Når du har valgt hvilken type brensel du vil bruke er det tid for å velge brenner. Brennere kalles også for kokeapparat, primus eller stormkjøkken. Primus er egentlig en svensk produsent av blant annet brennere, men brukes i Norge også som en fellesbetegnelse på brennere. Stormkjøkken brukes mest om kokesystemet til Trangia med rødspritbrenner og tilhørende vindskjerm og kjeler. Brennere hører til den delen av utstyret som tar lengst tid å slite ut, så du burde tenke på hvilken type friluftsliv du kommer til å holde på med noen år fram i tid.

Gassbrenner

Om du har bestemt deg for gass blir neste steg å bestemme seg for om du skal ha en “superlett” brenner på under 100 g eller en som er litt tyngre der man kobler gassboksen til brenneren med en slange. Ulempen med de lette brennerne er stabiliteten; når man fester brenneren til gassflasken kan den bli ganske høy. Med en full kjele opplever mange at den er vinglete. Det gjelder å passe på så maten ikke havner på bakken. Det fins støtteben som man kan sette på gassboksen som i hvert fall gjør den litt mer stabil og det er viktig å finne et stabilt underlag eller ta med en plate, men da øker også vekten. Jetboil lager et komplett system med tilhørende kjeler som skrus på og har varmeveksler. Det gjør den svært raskt og effektiv og hele apparatet pakkes kompakt sammen og veier forholdsvis lite.

Gassbrennere er veldig enkle å bruke. Man skrur brenneren på gassboksen, slipper ut gass og tenner på. På mange gassbrennere fins en piezo-tenner som består av en knapp man trykker på for å tenne flammen.

En del gassbrennere bråker en del. Les på nettet og hør andres erfaringer om ulike gassbrennere og lydnivå før du kjøper. Prisen på gassbrennere ligger mellom 800 og 1200 kroner om brenneren står ved siden av gassboksen. Prisen for toppmonterte er mellom 300 og 800 kroner om du skal ha en brenner uten vindskjerm, man må regne med litt mer for modeller med vindskjerm. Vindskjerm kan kjøpes separat til en del modeller.

Stormkjøkken

Stormkjøkken har ordentlige vindskjermer som beskytter flammen mot vinden. Den mest kjente produsenten av denne typen brennere er Trangia. Det er vanligst å bruke spritbrenner i stormkjøkken, men det går ofte an å velge gassbrenner i stedet. Dessuten kan en del multifuelbrennere settes inn i vindskjermen. Stormkjøkken er tunge, så foretrekker multifuelbrennere med lette, sammenleggbare vindskjermer.

Sprit er vanskelig å regulere varmen på og det tar lang tid å få maten varm, særlig på vinteren. Man kan øke effekten ved å ha et telys under, men pass på så det ikke blir for varmt og flammene blir for høye. For andre brenseltyper gjelder omtrent det samme som jeg skriver om gassbrennere og multifuelbrennere.

Å bruke rødspritbrennere er ikke like enkelt som gassbrennere, men det er ikke vanskeligere enn at man heller brensel i en skål og tenner på. Det fins likevel noen feil man kan gjøre. Blås ikke ut flammen når du er ferdig, legg i stedet over lokket for å kvele flammene. Jeg har aldri testet å blåse ut selv, men det sies at sjansen er stor for at man får brannskader i ansiktet. En annen feil man kan gjøre er at man fyller på brensel når det fortsatt er flammer. Kontrollér nøye at det virkelig er slokket før du heller på mer. Det kan iblant være vanskelig å se flammene når solen skinner. Heller du på mer sprit på flammene risikerer du at hele flasken antennes.

Stormkjøkken kjøper man oftest komplette med kjeler. Prisen er på minst 200 kroner for den minste modellen. En modell som passer for 2-3 personer koster rundt 600 kr.

Multifuelbrennere

Selv bruker jeg multifuelbrenner, først og fremst fordi jeg vil ha en brenner som kan brukes året rundt. Jeg har en Primus Omnifuel og har også brukt Optimus Nova i mange år.

Det varierer hvilke typer brensel du kan bruke til multifuelbrennere. Du kan bruke parafin og bensin til alle. På en del kan du dessuten bruke gass og på andre diesel eller sprit. I Optimus Nova kan du til og med bruke rapsolje.

Denne typen brennere krever mer vedlikehold enn andre brennere. En del deler må iblant byttes ut, så ha med deg reparasjonssettet og les bruksanvisningen. De er også litt mer kompliserte å bruke, men man venner seg raskt. Les mer om dette i artikkelen om å bruke multifuelbrenner. Akkurat som med gassbrennere kan de være veldig bråkete, men det varierer mellom ulike modeller.

Jeg mener at om man er på tur på vinteren bør man bruke multifuelbrenner siden rødsprit er for langsomt og gass ikke fungerer ordentlig i kulde. Mer om dette resonnementet kan du lese i Brensel. Jeg brukte tidligere parafin i multifuelbrenneren, men bruker nå bare bensin.

Du kan få en multifuelbrenner for under 1000 kroner, men de fleste koster mellom 1000 og 2000 kr. I tillegg til selve brenneren trenger man reparasjonsutstyr som må fornyes når man har brukt delene. Det pleier å følge med et sett når man kjøper brenneren. Multifuelbrennere er derfor de dyreste brennerne når man regner innkjøp og vedlikehold. Regner man med prisen på brenselet kan det derimot bli billigst i lengden siden brenselprisen er lav, som jeg viser i artikkelen om brensel.

Bål

Siden jeg omtaler ved i artikkelen om brensel er det også på sin plass å vurdere dugeligheten til bålet som brenner på tur. Bålet er klart mest tidkrevende å fyre opp. Du må samle ved, never og småkvist, kanskje bruke både sag og øks for å dele opp veden i passelige kubber. Så tar det tid å få fyr og få opp nok varme og glør til å begynne å lage mat. Det er også mer omstendelig å lage maten over et bål kontra en liten og hendig brenner og er det ruskete vær vil man kanskje foretrekke å være i teltet når man lager mat. Vekta til øksa og sagen kan også fort overstige de fleste brennere. Men stemningen rundt bålet kan ikke sammenlignes med å sitte inntil en bråkete gassbrenner eller et stille spritkjøkken. Er du ute etter villmarsfølelsen er bålet helt klart å foretrekke, men skal du ha maten klar kjapt bør du ha med en ordentlig brenner.

Annonse

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: