Hopp til innholdet

Brenner/kokeapparat

Gassbrenner med støtteføtter

Sist oppdatert 30. januar 2022

Når du har valgt hvilken type brensel du vil bruke er det tid for å velge brenner. Brennere kalles også for kokeapparat, primus eller stormkjøkken. Primus er egentlig en svensk produsent av brennere, men brukes av mange også som en fellesbetegnelse på brennere. Stormkjøkken brukes mest om kokesystemet til Trangia med rødspritbrenner og tilhørende vindskjerm og kjeler.

Brennere hører til den delen av utstyret som det tar lengst tid å slite ut, så du burde tenke på hvilken type friluftsliv du kommer til å holde på med noen år fram i tid. Er det viktig at den er lett? Tar liten plass? Kan brukes med mange typer brensel? Kan brukes både sommer og vinter?

Gassbrenner

Gassbrenner med støtteføtter
En toppmontert gassbrenner er mer ustabil enn de som kobles til gassboksen med slange. Med støtteføtter blir den litt mer stabil.

Gassbrennere er veldig enkle å bruke. Man skrur brenneren på gassboksen, slipper ut gass og tenner på. På mange gassbrennere er det en piezo-tenner, som er en knapp man trykker på for å tenne flammen.

Gassbrennere kommer hovedsakelig i to varianter: de som skrus rett på gassboksen og de som kobles til gassboksen med slange, hvor brenneren settes på bakken ved siden av. Førstnevnte har klart lavest vekt, men sistnevnte er mer stabil. Når man fester brenneren rett på gassbeholderen og setter en kjele på toppen blir det høyt og ustabilt. Det gjelder å passe på så maten ikke havner på bakken. Med støtteben på gassboksen kan man øke stabiliteten.

Jetboil lager et komplett system med tilhørende kjeler som skrus på og har varmeveksler. Det gjør den svært raskt og effektiv og hele apparatet pakkes kompakt sammen og veier forholdsvis lite. Det er først og fremst en brenner for å koke opp vann og egner seg ikke like bra til annen matlaging. Jetboil koster fra 700 til 1400 kr.

En del gassbrennere bråker en del. Les på nettet og hør andres erfaringer om ulike gassbrennere og lydnivå før du kjøper. Prisen på gassbrennere ligger mellom 800 og 1500 kroner om brenneren står ved siden av gassboksen. Prisen for toppmonterte er mellom 300 og 800 kroner om du skal ha en brenner uten vindskjerm, man må regne med litt mer for modeller med vindskjerm. Vindskjerm kan kjøpes separat til en del modeller og det kan lønne seg. Det skal ikke mye vind til før du mister mye energi og risikerer at brenneren stopper.

Stormkjøkken

Stormkjøkken har ordentlige vindskjermer som beskytter flammen mot vinden. Den mest kjente produsenten av denne typen brennere er Trangia. Det er vanligst å bruke spritbrenner i stormkjøkken, men det går ofte an å velge gassbrenner i stedet. Dessuten kan en del multifuelbrennere settes inn i vindskjermen.

Sprit er vanskelig å regulere varmen på og det tar lang tid å få maten varm, særlig på vinteren. Man kan øke effekten ved å ha et telys under, men pass på så det ikke blir for varmt og flammene blir for høye. For andre brenseltyper gjelder omtrent det samme som det jeg skriver om gassbrennere og multifuelbrennere i denne artikkelen.

Å bruke rødspritbrennere er ikke like enkelt som gassbrennere, men det er ikke vanskeligere enn at man heller brensel i en skål og tenner på. Det er likevel noen feil man bør unngå:

  • Legg over lokket for å kvele flammene, ikke blås ikke ut flammen når du er ferdig. Jeg har aldri testet å blåse ut selv, men det sies at sjansen er stor for at man får brannskader i ansiktet.
  • Kontrollér nøye at flammene virkelig er slokket før du heller på mer brensel. Det kan iblant være vanskelig å se flammene når solen skinner. Heller du på mer sprit på flammene risikerer du at hele flasken antennes.

Stormkjøkken kjøper man oftest komplette med kjeler. Prisen er på rundt 500 kroner for den minste modellen. En modell som passer for 2-3 personer koster rundt 600 kr.

Multifuelbrennere

Multifuelbrenneren Primus Omnifuel under forvarming
Multifuelbrenneren Primus Omnifuel under forvarming

Selv bruker jeg multifuelbrenner, først og fremst fordi jeg vil ha en brenner som kan brukes året rundt. Jeg har en Primus Omnifuel og har også brukt Optimus Nova i mange år.

Det varierer hvilke typer brensel du kan bruke til multifuelbrennere. Du kan bruke parafin og bensin til alle. På en del kan du dessuten bruke gass og på andre diesel eller sprit. I Optimus Nova kan du til og med bruke rapsolje.

Denne typen brennere krever mer vedlikehold enn andre brennere. En del deler må iblant byttes ut, så ha med deg reparasjonssettet og les bruksanvisningen. De er også litt mer kompliserte å bruke, men med litt trening hjemme blir du snart vant med å bruke den. Øv gjerne på å ta delen fra hverandre så du et hvordan du skal bytte ut deler. Les mer om hvordan du bruker brenneren i artikkelen om å bruke multifuelbrenner. Akkurat som med gassbrennere kan de være ganske bråkete, men det varierer mellom ulike modeller.

Jeg mener at om man er på tur på vinteren bør man bruke multifuelbrenner. Rødsprit tar for lang tid og mange typer gass fungerer ikke ordentlig i kulde. Mer om dette resonnementet kan du lese i Brensel. Jeg brukte tidligere parafin i multifuelbrenneren, men bruker nå bare bensin. Bensin brenner renere og tetter ikke brenneren like fort med sot.

Du kan få en multifuelbrenner for under 1000 kroner, men de fleste koster mellom 1300 og 2500 kr. I tillegg til selve brenneren trenger man reparasjonsutstyr som må fornyes når man har brukt delene. Det pleier å følge med et sett når man kjøper brenneren. Multifuelbrennere er derfor de dyreste brennerne når man regner innkjøp og vedlikehold. Regner man med prisen på brenselet kan det derimot bli billigst i lengden siden brenselprisen er lav, som jeg viser i artikkelen om brensel.

Bål

Matlaging på bål
Matlaging på bål

Siden jeg omtaler ved i artikkelen om brensel er det også på sin plass å vurdere hvordan bålet duger som brenner på tur. Bålet er klart mest tidkrevende å fyre opp. Du må samle ved, never og småkvist, kanskje bruke både sag og øks for å dele opp veden i passelige kubber. Så tar det tid å få fyr og få opp nok varme og glør til å begynne å lage mat. Det er også mer omstendelig å lage maten over et bål kontra en liten og hendig brenner. Er det ruskete vær vil man kanskje foretrekke å være i teltet når man lager mat. Vekta til øksa og sagen kan også fort overstige de fleste brennere. Men stemningen rundt bålet kan ikke sammenlignes med å sitte inntil en bråkete gassbrenner eller et stille spritkjøkken. Er du ute etter villmarksfølelsen er bålet helt klart å foretrekke, men skal du ha maten klar kjapt bør du ha med en ordentlig brenner.

Legg inn en kommentar