Jeg kjøpte Staika fra Hilleberg i 2000 og det har vært det teltet jeg har brukt mest siden da. Det har blitt brukt flittig i forbindelse med friluftsliv på sommeren og vinteren, både på fjellet og i skjærgården.

Annonse

Staika er et kuppeltelt med tre stenger som alle møtes i toppen. Det har to innganger og to små yttertelt der man får plass til all pakning (men ikke så mye mer) selv på vinterturer. Det er litt vel trangt for matlaging i ytterteltet om man har pakning i ytterteltet eller har multifuelbrenner som flammer opp. Derimot kan man lage mat i innerteltet eller løsne en del av innerteltet for å få plass til matlaging.

Mine argumenter for å kjøpe akkurat dette teltet var at jeg ville ha et telt for to personer. Jeg ville ha et kuppeltelt så det var selvstående (som er veldig praktisk på padleturer når svaberg ofte er det mest brukte teltunderlaget) og så det ikke spiller noen rolle hvilken retning vinden kommer fra. Jeg vil ha to innganger slik at man får en hver og kan tette igjen en om det driver snø. Siden jeg tidlig visste at jeg skulle holde på med friluftsliv i all slags vær på vinterfjellet var det viktig at det tålte storm og var tilpasset vinterbruk.

Å sette opp Hilleberg Staika

De gamle Staika-modellene hadde en stor ulempe. Stengene kommer ut av kanalen i toppen og man må finne riktig kanal å føre stengene videre i. Det er fargekoding så det er ikke noe problem å finne riktig kanal, men det blir et moment som tar tid og som kan være vanskelig i vinden. For mange år siden fikset man det problemet. På de nye teltene forankrer man teltbunnen og fester stengene i hjørnene så de danner en kuppel, men teltduken ligger fortsatt på bakken. Deretter fester man duken i stengene ved hjelp av kroker. Dette skal gjøre det enklere å sette opp teltet når det blåser mye. Jeg har bare testet dette systemet i butikken og kunne konstatere at de siste krokene var vanskelige å få i, særlig med store votter på hendene, men man får antakelig inn teknikken. Når man har fått opp teltet står det utmerket i sterk vind.

Ventilasjon

Ventilasjonen er i taket med en bit teltduk over som beskytter mot regn. Den fungerer utmerket på sommeren og når det er bra vær på vinteren, siden den sitter i toppen og man kan åpne en stor åpning. Det kan bli et problem på vinteren når man risikerer å få snø drivende inn når man åpner. Om man har ventilasjon på sidene, som på tunneltelt blir det dårligere ventilasjon i bra vær, men man kan ha åpningen på lesiden åpen selv i dårlig vær. Det er i sterk vind teltet kommer mest til sin rett. Den runde formen gjør at alle sider tar vinden like bra, og i motsetningen til tunneltelt fins det alltid stenger i vindretningen som gir stabilitet.

Som med de fleste andre telt fra Hilleberg er det god plass for det antallet personer som de angir. Jeg har til og med møtt en som fortalte at hun hadde gått med to venner i ti dager i Sarek med et Staika-telt. Jeg skulle ikke gjøre det selv om jeg hadde mulighet til å bruke et annet telt.

Produsent
Vekt
Mål nedpakket
Høyde i innerteltet
Liknende modell
Bruksområde
Veil. pris
Hilleberg 3750 g 55×23 cm 110 cm Allak Hele året 8 200 kr

Jeg har selv veid og målt teltet. Pakkposen som følger med teltet er stor nok til å være lett å pakke ned teltet i. Om man har det i et soveposetrekk og komprimerer blir det en ball med en diameter på 27 cm.

 

Fordeler
Ulemper
+ Vindstabilt – Tungt
+ Selvstående – Ventilasjon utsatt for snø i sterk vind
+ To innganger – Stengene kommer ut i midten og må føres videre
Annonse

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: