Hopp til innholdet

Test av La Sportiva Elk

La Sportiva Elk

Sist oppdatert 3. februar 2021

La Sportiva Elk er en høy og lett fjellstøvel/jaktstøvel med 2,8 mm glatt overlær. Den har Gore-Tex-membran og tåpartiet er utført i gummi for å bedre holdbarheten og vanntettheten.

La Sportiva Elk
La Sportiva Elk

Komfort

På mine smale føtter sitter La Sportiva Elk som støpt og omslutter hele foten og leggen på en tett og behagelig måte. Skoene er veldig små i størrelsen og for å ha plass til en innleggssåle (Sole) måtte jeg gå opp 2-3 størrelser fra min vanlige skostørrelse. Hælgrepet er bra, men det fins nok fjellstøvler som har enda bedre hælgrep. Så lenge jeg har på tensoplast på hælene før jeg går turer på mer enn et par timer slipper jeg gnagsår, og jeg får veldig lett gnagsår av stort sett alle sko jeg bruker. Til tross for at dette er høye fjellstøvler er de overraskende lette. Et par i størrelse 41 veier 1,6 kg.

Ankelpartiet er konstruert slik at det er god bevegelighet i ankelen i lengderetningen selv om dette er en høy fjellstøvel. Selv om dette ikke skal påvirke vridningsstabiliteten har jeg ved flere anledninger klart å vrikke foten lett, så er du avhengig av en stiv støvel er dette kanskje ikke skoen for deg.

Kvalitet

Det er brukt lær av god kvalitet i La Sportiva Elk og etter flere års bruk er det lite synlig slitasje. Som med alle lærstøvler kreves jevnlig vedlikehold for å opprettholde vanntetthet og hindre at læret tørker ut. Jeg har ikke hatt noen problemer med slitasje annet enn merker i læret som er å forvente etter en tids bruk.

Vanntetthet

Gore-Tex-membranen sikrer god vanntetthet og det glatte læret med få sømmer sørger også for å holde vannet ute. Jeg har heller ikke fått inn vann i sømmene. Siden skoene er fóret tar det lang tid å tørke dem om man får vann over skaftet. Til gjengjeld blir komforten bedre sitten skoene former seg mer etter føttene enn det ufórede sko gjør. Om du er mye på lange teltturer og må krysse elver vil jeg heller anbefale sko uten fór, for eksempel fra Lundhags. For dagsturer fungerer det helt greit når man kan tørke skoene når man kommer hjem på kvelden.

Detaljer

Øverste delen av skaftet har ekstra fóring for å hindre at skoen gnager mot leggen. Her er det også en hempe man kan bruke for å få på skoen. I snøringen er det brukt låsehemper slik at man kan ha ulik stramming oppe og nede på skoene. I praksis har jeg ikke hatt mye behov for dette siden jeg snører like stramt oppe og nede.

Pris

Per dags dato ligger prisen på ca. 2 300 kr. Det er en helt grei pris for et par høye fjellstøvler av denne kvaliteten.

Konklusjon

Jeg vil anbefale La Sportiva Elk på det varmeste om du har smale føtter og ønsker høye sko. Jeg velger ofte disse skoene på hverdagsturer i skogen framfor lave tursko på grunn av komforten, høyden på skaftet og den lave vekten. For meg er det ingen over, ingen ved siden og neste gang jeg må kjøpe fjellstøvler blir det garantert La Sportiva Elk.

Fordeler
Ulemper
+ Svært god komfort for smale føtter– Tørker langsomt
+ God høyde– Ikke veldig stiv i ankelen
+ Bra hælgrep
+ Relativt lav pris
+ God kvalitet
Stikkord:

Legg inn en kommentar