Skal du kjøpe ski til fjellturer burde de ha stålkanter. Vekten man sparer ved å ikke ha stålkanter har ikke mye å si for vanlig friluftsliv på vinteren med tung pakning. Å kjøre nedover på hard skare eller is med en pulk bak seg uten stålkanter kan være veldig vanskelig. Stålkanten gjør også skien mer holdbar. Om man skader skien og den holder på å knekke kan stålkanten iblant være det som gjør at skien holder seg sammen til turens slutt. En ulempe med stålkanter er om man har hund. Det er nemlig fare for at den skjærer seg på dem, som kan føre til at de skjærer av seg hælsenen. For å unngå dette må man file dem ned litt slik at de ikke er like skarpe. Dette gjelder spesielt lengst fram på skien om du går bak hunden.

Annonse

Skien burde være omtrent 10 cm lengre enn skigåeren, men ikke altfor mye lenger. Hver desimeter ekstra i lengde har stor innvirkning på hvor letthåndterlige de er når man står på ski ned bakker, men har ikke så stor innvirkning på hvor mye du synker ned i løssnø. Når det gjelder bredden burde de være omtrent 6 cm brede. Dagens fjellski er oftest smalere på midten, som gjør at de er enklere å svinge med. Mine ski er 5,5 cm på midten og 6,5 cm på det bredeste. Ski som skal brukes i skogen er ofte brede for å ikke synke ned i snøen. Disse fraråder vi fra å kjøpe om du ikke går mye i skogen, enten alene eller med andre med like brede ski. På fjellet der snøen pakkes av vinden er den ekstra bredden sjelden til så stor hjelp som den kan være i skogen. Om man dessuten går med andre i løssnø kommer man til å måtte spore, uansett om man går først eller ikke, om ikke de andre også har brede ski.

Ski som brukes til fjellturer blir før eller siden ripete under, men stort sett gjør ikke det så mye. God glid er ikke det viktigste når man går på tur. Så lenge ripen ikke går inn til kjernen har det ikke så stor betydning. Går den inn til kjernen kan det være bra å dekke over ved å smelte pulver eller en plaststav over ripen. Det finner du i mange butikker som selger ski.

En del ski har festeopplegg for å kunne feste korte feller under. Dette har vi skrevet om i Feller.

Bindinger

Når du kjøper ski må du også tenke på hvilke bindinger du skal ha, som i sin tur bestemmes av hvilke skisko du bruker. Om du har spesielle krav til skisko kan det være verdt å se på hvilken type bindinger du kan ha til dem. Du kan lese mer om det i artikkelen vår om skisko. Her følger en beskrivelse av de vanligste bindingstypene.

Kabelbinding

Dette er den bindingen vi bruker. Den består av en kabel som går bak hælen og holder fast foten. Det kan dessverre bli en del slitasje på skiskoene, men det går an å forsterke med lim der det slites. Kabelen må man regne med å bytte ut med noen års mellomrom og burde være med i pakningen på turene. Konstruksjonen er enkel, som gjør at bortsett fra at kabelen går i stykker etter en stund er det få deler som kan gå i stykker. Eksempler på kabelbindinger er Riva og Chili.

BC-binding

BC-binding består av en plastdel på skien som man fester på en metallstang på skiskoene. Jeg mente lenge at når man ikke kunne se hva som var under plasten og det ikke fantes reservedeler så var det et dårlig valg på lengre turer. Etter å ha truffet mange som bruker denne bindingen uten at noen har hatt problemer ser jeg det nå som et veldig bra valg. Blant annet brukte Erin BC manuell tidligere og var veldig fornøyd. Om man er redd for at noe i bindingen skal gå i stykker kan man ta med seg en ekstra, de er lette siden de har mer plast enn metall. Et eksempel på en BC-binding som er tilpasset friluftsliv er Rottefella Auto.

Den klassiske rottefellabindingen

Rottefellabindingen ser ut som en blanding mellom en kabelbinding og en rottefelle lengst. Den har tre pigger som skal gå inn i tre hull i skoene. Problemet er at det kan bli is i hullene, det er også sjanse for at man ikke har skiskoene langt nok fram til at piggene treffer hullene og dermed sliter på sålen. Det gjør at denne bindingen både er dårligere for skoene og krever mer slit for å få på enn de andre. Vi fraråder derfor denne bindingen og ser ingen grunn til å velge rottefellabindingen.

Støvelbinding

Støvelbindinger er veldig enkle og minner en del om kabelbindinger. Forskjellen er at hælen ligger på en plate i stedet for at en kabel holder foten fast. Man har også en rem over tærne. Det gjør at man kan bruke hvilke som helst sko på dem. Jeg tenkte å kjøpe dette for mange år siden, men støvelbindingen jeg fikk tak i hadde skruer som fester bindingen i skien så langt ut at man måtte ha ekstra brede ski. Det er lite som kan gå i stykker og de sliter ikke på skoene.

Staver

For å se hvilken type staver som passer best på tur kan du se på eliteskiløpernes staver og kjøpe det motsatte. De er lette og brekker lett, selv i skisporet, som har skapt mye dramatikk foran TVer i norske hjem. En bra turstav bør være av metall for at den ikke skal brekke så lett. En brukket stav kan gjøre resten av turen tung. Metallstaver brekker sjelden, selv om de kan bøyes om man faller over dem. Dette gjør at vi ikke bruker teleskopstaver. De koster ofte mye mer og etter kort tid når de har blitt bøyd i bruk er de ikke teleskopiske lenger. Særlig om du bruker dem når du kjører nedover. En teleskopstav kan derimot være bra å ha med som reserve på lengre turer siden den tar liten plass og hvem som helst i gruppen kan bruke den, uansett hvilken lengde man vanligvis har.

Trinsene burde være store for å ikke synke ned i snøen. Jeg bruker noen som er drøyt 12 cm i diameter. De burde kunne byttes ut lett siden de ofte holder kortere enn resten av staven. Dessverre må man ofte slite og dra i de gamle trinsene, og man må bruke sagen eller kniven på multiverktøyet for å få dem løs. Ofte går det ikke an å feste den nye trinsen på staven ordentlig, så man blir tvunget til å legge mange lag med tape rundt staven under trinsen for at den ikke skal skli ned. Trinser er noe som pleier å være med som ekstrautstyr på ukesturer og lengre.

Annonse

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: