Lite er mer ødeleggende for en skitur enn kalde føtter, men med de rette skiskoene er det faktisk mulig å nyte teltturer uten å være plaget av kalde føtter, også på vinteren.

Annonse

Fór og fuktighet

Lagprinsippet og fór i skisko

Også når det gjelder skisko burde man bruke lagprinsippet: Et skallag ytterst (lærsko), et mellomlag (ullkartanker/løse innersko i ull) og et innerlag (tynne og eventuelt et par tykke ullsokker) (les mer om sokker i egen artikkel). Hvert lag kan da tørkes separat og man unngår i stor grad problemet med våte og kalde skisko. De aller fleste skisko lages imidlertid med fór som ikke er mulig å løsne fra skoen. Fordelen med fór er at skoen sitter bedre og lettere former seg etter foten, som gir mindre gnagsår og isolerer mot kulde. Det er en bra løsning om man mest er på dagsturer og kan varme og tørke skoene hver kveld når man kommer inn. Om man derimot er mye på overnattingsturer i telt skaper det mer problemer enn det er verdt. Etter noen dager vil svette fra føttene og annen fuktighet samle seg i fóret under dagen.

Skisko er lite egnet til å tørke i soveposen. De er store og klumpete, blir i veien, tørker langsomt og man vil nesten garantert fryse på føttene under natten. Det beste er derfor å la dem stå i ytterteltet, eventuelt prøve å tørke dem ved siden av brenneren når den er i gang. I løpet av natten vil fuktigheten fryse og skoene blir kalde og stive om morgenen. For hver dag samles det mer og mer fukt i skoene om de ikke tørker under natten. Det kan ta lang tid før man klarer å varme opp hele skoen igjen og jeg har mange ganger brukt godt over en time på å bli varm i føttene igjen i skisko med fór, etter vi er ferdige med å pakke ned utstyret og har begynt å gå. Har man skisko som man vet tar lang tid å varme opp på morgenen burde man utsette å ta dem på så lenge man kan. Det er mye man kan fikse og pakke inne i teltet før man må ut og ta på skiskoene.

Skisko uten fór

Løsningen på problemet med våte og kalde skisko er å kjøpe skisko uten fór, eller med fór som kan tas ut. En annen løsning er å bruke fuktsperre. Prinsippet med fuktsperre er at man holder fukten innenfor det innerste laget mot foten, slik at de ytterste lagene fortsatt er tørre og isolerer. Det fins spesielle vanntette sokker beregnet for dette, men for meg har seksliters poser gjort samme nytten. Dette hjelper en del, men det er ganske ubehagelig å gå med våte sokker og føttene blir myke og mer utsatt for gnagsår. Skal man slippe å ta på seg våte sokker om morgenen må de tørkes i soveposen og det er ikke særlig delikat å ligge med våte sokker som har vært flere dager i klamme skisko. Skisko med løs innersko er derfor å foretrekke. Da kan man ta innerskoene ut av skiskoene på kvelden og tørke dem sammen med sokkene i soveposen under natten. På morgenen kan du sette på deg tørre og varme sokker, sette den tørre og varme innerskoen i skiskoen, og alt du må varme opp er læret. Da blir det faktisk en fornøyelse å gå ut av teltet om morgenen!

Generelt om kjøp av skisko

Uansett om man kjøper skisko med eller uten fór er det visse ting man burde tenke på. For å holde seg varm på føttene er min erfaring at tærne må ha god plass. Veldig mange skisko smalner mot tærne og man må kjøpe sko som er for store på resten av foten for å få nok plass til å bevege på tærne. Bruk god tid til å teste mange ulike modeller med de sokkene og eventuelt sålene du skal bruke. Kjenn etter hvor godt foten sitter i skoen og hvor lett den glipper i hælen. Det er stor forskjell på hvor godt skoen sitter rundt hælen og får du lett gnagsår er det viktig å finne en sko som minsker friksjonen mellom hælen og skoen og har bra hælgrep.

Lær, stoff eller gore-tex?

De fleste fjellskisko lages i lær, som egner seg bra til turer utenfor oppkjørte løyper. Lærsko er stivere og mer holdbare enn langrennsskisko i stoff, men de krever også noe mer vedlikehold. Les mer om dette i artikkelen vår om impregnering av sko. En del skisko har gummi nederst, som gjør skoen mer vanntett. Om skiskoene først lekker er det oftest på siden av skoen der skaren sliter mot læret, oppå skoen der den bøyer seg ved hvert steg eller i sammenføyningen mellom sålen og skoen. Noen skisko har også gore-tex-membran for at de skal være mer vanntette. Dette har vi ikke testet i skisko, men mine fjellsko med gore-tex har vært mer vanntette enn Staffans som er uten, selv etter flere års bruk. Les mer om dette i artikkelen vår om fjellstøvler. Skisko varierer også i høyde og stivhet. Høye og stive sko gir mer stabilitet, men er tyngre å gå med. Om man kjører mye nedover og gjerne vil gjøre noen telemarkssvinger i nedoverbakkene er det bra med stabile sko, mens går man mest bortover er det mer behagelig med lavere og ikke like stive sko.

Skibindinger

Hvilke sko man kan kjøpe avhenger av hvilken binding man har, så kjøper man binding først må man se etter sko som passer dem. Om man mest skal gå bortover og ikke på toppturer fins det i hovedsak to typer bindinger: 75 mm og Rottefellas BC-binding. Les mer om dette i artikelen om ski, bindninger og staver. For BC-bindinger fins det så vidt jeg vet ikke skisko med løs innersko, og det var hovedgrunnen til at jeg byttet til 75 mm.

Skiskomodeller med løs innersko

I Norge fins en skisko som heter Varg Polar for 75 mm binding med løs innersko laget av syntetmateriale. Per mars 2015 ser det ut til at denne modellen har utgått. Innerskoen i Varg Polar fungerer mest som ekstra støtte, men isolerer også noe. Ulempen med Varg Polar er at innerskoen slites fort og isolerer ikke så bra siden den er av syntetmateriale. Vi har ikke testet denne selv, men har snakket med flere som har den. Staffan har til og med snakket med en butikkselger som heller anbefalte ham en sko til halve prisen fordi han visste Staffan kom til å reklamere Varg Polar senere under vinteren om han skulle kjøpe den. Dette var i 2003 og det er mulig innerskoene er bedre og mer holdbare i dag om modellen kommer tilbake på markedet.

Sportsnett.no selger en sko med løse innersko i ull, med navnet Alfa Mørdre Pro. Disse skiskoene er laget for -40°C og må vel regnes som skisko for de spesielt interesserte. Alfa Mørdre Pro er utviklet for ekspedisjoner til Nordpolen av Sjur Mørdre og Jacob Ihlen og egner seg nok ikke så bra som eneste skisko om man også vil kunne gå på ski under varme påskedager. Deler av skoen er laget i cordura og er derfor ikke vanntett når temperaturen stiger mot null grader. Skal man ha skisko som skal kunne brukes under hele vintersesongen egner nok derfor ikke Mørdre Pro seg best. Prisen er også høy nok til å avskrekke de fleste: 4 799 kr.

Pris

Skal man ha skisko med uttagbare innersko kommer prisen raskt opp i flere tusen kroner. Varg Polar, som jeg har nevnt over, koster da den fortsatt var på markedet ca. 3 500 kr. Skiskoene vi bruker fra Lundhags koster omtrent det samme. Les mer om dem i neste avsnitt. Om man klarer seg uten uttagbare innersko koster et par fjellskistøvler alt fra like under 1 000 kroner til flere tusen, men vanligvis ligger de på mellom 1 500 og 2 000 kroner. Om man skal kjøpe skisko, ski, staver og bindinger i ett får man ofte en bedre pris.

Skiskoene vi bruker

Vi har begge samme skiskomodell fra Lundhags, som er flinke til å følge lagprinsippet også når det gjelder sko. Skiskoene vi har fungerer som et skallplagg med lær ytterst, en løs innersko i ull og innenfor der bruker vi vanlige ullsokker. Vi byttet ut skaftet på Husky 75 til Ranger, da det har en bedre snøreløsning og er noe lavere. Nederst mot sålen er det cellegummi, som holder føttene tørre selv i råtten påskesnø. Disse skoene er vi begge veldig fornøyd med, og de har holdt meg varm på føttene selv under mange dagsturer og overnattingsturer på Svalbard i ned til -25-30°C.

En stor ulempe med disse skiskoene er at de koster ca. 3 500 kroner. Prisen bør likevel ikke avskrekke den som bruker skoene mye fordi det bare er å bytte de delene som etterhvert blir slitt. Skoene er nemlig delt inn i fire deler: Innersko, lær, cellegummi og såle. Kontakt Lundhags eller besøk dem i Järpen, så hjelper de deg å bytte ut deler eller reparere skoene. En annen ulempe er at de kan blir for varme på turer sent i sesongen, men det blir et kompromiss man må ta om man også vil ha skisko som er varme nok på de kaldeste dagene. Jeg har fått en del gnagsår av disse skiskoene, men så har jeg ganske lett for å få gnagsår uansett hvilke sko jeg bruker. Hælgrepet er ikke så bra, antakelig mye fordi skoene ikke har fór, som antakelig grunnen til at jeg får gnagsår.

Annonse

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: