Sist oppdatert 30. januar 2022
Noen (irriterende) personer får nesten aldri gnagsår. Andre, meg selv inkludert, får lett gnagsår selv på korte turer. Føttene blir til en viss grad vant til belastning og er man mye på tur kan huden derfor bli mer motstandsdyktig mot gnagsår. Samtidig kan medfødte egenskaper og ikke minst formen på føttene ha like mye å si.
Med riktige forebyggende tiltak og riktig behandling kan de fleste unngå problemer med gnagsår selv om man går langt. Siden den beste løsningen kan variere fra person til person kan det være bra å teste ulike metoder for å behandle og forebygge gnagsår for å finne det som fungerer best for deg.
Forebygging: slik unngår du gnagsår
Velg riktige sko og sokker
Første bud er å velge sko som passer bra til akkurat dine føtter. Prøv mange ulike sko i en butikk eller bestill flere hjem. Det beste er å prøve skoene etter hverandre så du lettere kan kjenne forskjell, derfor er det en fordel med en butikk med stort utvalg.
Sko som passer som hånd i hanske til noen kan sitte helt feil på din fot. Noen merker lager sko for brede føtter, andre for smale føtter. Sko uten fôr er praktisk for at de skal tørke fortere, men de sitter ofte dårligere på foten. Les mer om dette i Fjellstøvler og Skisko. Kjenn etter om skoen presser på stedene man oftest får gnagsår: tærne, siden av foten eller hælen. Det kan være en fordel at hælen sitter godt slik at den ikke sklir fram og tilbake, men skoen skal ikke presse inn bak på hælen. Velg riktig størrelse, det skal være nok plass foran tærne til at du ikke butter imot når du går nedover, men foten skal sitte fast i skoen uten å skli.
Gå inn skoene så mye som mulig før turen så du venner deg til skoene og de venner seg til deg. Jo mer du går med skoene, jo mer bygger du beskyttende hudlag der skoene sliter mot føttene. Bruk fjellstøvlene eller skiskoene selv om du bare skal gå en kort tur i parken. Det kan lønne seg.
Også sokkene bør velges med omhu. De dyrere er generelt bedre, farmors raggsokker kan gi deg større problemer enn de som koster 200 kroner. Det er også en fordel å bruke to lag sokker slik at friksjonen blir mellom sokkene og ikke mellom foten din og sokken. Les mer i Sokker.
Gnagsårplaster
I Norge bruker man vanligvis sportstape, først og fremst til forebygging, mens i Sverige er Leukoplast vanlig. Er du allergisk mot sportstape kan du velge silketape i stedet. En del hevder at silketape er bedre til forebygging siden friksjonen er mindre. Tensoplast er også et godt alternativ til sportstape. Sportstape kan man kjøpe på apotek og i sportsbutikker, iblant også på bensinstasjoner og dagligvarebutikker om man er utenfor større tettsteder. Silketape og tensoplast får du kjøpt på de fleste apoteker.
Sportstapen består av en tynn fibervev og et lag lim på den ene siden. Det er stor forskjell på kvalitet, så test deg fram. Tapen kan ikke bare brukes for å forebygge gnagsår, man kan også tape fast feller med dårlig klister og mye annet. Tensoplast er som en bandasje med lim på, som avlaster bedre enn de hardere og tynnere sportstapene. Den er dyrere, men om vanlig sportstape ikke hjelper kan det være verdt et forsøk.
Forebygge gnagsår underveis
Det vanligste stedet man får gnagsår på er antakelig hælen. Sett derfor en tapebit som forebygging på hælen. Rund av hjørnene med en saks, så løsner den ikke like lett. Sørg for at du vinkler opp foten slik at hælen blir så lang som mulig når du setter på tapen og vær nøye så det ikke blir noen bretter. Stryk over tapen med håndflaten for å varme limet og få tapen til å sitte godt. På andre steder er det mer individuelt hvor blemmene kommer. En del får sår på knokene eller mellom eller på utsiden av tærne. På tærne er den beste løsningen å tape rundt tåen.
Det er alltid best å tape før man starter turen, av to grunner. For det første kan man iblant få en blemme uten å kjenne noe før den har vokst i lengre tid. For det andre er det veldig lokkende å håpe at det går bra, selv om man kjenner at det gnager. Dette gjelder særlig dager med dårlig vær når man ikke orker å ta av seg skoene. Tidlig behandling er viktig for å unngå gnagsår. Tape heller for mye enn for lite som forebygging. Med tiden vil du lære deg hvor på foten du får gnagsår med dine fjellstøvler eller skisko og kan tape bare de områdene.
Sørg for at føttene er så tørre som mulig siden våt hud blir myk og lettere gir gnagsår. Det er lettere sagt enn gjort når man bor i telt og det er dårlig vær. En varm og solrik dag kan det være bra å ta av sko og sokker under lunsjen. Sokkene henges til tørk og føttene får lufte seg. Man kan også bytte til tørre sokker.
Slik behandler du gnagsår
Når det har oppstått en blemme bør man ta seg av det så snart som mulig. Man burde ikke ta bort væsken, den beskytter den sensitive huden under. Sjansen for infeksjoner øker også om man tar bort væsken. Man kan kjøpe spesialplaster som blir som en ytre hud. Compeed hører til dem, men er ganske dyrt. De bør sitte på til de faller av av seg selv, ellers kan den dra med seg hud og gjøre skaden verre. Løsner den rundt kantene klipper du bare av de løse delene.
Man kan også bruke vanlig sportstape og brette den noen ganger. Deretter klipper man ut en sirkel som er like stor som blemmen. Dette hullet legges over blemmen og tapen festes med en ny tapebit. Tapen du setter over burde ha en liten tape- eller kompressbit på undersiden over blemmen slik at blemmen ikke skades av at den klistrer fast i tapen.
Og viktigst av alt: Det er individuelt hva som er den beste løsningen, så test mange ulike metoder og gi ikke opp.