Sist oppdatert 29. desember 2023
Lite er mer ødeleggende for en skitur enn kalde føtter. Med gode skisko er det faktisk mulig å nyte teltturer uten å være plaget av kalde føtter, også på vinteren.
Generelt om kjøp av fjellskisko
Uansett om man kjøper skisko med eller uten fôr er det visse ting man burde tenke på. For å holde seg varm på føttene er min erfaring at tærne må ha god plass. Veldig mange skisko smalner mot tærne og man må kjøpe sko som er for store på resten av foten for å få nok plass til å bevege på tærne. Bruk god tid til å teste ulike modeller med de sokkene og eventuelt sålene du skal bruke. Kjenn etter hvor godt foten sitter i skiskoen og hvor lett den glipper i hælen. Det er stor forskjell på hvor godt skoen sitter rundt hælen. Om du lett får gnagsår er det viktig å finne en sko som har bra hælgrep og minsker friksjonen mellom hælen og skoen.
Lær, stoff eller gore-tex?
De fleste fjellskisko lages i lær, som egner seg bra til turer utenfor oppkjørte løyper. Lærsko er stivere og mer holdbare enn langrennsskisko i stoff, men de krever også noe mer vedlikehold. Les mer om dette i artikkelen om impregnering av sko. En del skisko har gummi nederst, som gjør skoen mer vanntett. Om skiskoene først lekker er det gjerne enten på siden av skoen der skaren sliter mot læret, oppå skoen der den bøyer seg ved hvert steg eller i sammenføyningen mellom sålen og skoen.
Noen skisko har også gore-tex-membran for at de skal være mer vanntette. Dette har jeg ikke testet i skisko, men mine fjellstøvler med Gore-tex har vært mer vanntette enn fjellstøvler som er uten, selv etter flere års bruk. Les mer om dette i artikkelen om fjellstøvler.
Skisko varierer også i høyde og stivhet. Høye og stive sko gir mer stabilitet, men er tyngre å gå med. Om man kjører mye nedover og vil ta noen telemarkssvinger i nedoverbakkene er det bra med stabile sko. Går man mest bortover er det mer behagelig med lavere og ikke like stive sko.
Skibindinger
Hvilke sko man kan kjøpe avhenger av hvilken binding man har, så kjøper man binding først må man se etter sko som passer dem. Om man mest skal gå bortover og ikke på toppturer fins det i hovedsak to typer bindinger: 75 mm og Rottefellas BC-binding. Les mer om dette i artikkelen om ski, staver og bindinger. For BC-bindinger fins det så vidt jeg vet ikke skisko med løs innersko, og det var hovedgrunnen til at jeg byttet til 75 mm.
Fôr og fuktighet i skisko
Lagprinsippet og fôr i skisko
Mange kjenner til lagprinsippet når det gjelder klær: kle heller på deg flere tynne lag enn ett tykt. Det gir mer isolerende luft mellom lagene og man kan lettere justere om det blir kaldere eller varmere. Også med skisko burde man bruke lagprinsippet:
- Et skallag ytterst: lærsko
- Et mellomlag: ullkartanker/løse innersko i ull
- Et innerlag: tynne og eventuelt et par tykke ullsokker
Hvert lag kan da tørkes separat og man unngår i stor grad problemet med våte og kalde skisko. De aller fleste skisko lages imidlertid med fôr som ikke er mulig å løsne fra skoen. Fordelen med fôr er at skoen sitter bedre og lettere former seg etter foten, som gir mindre gnagsår og isolerer mot kulde. Det er en bra løsning om man mest er på dagsturer og kan tørke skoene når man kommer inn. Om man derimot er mye på overnattingsturer på vinteren skaper det mer problemer enn det er verdt. Etter noen dager vil svette fra føttene og annen fuktighet samle seg i fôret under dagen.
Skisko er lite egnet til å tørke i soveposen. De er store og klumpete, blir i veien, tørker langsomt og man vil nesten garantert fryse på føttene under natten. Det beste er derfor å la dem stå i ytterteltet eller tørke dem ved siden av brenneren når den er i gang. I løpet av natten vil fuktigheten fryse og skoene blir kalde og stive om morgenen. For hver dag samles det mer og mer fukt i skoene om de ikke tørker på natten. Det kan ta lang tid før man klarer å varme opp hele skoen igjen. Jeg har mange ganger brukt over en time på å bli varm i føttene på morgenen i skisko med fôr.
Har man skisko som tar lang tid å varme opp på morgenen burde man utsette å ta dem på så lenge man kan. Det er mye man kan fikse og pakke inne i teltet før man må ut og ta på skiskoene.
Skisko uten fôr med løs innersko
For å unngå problemet med våte og kalde skisko kan man kjøpe skisko uten fôr, med løst fôr/inntersko eller man kan bruke fuktsperre. Prinsippet med fuktsperre er at man holder fukten innenfor det innerste laget mot foten, slik at de ytterste lagene fortsatt er tørre og isolerer. Man kan kjøpe spesielle vanntette sokker beregnet for dette, men for meg har seksliters poser gjort samme nytten. Dette hjelper en del, men det er ganske ubehagelig å gå med våte sokker. Etter hvert blir føttene myke og mer utsatt for gnagsår. Skal man slippe å ta på seg våte sokker om morgenen må de tørkes i soveposen og det er ikke særlig delikat å ligge med våte sokker som har vært flere dager i klamme skisko.
Skisko med løs innersko er derfor å foretrekke. Da kan man ta innerskoene ut av skiskoene på kvelden og tørke dem sammen med sokkene i soveposen på natten. På morgenen kan du ta på deg tørre og varme sokker, sette den tørre og varme innerskoen i skiskoen, og alt du må varme opp er læret. Da blir det faktisk en fornøyelse å gå ut av teltet om morgenen!
Skiskomodeller med løs innersko
Lundhags Guide Expedition 75
Lundhags Guide Expedition 75 er en mellomhøy skisko med cellegummi nederst og lærskaft. Det gjør at den holder føttene tørre selv i råtten påskesnø. Jeg har en tidligere modell av disse og er veldig godt fornøyd. De har holdt meg varm på føttene selv under mange dagsturer og overnattingsturer ned til -30°C.
Lundhags Guide Expedtion koster ca. 3 900 kroner. Prisen bør likevel ikke avskrekke den som bruker skoene mye fordi det bare er å bytte de delene som etter hvert blir slitt. Skoene er nemlig delt inn i fire deler: Innersko, lær, cellegummi og såle. Kontakt Lundhags eller besøk dem i Järpen, så hjelper de deg å bytte ut deler eller reparere skoene. En annen ulempe er at de kan blir for varme på turer sent i sesongen, men det blir et kompromiss man må ta om man også vil ha skisko som er varme nok på de kaldeste dagene. Jeg får lettere gnagsår med disse skoene enn fjellstøvlene jeg bruker (La Sportiva Elk), kanskje er det fordi ullkartankene ikke holder føttene like stabilt i skoene. Taper jeg med tensoplast før turen går det likevel stort sett bra.
Alfa Polar Advance 75
Alfa Polar Advance er en annen skisko som kan brukes med ullkartank. Den er en videreutvikling av modellen Alfa Mørdre Pro. Alfa Mørdre Pro ble utviklet for ekspedisjoner til Nordpolen av Sjur Mørdre og Jacob Ihlen og egner seg nok ikke så bra som eneste skisko om man også vil kunne gå på ski under varme påskedager. Deler av skoen er laget i Cordura og er derfor ikke vanntett når temperaturen stiger mot null grader. Skal man ha skisko som skal kunne brukes under hele vintersesongen egner nok derfor ikke Mørdre Pro seg best. Prisen er også høy nok til å avskrekke de fleste: 4 499 kr pluss ullkartank.
Varg Polar 75
Tidligere var det en skiskomodell som het Varg Polar for 75 mm binding med løs innersko laget av syntetmateriale eller med ullkartank. Skiskoene ser ut til å ha gått ut av produksjon per mars 2015, men det er fortsatt mulig å finne modellen brukt på Finn. Innerskoen i syntet fungerer mest som ekstra støtte, men isolerer også noe. Ulempen med syntetinnerskoen er at den slites fort.
Pris
Skal man ha skisko med uttagbare innersko ligger prisen på rundt 4 000 kr. Om man klarer seg uten uttagbare innersko koster et par fjellskistøvler alt fra like under 1 000 kroner til flere tusen, men vanligvis ligger de på mellom 1 500 og 2 000 kroner. Om man skal kjøpe skisko, ski, staver og bindinger i ett får man ofte en bedre pris.