Hopp til innholdet

Forankre teltet med teltplugger og snøplugger

Sist oppdatert 29. mars 2022

Vanlige teltplugger, snøplugger/vinterplugger, grove spiker, stein og snøblokker er gode måter å forankre teltet på hele året.

Teltplugger på sommeren

Vanlige teltplugger som følger med de fleste telt er oftest nok på turer i barmarkssesongen. Blåser det kan man forankre bardunene bedre ved å legge en stein på bardunen rett foran teltpluggen. Det gjør at den ikke slites opp uten at steinen først flyttes.

Forankring av telt på svaberg når det ikke er mulig å bruke vanlige teltplugger
Bruk steiner for å forankre teltet om det er vanskelig å få ned teltpluggene

Når bakken er fryst

Når bakken er fryst og det ikke er nok snø kan det være vanskelig å få vanlige teltplugger ned i bakken. Runde teltplugger kan fungere bedre, eller man kan bruke lange spiker som slås ned i bakken. Dette er sjelden et problem siden få holder på med friluftsliv når bakken er fryst, men det fortsatt ikke er nok snø for å forankre teltet. 

Snøplugger og forankring på vinteren

Stormmatter

Stormmatter er en forlengelse av teltduken mot bakken som gjør at man lettere kan legge snø, stein eller annet på duken for å forankre teltet og holde snøen ute. Synet på stormmatter er veldig ulikt mellom Sverige og Norge. I Norge ses det som obligatorisk for et vintertelt, men i Sverige er det noe man knapt prater om. Min erfaring med telt både med og uten stormmatter er at så lenge teltduken går langt nok ned til bakken til at man kan spa snø langs duken går det helt fint uten stormmatter.

Snøplugger

I snø blir vanlige teltplugger for små. Kjøp i stedet snøplugger/vinterplugger som er mye større, men tynnere enn vanlige teltplugger. De er laget av aluminium, er omtrent 40 cm lange og kan kjøpes i sportsbutikker som selger friluftsutstyr. Legg en skiblokk over bardunen for å hindre at den sklir av snøpluggen. 

Snøplugg i aluminium brukes i stedet for vanlige teltplugger på vinteren
Snøplugg i aluminium gjør nytten som teltplugg på vinteren
Helsport Svalbard High 3 camp forankret med snøplugger i hard snø
Snøplugger gjør det enkelt å forankre teltet når det er hard snø. Helsport Svalbard High 3 camp har rikelig med forankringsmulighet.
Forankring av telt på vinteren med ski og snøblokk
Legg en snøblokk over bardunen for å feste den bedre. Pass på å stille skiene så stålkanten peker mot teltet, ellers kan de slite på bardunene. 

Bruk ski og staver

På skiturer har alle med seg fire forankringer – to ski og to staver – og man kan la noen av teltpluggene ligge igjen hjemme. Er snøen bra nok kan man sette skiene rett ned i snøen som en teltplugg, omtrent en halvmeter. Er snøen for løs kan man i stedet grave ned skiene så de ligger på tvers av bardunene. Fyll over med snø og eventuelt en snøblokk. Bruk bare skiene på bardunene, ikke løkkene på teltet, siden stålkantene kan slite på løkkene. I bardunene setter du skiene med stålkanten mot teltet, da slites ikke bardunene så lett.

Forankring av telt på vinteren med nedgravd ski i løssnø
Om snøen er løs kan du grave ned skiene.

Stavene bør også graves ned. Setter man stavene med spissen ned får man dem ikke så langt ned. Med spissen opp blir det risikosport å gå rundt teltet i mørket. Dekk til og forsegl med en snøblokk.

Forankring av telt med flere skipar og snøblokker
I fast snø kan skiene settes rett ned i snøen. Her er bardunene forankret med snøblokker for å ikke skli opp på skiene.

Lemur

Blåser det mye burde man vurdere å bygge en lemur. Den gir ikke fullstendig le, men vinden får mer turbulens slik at den ikke treffer teltet like kraftig. Lemuren må stå minst like langt bort som den er høy slik at den ikke faller ned på teltet om den raser. Hvis det driver snø vil den samle seg på innsiden av lemuren og man må kanskje ut i løpet av natta for å sjekke at snøen ikke begynner å begrave teltet. 

Start med så store blokker som mulig så går det raskere å bygge den, bruk mindre høyere opp. Det er ikke så nøye om muren ikke blir helt tett. 

Legg inn en kommentar