Hopp til innholdet

Test av Helsport Rondane 3

Sist oppdatert 16. juli 2023

Helsport Rondane 3

Helsport Rondane 3, nå Rondane superlight 3 camp, er teltet for den vektbevisste. Det er lite for tre personer og ganske passe for to, men du får ikke sittehøyde. Det er først og fremst et tresesongstelt, spesielt med tanke på takhøyden. Til gjengjeld er det av de lettere 2/3-mannsteltene på markedet.

Om Helsport Rondane

Jeg kjøpte teltet sommeren 2005 etter å ha brukt to år på å studere alle telt jeg kunne komme over. Jeg var ute etter et telt jeg kunne bruke på turer vår, sommer og høst, og var mest opptatt av vekt. Teltet er i hovedsak blitt brukt under barmarkssesongen på fjellet og i skogen, men jeg har også brukt det i skogen på vinteren.

Helsport Rondane er et tunneltelt med tre stenger: én lang og to korte. I den ene kortenden fins et relativt romslig fortelt med en ventilasjonsåpning høyt oppe på den ene siden. I andre enden av teltet er det ventilasjon nede ved bakken som kan reguleres fra innerteltet. Innerteltet kan klipses av ytterteltet slik at man kan bruke ytterteltet for seg. Det er i Pro-segmentet til Helsport, som vil si at det er lett og kompakt, men ikke tilpasset vinterturer. Det har ikke stormmatter.

Innerteltet

Plass og vekt

For to personer er det god plass i bredden, men ikke i høyden. Takhøyden er i underkant av 90 cm, som jeg mener er for lavt til at man kan lage mat i innerteltet på en forsvarlig måte. I det romslige forteltet er det plass til to sekker på 70-80 L. Med tre personer og tre sekker blir det vanskelig å få plass til alt og alle, men med to personer går det greit å lage mat i forteltet.

Ventilasjon og bruk på vinteren

Ventilasjonen på teltet fungerer stort sett bra, men Helsport Rondane er ikke egentlig et vintertelt. Om vinteren blir den nederste ventilasjonsåpningen i den ene enden fort dekket av snø om det snør og blåser, men i skogen der det vanligvis ikke driver så mye byr det ikke på særlige problemer. Stoffet og stengene er av samme materiale som teltene i X-Trem segmentet, forskjellen er i hovedsak at X-Trem-teltene har stormmatter, flere bardunfester og en nettinghylle i innerteltet for oppbevaring og tørking av våte klær. Jeg er av den oppfatning av stormmatter ikke er nødvendige på et vintertelt. Ved å feste noen ekstra barduner i bardunløkkene og dekke kantene med snø slik at vinden ikke kommer innunder duken skulle kanskje Helsport Rondane fungere greit på vinteren også, bortsett fra ventilasjonen. Den største ulempen ved å bruke dette teltet på vinteren mener jeg likevel er den lave takhøyden. Det er ekstra merkbart på vinteren når man har større sovepose og mer pakning. Det er også upraktisk med bare én inngang/fortelt på vinteren om man er flere på tur.

Ventilasjonen i forteltet
Ventilasjonen i enden av innerteltet

Stenger

En ulempe andre trekker fram ved Helsport Rondane er de forskjellige stanglengdene, som gjør at man kan sette i feil stang i stangkanalen, men etter min mening er dette bare en vanesak. Et annet problem med stengene på en del Helsporttelt er at stangkanalen ofte er litt for kort, særlig når teltet er nytt. Da kan det være ganske vanskelig å få stengene inn i koppene. Dette har jeg aldri opplevd som et problem med mitt telt, men jeg tror det varierer fra telt til telt. I de nye modellene, Rondane camp og superlight, er stengene og stangkanalene fargekodet. Reflekser viser hvor man skal føre inn stengene i kanalene, som er nyttig om det er mørkt når man skal sette opp teltet.

Nye modeller: Rondane camp og superlight

Etter jeg kjøpte teltet mitt har Rondane blitt forbedret flere ganger. De nye modellene heter både camp, superlight og superlight camp, alle for tre personer. Rondane superlight camp veier nå 1,75 kg ifølge Helsport.

Verdiene i tabellen er for 2016-modellen superlight camp.

Produsent
Vekt *
Mål pakket
Høyde innertelt
Bruksområde
Veil. pris
Helsport Rondane superlight 3 camp (2016)1750 g16×40 cm90 cmVår, sommer, høst2018: 6 900 kr
Helsport Rondane 3 (2005)2630 g19×41 cm90 cmVår, sommer, høst 

* Inkl. stenger, plugger og reparasjonskit

Fordeler
Ulemper
+ Lett– Lavt
+ Lite volum nedpakket– Kun ett fortelt
+ Reflekser ved stangkanalene 
Stikkord:

Legg inn en kommentar