Hopp til innholdet

Hodelykt

Petzl Ultra Rush belt

Sist oppdatert 30. januar 2022

I store deler av Norden trenger man ingen lyskilde på turer når man holder på med friluftsliv under deler av året, men under andre årstider er det en nødvendighet. Om du uansett skal kjøpe en lykt til å ha med på tur burde du absolutt kjøpe en hodelykt og ikke en lommelykt. Det gjør at du får hendene fri til annet enn å holde i en lykt, for eksempel holde i et par staver eller rote i ryggsekken.

Hodelyktens styrke og spredning

Lysstyrken for hodelykter angis oftest på tre forskjellige måter: lumen, rekkevidde og/eller i watt. Dessverre fins det ingen standard for hvordan man skal måle lysstyrken, så man kan ikke stole på at 100 lumen i en hodelykt fra Silva virkelig er like sterkt som 100 lumen hos Petzl. Lumen angir hvor mye lys som totalt avgis fra en diode i alle retninger. Om hodelykten ikke har en ordentlig reflektor kan en del forsvinne i hodelykten i stedet for å sendes framover. Watt er energi per tidsenhet og tar ikke hensyn til at en del energi blir til varme. Lysstyrken er ikke det eneste som har betydning for hvor bra hodelykten lyser. Man må også huske på å sammenligne hvordan hodelykten sprer lyset, det hjelper lite med en hodelykt som lyser 200 meter om den har en smal lysstråle. Derfor er mange hodelykter konstruert slik at de gir et sterk lys i midten, som skal være der man fokuserer blikket, i tillegg til et svakere lys som når mer bredt. En del hodelykter har zoom-funksjon som gjør at man kan velge hvor mye lyset skal spres. Ulempen med en hodelykt som sprer lyset for mye er at den bruker energi der man uansett ikke har noen interesse av å se og dermed får den dårligere batteritid.

Man må tenke på at man trenger én spredning av lyset når man går eller går på ski og en helt annen spredning når man sitter i teltet og lager mat eller leser. Om man skal lage mat vil man ofte ha en mye større spredning enn hva man vil under forflytning. Om man skal ha en hodelykt som passer til alle situasjoner som oppstår i forbindelse med friluftsliv må man derfor se etter en hodelykt som har mulighet til å variere lysspredningen. Det kan enten skje med en zoom-funksjon som vi har nevnt over, eller ved at hodelykten har flere dioder med forskjellig spredning som man kan variere mellom. En annen mulighet som fins på en del hodelykter er at man kan vippe ned et filter foran lysåpningen slik at lyset sprer seg.

Om man mest er på turer under det lyse halvåret holder ofte de hodelyktene som har svak lysstyrke. Man bruker den sjelden, bortsett fra når man lager mat, leser i teltet eller leter etter noe i pakningen. Prisen på disse svake hodelyktene er ofte fra 150 kroner. Det er ikke bare den som kun holder på med friluftsliv når behovet for ekstra lys er lite som skal se på disse hodelyktene, også den som er bevisst på vekt skal se nærmere på disse. Man kan regne med i hvert fall halve vekten om man velger en svakere hodelykt i forhold til en som holder for å gå på ski. Et eksempel på en hodelykt i denne kategorien er Petzl Tikka+.

En del har behov for kraftigere hodelykter. Man lar kanskje ikke vinteren sette en stopp for friluftsliv eller man jogger eller går på ski utenfor lysløypene. Da trenger man ofte en ganske kraftig hodelykt, gjerne en som lyser minst 60 meter. De holder for de fleste friluftsinteresserte og de som mosjonerer til fots eller på ski i mørket. Om man skal sykle mountainbike eller holde på med orientering trengs enda sterkere hodelykter, men da blir det en helt annen pris og en helt annen vekt som ikke er for den som går på tur. Prisen for de sterkere hodelyktene som er tilpasset friluftsliv er ofte rundt 1000 kroner og de har en vekt på rundt 200-300 g.

En hodelykt kan ha regulert eller uregulert lysstyrke. Uregulert betyr at lysstyrken synker langsomt fra du setter i nye batterier til de er utladet og lyset forsvinner. Regulert betyr at lysstyrken holder seg på samme nivå inntil batterinivået når en viss terskel og lysstyrken plutselig går ned. For at du ikke skal stå ute i skogen i mørket uten noen lyskilde pleier de fleste hodelykter ikke å gå helt ut når man kommer til denne terskelen, men havner på et mye lavere nivå. Forhåpentligvis får du nok lys under lang nok tid til å komme deg tilbake til leiren eller du får mulighet til å bytte batterier. Ulempen med denne løsningen er at siden lysnivået holder seg sterkt hele tiden blir batteritiden kortere. Om man kjøper en uregulert hodelykt lønner det seg å se litt ekstra etter god batteritid siden lysstyrken vil holde seg på et høyere nivå lengre om batteritiden er bra.

Hodelyktens små detaljer

Siden hodelykten sitter høyere enn øynene må man vinkle den opp eller ned for at den skal lyse der man fokuserer blikket. Kontroller før du kjøper en hodelykt at den virkelig kan vinkles ned nok når du leser eller gjør annet som krever at du fokuserer nære.

En del hodelykter har en batteripakke som sitter løst i en lang ledning. Andre sitter på hodet. Om batteriene sitter på hodet må du undersøke om det blir for tungt med batterier. Dette kan spesielt bli et problem når man løper og hodet rører seg mye opp og ned. Å ha batteriene i en ledning gjør at du kan ha dem i lommen eller i et belte der de holder seg varmere og dermed holder lengre. Med nikkel-metallhydridbatterier (NiMH) og LED-pærer er problemet med at kulden gjør at batteriene holder kortere oftest såpass lite at det ikke er nødvendig å varme dem. Det kan oppleves som at ledningen er i veien om man ikke har batteriene på hodet, men det handler mest om en vanesak. Med en del hodelykter kan man velge om man skal ha batteriene på hodet eller i lommen, som ofte kan være en stor fordel. Da kan man ha dem på hodet når man mest er i teltet og legge dem i lommen eller lignende når man tar joggeturer.

En del hodelykter har ikke bare en rem rundt hodet, men også en som går over hodet. Spesielt om du har en hodelykt der batteriene sitter på hodet kan dette være bra, men ulempen er at det blir mer jobb med å regulere størrelsen om man skal variere mellom å ha på seg lue og å ikke ha på seg lue.

Som med alt annet friluftsutstyr som skal brukes på vinteren må man tenke på at hodelykten må kunne brukes med tykke votter. Tenk derfor på hvor stor knappen er når du står i butikken og sammenligner forskjellige modeller.

Batteriindikator kan være praktisk, det viser bedre enn bare lysstyrken hvor mye batteri som er igjen. Selv om hodelykter med LED har lang batteritid lønner det seg å kjøpe oppladbare batterier til hodelykten. Det kreves ikke så mange batteriladninger før man sparer en del på å ikke kjøpe engangsbatterier. Spesielt om du bruker hodelykten når du trener i mørket kommer du raskt til å spare både penger og miljø.

En detalj som dessverre ikke fins på så mange hodelykter er refleks på baksiden. Dette har ikke brukeren noen nytte av, men turkameratene setter ofte pris på å se personen som går foran. Refleks gjør også at biler ser deg lettere når du går langs en vei. Dette kan man eventuelt lime på etter at man har kjøpt hodelykten.

Legg inn en kommentar

Oppdag mer fra Friluftsnett

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese