Hopp til innholdet

Velge telt 2: Teltdetaljer

Telt på vinterfjellet med ekstra stenger.

Sist oppdatert 30. januar 2022

I artikkelen Velge telt 1: Telttyper skriver jeg om telttypene kuppeltelt, tunneltelt, lavvo og tarp. Her skal jeg beskrive nærmere detaljer som størrelse på teltet, fortelt og hva som kreves av et vintertelt. Tipsene i denne artikkelen er rettet mest mot kuppel- og tunneltelt, men en del av tipsene gjelder også for lavvo og tarp.

Antall personer

Når man kjøper telt er antall personer noe av det første man tar stilling til. Hvor mange pleier dere være på tur? Ikke kjøp stort nok telt til å romme alle alltid, det blir mye å bære på om du oftest har færre med på tur. Forskjellige merker har forskjellige standarder for antall personer. Telt fra Helsport er generelt små i størrelsen og man må ofte opp en person for å få nok plass. 

Skal man ofte være to eller flere i et telt er det en stor fordel med flere innganger/fortelt. Da kan man ha sin egen plass til bagasje og om det blåser mye kan man bruke inngangen som er i le. Vurder også hvor mye plass du ønsker i forteltet. Større fortelt gjør det enklere å få sekken inn og ut og gjør det kanskje mulig å lage mat i forteltet. Har du med hunden på tur er det også en fordel med stort fortelt.

Hund i fortelt
Med to fortelt kan hunden få sin egen plass og du kan lage mat i den andre enden.

Årstid og terreng

Når på året og hvor har du tenkt å bruke teltet? Skal du bruke teltet på vinteren stiller det litt strengere krav til stenger, antall barduner, slitestyrke og eventuelt stormmatter. På den annen side blir det tungt med et vintertelt på sommeren og du må kanskje vurdere to telt om du ønsker å telte hele året. Fjellet stiller også litt større krav til teltet siden det oftere er krevende vær der enn i skogen. 

Stormmatter

Stormmatter er påsydd teltstoff nederst på teltduken som brukes for å forankre teltet bedre med snø, steiner og lignende. Les mer om det i Forankre telt. I Norge mener mange at stormmatter er obligatorisk på et vintertelt. Om teltduken går langt nok ned mot bakken til at man kan slenge litt snø nederst på teltet mener jeg man klarer seg fint uten stormmatter.

Ventilasjon

På vinteren er det ekstra viktig å redusere kondens. På grunn av større temperaturforskjeller mellom inne og ute er kondens et større problem enn sommerstid. Samtidig kan det få større konsekvenser om soveposen blir våt. En del ventilasjonsåpninger ligger så langt nede på teltet at de fort blir begravd av snø.

Vindstabilitet

Det tredje en må tenke på med vintertelt er vindstabiliteten. Er man bare i skogen blir ikke dette like viktig, men på fjellet er et stabilt telt en nødvendighet på vinteren. Vinden er ofte sterkere på fjellet og ikke minst på vinteren. Vurder om stengene er solide nok og om teltet er utformet slik at det ikke samles så mye snø på telttaket.

 
Telt på vinterfjellet med ekstra stenger.
Med to ekstra stenger blir teltet mer stabilt på vinteren og kan tilpasses etter forholdene sommer og vinter.

Enkelt å sette opp

Undersøk hvordan teltet er å sette opp. Det skal ikke bare være enkelt i 20 grader i butikken, men i kulde, vind og mørke på fjellet med tykke votter. Det kan spare deg for en lang etappe for å finne nærmeste hytte eller noen timer for å grave snøhule fordi teltet er for vanskelig å få opp. 

Sette opp telt i vind og snø
Sørg for at teltet er enkelt å sette opp i vind og kulde om du skal bruke det på vinteren.

Flere detaljer

Teltstenger

De fleste telt har teltstenger i aluminium, som er lett og holdbart. Noen lettvektstelt bruker i stedet glassfiber, men til fjellbruk anbefaler jeg aluminium.

Om du kjøper et vintertelt som har stenger på innsiden av teltduken må du passe på så stengene ikke er eksponert for luften i teltet. De kan få kondens i skjøtene som fryser. Da må de varmes opp før de kan foldes sammen og strikken inni stengene blir fortere slitt. 

Inner- og yttertelt

Inner- og yttertelt burde sitte sammen eller kunne kobles sammen. Det sparer tid når man setter opp teltet og gjør det lettere å sette det opp i dårlig vær. På noen telt skal innerteltet settes opp først, men da kan det bli vått om det regner når man setter det opp.

Man pleier å regne 2 meter vannsøyle som vanntett. Et telt i god kvalitet har det nok enda høyere vannsøyle enn dette. Når teltduken utsettes for UV-stråler, hardt vær og mange opp- og nedpakkinger blir etter hvert duken slitt. Da tåler den også mindre vann, men jeg har likevel aldri opplevd at selve duken lekker. Det pleier å være et større problem at det lekker vann gjennom sømmene. I reperasjonssettet til teltet burde det være en liten tube med silikon som du kan ha på sømmen om det begynner å lekke.

Høyde

Skal man bruke brenneren i innerteltet trenger man en takhøyde på minst 90 cm, helst 100 cm eller mer. Bli godt kjent med brenneren før du prøver å bruke den i innerteltet og merk at ingen teltprodusenter mener du bør bruke brenner i innerteltet. Bruker man bensin eller parafin kan det bli høye flammer under forvarmingen. Om det blir høye flammer og teltet tar fyr har du bare sekunder på deg før hele teltet brenner ned. På vinteren kan dette få alvorlige konsekvenser.

Selv om man ikke skal bruke primusen i innerteltet må man tenke på hvor viktig høyde er i forhold til vekt. Vil du kunne sitte oppreist inne? Spesielt på vinteren når man sitter mye i teltet på kvelden er det veldig godt å kunne sitte oppreist. Samtidig lager et høyere telt større vindfang og kan derfor bli mer vindutsatt.

Farge

Vil du at teltet skal gå i ett med terrenget eller vil du passe på å være synlig om det skulle skje noe? På vinteren kan det være viktigere å være synlig om det skulle skje en ulykke. Da er det en fordel med telt i synlige farger som rødt og oransje.

Merker og pris

Det fins utallige teltmerker å velge mellom. Jeg anbefaler sterkt at du prøver å sette opp teltet i butikken, derfor er merker som selges på det norske markedet mest aktuelle. Selv har jeg god erfaring med Hilleberg, Helsport og Tarptent. De fleste av Hilleberg sine telt kan brukes på vinteren selv om de er uten stormmatter. De har et stort utvalg i størrelser, utforminger og vekt for de fleste behov. Helsport har også telt i mange ulike slag fra lettvektstelt til solide ekspedisjonstelt. Teltene i x-trem segmentet, som er de som kan brukes på vinteren, har alle stormmatter.

Mine telt

Selv har jeg Helsport Rondane 3, Tarptent Scarp 1 og Helsport Svalbard high camp 3. Jeg har tidligere brukt Hilleberg Staika. Helsport Rondane er et bra lettvektstelt for sommeren, selv om takhøyden blir ganske lav for to personer. Tarptent Scarp 1 er et lett enmannstelt med mange nyttige funksjoner og god takhøyde. Helsport Svalbard high camp 3 er et solid vintertelt som står imot det meste, men veier deretter. 

Stikkord:

Legg inn en kommentar