Hopp til innholdet

Impregnering av lærsko med voks og fett

Sist oppdatert 11. februar 2024

Fjellstøvler eller skisko i lær krever jevnlig pleie for å holde i mange år. Det er utallige produkter å velge mellom for impregnering av lærstøvler –  det kan virke som en jungel å finne fram i. Sider på nettet gir alle ulike svar og selgeren i butikken sier noe annet igjen. Det er likevel noen punkter de fleste er enige i:

  • Vask skoene og la dem tørke før du gir dem behandling. De kan gjerne være litt fuktige, men ikke våte. Når du vasker skoene fjerner du også impregneringen og da er det ekstra viktig at du også behandler dem etterpå.
  • Gore-tex sko krever spesiell impregnering for å beholde pusteevnen, les på boksen om impregneringen er utviklet for bruk på Gore-tex. 

Impregnering med voks eller fett?

De to vanligste impregneringsmidlene er voks og fett. Både voks og skofett som minkolje gir mer vanntette sko, men de skiller seg noe i hvordan læret reagerer. Voks beholder i større grad pusteevnen og myker ikke læret. Fett myker opp lærer og tetter i større grad porene og gir derfor dårligere pusteevne. Så lenge skoene ikke blir tørre og harde anbefaler jeg bruk av voks. Bruk fett innimellom om det er nødvendig for å holde læret mykt.

Hvordan påføre voks og fett

Det er lettere å smøre på voks og fett med litt varme, da trenger det også bedre inn i sømmene og læret. Jeg bruker derfor hendene, da kommer jeg også inn i alle kriker og kroker rundt pløsen og lissene. Smør inn så det trenger inn i læret. Sett gjerne boksen på et varmt sted en stund før bruk. Om skoene tar inn vann i sømmene kan man kjøpe flytende voks. Stryk et lag på sømmene og la det tørke. Gjenta fire ganger første gangen du gjør denne behandlingen. Impregner skoene som vanlig med fett eller vanlig voks. Senere trenger du bare ha på flytende voks en gang iblant og bare ett lag.

Nubuck-lær

Nubuck-lær er børstet fullær og krever spesiell nubuckimpregnering om du vil at det skal fortsette å se ut som nubuck. Om du bruker vanlig fett eller voks kommer du til å få samme impregneringseffekt, men nubuckstrukturen ødelegges og dermed ser det ut som vanlig glatt lær. I tillegg til spesialimpregnering må man børste skoene mot hårene for å beholde strukturen i læret. 

Legg inn en kommentar