, men som også egner seg til friluftsliv) kan man beskytte ansiktet helt mot vind og snø, og sikten blir betraktelig bedre i tett snødrev.

En ulempe med å bruke skibriller og ansiktsmaske samtidig er at skibrillene lett dugger over. Den varme luften i ansiktsmasken stiger opp til brillene og det blir kondens og i noen tilfeller is. Dette er vanskelig å unngå, og det beste er å ta av brillene en gang iblant og ta bort duggen, eventuelt trekke ned ansiktsmasken innimellom om det er varmt nok, slik at det kommer til mer kald luft som tar bort kondensen. Skjærer du noen hakk i polstringen rundt skibrillene kan du slippe til mer luft, men pass på så du ikke skjærer bort for mye. Et annet alternativ er å ha med seg to par skibriller. Det ene paret har du på deg, det andre er til tørk og oppvarming under jakken. Å ha to ansiktsmasker kan også være behagelig om du bruker masken mye. Fukten fra pusten setter seg i masken og etter hvert blir den stiv og kald om du ikke har den inntil ansiktet hele tiden, eller tar den av iblant. På samme måte som med skibrillene bør du ha den ene masken innenfor jakken og den andre på deg. Vi har klart oss med én ansiktsmaske og ett par skibriller på våre vinterturer og syns ikke det er verdt den ekstra vekten for å slipper kondens og fuktighet. Pass på å ta av ansiktsmasken og ha den til tørk i en lomme når det blir varmt nok. Om du bare trekker den ned slik at den bare sitter rundt halsen er den antakelig stivfrossen neste gang du trenger den. Husk også å ha ansiktsmasken til tørk i soveposen under natten. Har man en bra skalljakke med en høy hals som beskytter en del av ansiktet og en bra hette, kan man oftere klare seg uten både ansiktsmaske og skibriller og legge dem til tørk i en lomme når de blir fulle av is og kondens.

En del skalljakker har et borrelåsfeste for pelskant på hetten. Både Norrøna og Bergans selger løse pelskanter, førstnevnte av ekte pels, sistnevnte syntetisk. En pelskant beskytter ansiktet mot vind og snødrev slik at man ikke må bruke ansiktsmaske og skibriller like ofte.

Om natten

Luen du bruker på dagen egner seg oftest ikke like bra inne i teltet, så ta med en ullue og eventuelt en balaklava til kvelden og natten. Balaklavaen bruker man når det er kaldt – under -10-15°C – siden den kan sitte over nese og munn. Da filtrerer man lufta slik at man ikke trekker den kalde utelufta rett inn i lungene. En ulempe med denne metoden er at det samles mye fuktighet i stoffet i balaklavaen. Et alternativ er å lukke igjen soveposen og puste inne i den. Da samles fuktigheten i soveposen i stedet, men det merkes ikke på samme måte som med balaklavaen. Skal man ikke være ute mer enn noen dager er det ikke så farlig at soveposen blir litt fuktig. Les mer om hva man bør ha på seg på natten om vinteren i Klær på natten.

Solbriller

Jeg pleier å ha med solbriller fra senvinteren til høsten, i hvert fall om det er meldt klarvær. Også når det er overskyet kan det være godt med solbriller iblant. Det er best om solbrillene omslutter ansiktet slik at du ikke får inn sol fra sidene. Polarisert glass filtrerer bort reflekser, da slipper du ekstra lys som reflekteres fra snøen, men solbriller med polarisert glass koster enn del mer enn vanlig glass.

Annonse

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: