Hopp til innholdet

Stor ryggsekk til telttur

Bergans Viking med rulletopp

Sist oppdatert 30. januar 2022

Ikke gå for den billigste sekken når du skal kjøpe en stor ryggsekk til telttur. De billigste sekkene går fortere i stykker og har ofte dårligere bæresystem. Dyrere sekker gir deg bedre komfort og mer glede ved turene. Her skal jeg ta for meg det du bør tenke på når du skal kjøpe tursekk i størrelsen ca. 70-130 liter til teltturer. 

Ryggsekker deles hovedsakelig inn i to kategorier: anatomiske ryggsekker og pakkrammesekker. Pakkrammesekker består av en metallramme mot ryggen som avstiver og fordeler vekten og selve sekken er festet på den. I en anatomisk sekk er rammen på innsiden og på utsiden er sekken godt polstret og formet etter ryggen. Pakkrammesekker kan være bra om man bærer tungt – over ca. 30 kg. De fleste klarer seg med en anatomisk ryggsekk.

Vekt og volum

Vurder hvor tungt og hvor mye (volum) du skal bære. Her er noen tommelfingerregler for vekt og volum basert på mine erfaringer:

  • Helgetur i barmarkssesongen: 15-20 kg og 70-85 liter
  • Helgetur i vintersesongen: 20-25 kg og minst 80 liter

Tallene gjelder for to personer som kan dele på fellesutstyret og vil selvsagt avhenge av mange andre faktorer: hvor lett og stort utstyr man har, hva slags tur det er, om man driver med fotografering, fiske osv. Med pulk på vinteren kan man klare seg med en mindre ryggsekk. Skal man være ute lenger blir det selvsagt mer mat å bære på og man trenger en større og mer robust ryggsekk.

Bergans Viking med rulletopp
Vinterstid trenger man mer plass og volum. Her med Bergans Viking med rulletopp. Foto: Staffan Sandberg

De største anatomiske ryggsekkene rommer godt over 100 liter, for eksempel Bergans Alpinist som kommer i 130 liter. Ryggsekkene på over 100 liter har kraftigere bæresystem, stivere hoftebelte og generelt bedre holdbarhet. En ulempe med en stor sekk er at mange fyller den plassen de har og ender opp med å ta med altfor mye. På den annen side er det mye lettere å pakke ryggsekken i dårlig vær om den er romslig. Man slipper også å feste mye utenpå ryggsekken der det kan bli vått og i veien.

For en del år siden brukte Haglöfs et nytt stoff i ryggsekkene de produserte. Dette var tilfeldigvis hvitt på innsiden og de oppdaget fort at dette også var en fordel når man skal finne fram inni ryggsekken. De aller fleste ryggsekker i dag er av en eller annen eiendommelig grunn svarte på innsiden.

Åpninger

Åpning i toppen

Flere åpninger i tursekken kan være veldig praktisk både med store og små ryggsekker. Åpningen i toppen har som oftest to snøringer (snølås) og en rem med en klips over åpningen for å komprimere. De fleste ryggsekker har et topplokk som kan justeres i høyden ved festet på baksiden og med spenner foran. På den måten kan man justere høyden på topplokket etter hvor fullpakket ryggsekken er og kanskje få plass til mer enn de literne som er oppgitt for ryggsekken. Spennene foran kan også brukes for å feste liggeunderlag, telt, osv.

Rulletopp

Bergans lanserte for noen år siden ryggsekker med rulletopp i stedet for topplokk, men ser ikke ut til å føre disse sekkene lenger. Rundt åpningen av ryggsekken øverst er det er stivt bånd med en spenne på hver side. For å lukke ryggsekken ruller man kanten nedover og fester til slutt klipsene på sidene av ryggsekken, som på en vanntett pakkpose. Dette systemet fungerer bra selv med tykke votter og man slipper alt styret med snøringer og klips som tar lenger tid. Ulempen er at man ikke har topplokk og dermed ikke kan ha like mye ting lett tilgjengelig. Det er etter min mening mest en vanesak. Ryggsekken blir også litt vanskeligere å pakke siden åpningen ikke holder seg oppe av seg selv. En annen fordel er at sekken blir lettere. Med Bergans sine Viking- og Alpinistsekker sparer man hele 600 g på å velge rulletopp.

Bergans Viking med rulletopp og frontlommer. Foto: Staffan Sandberg
Bergans Viking med rulletopp og frontlommer. Foto: Staffan Sandberg

Åpning i front og ryggen

På fronten av sekken kan det være en lomme nederst til et separat rom (til for eksempel soveposen), eller en større klaff i sekkens lengderetning med glidelås på hver side, som gir tilgang til nesten hele sekkens innhold. Noen sekker har i stedet bare én glidelås enten på en av sidene eller foran i sekkens lengderetning. I prinsippet er dette en veldig praktisk løsning, men prøv å åpne og lukke igjen glidelåsen i butikken. Om glidelåsen ikke er rett kan det være så vanskelig å åpne og lukke den igjen at du sjelden kommer til å bruke den. Er det en vanntett glidelås blir den enda vanskeligere å åpne og lukke. Dette merker man særlig når sekken er fullpakket og det kan være vanskelig å teste i butikken når sekken ikke er stappfull. 

Justering og tilpasning

Anatomiske ryggsekker og pakkrammesekker kan ha utallige justeringsmuligheter og det kan være vanskelig å vite hva som er hva og hva som er nødvendig. Mange sekker oppgir rygglengde og kommer også i forskjellige rygglengder, mens andre oppgir bare personhøyde, som sier lite om rygglengde. En sekk med justerbar rygglengde er det beste. På noen ryggsekker (bl.a. Bergans) kan man til og med justere avstanden mellom skulderstroppene, som kan være praktisk om man er jente og kjøper herresekk. Ellers kan man på enhver bra storsekk justere:

  • lengden til skulderstroppene
  • avstanden mellom ryggen og sekken: justeres øverst på skulderstroppene mot sekken
  • avstanden mellom skulderremmene – brystremmen
  • hoftebeltet
  • avstanden mellom hoftene og ryggsekken: justeres på hoftebeltet mot ryggsekken

Les mer om å justere ryggsekken i Tilpasse ryggsekken.

Ryggsekker tilpasset kvinner

Mange ryggsekker kommer i modeller spesielt tilpasset kvinner. De har gjerne smalere og kortere rygg og et konet hoftebelte som er tilpasset bredere hofter. For en del kvinner kan dette være et bra alternativ til bredere og større herresekker, men se deg ikke blind på det. Det viktigste er hvordan sekken sitter på ryggen, ikke om det er dame- eller herresekk. 

Lommer og festemuligheter

De fleste tursekker har to sidelommer og minst én lomme i topplokket. Disse smålommene er veldig praktiske for utstyr man vil ha lett tilgjengelig under dagen. Særlig om man har festet liggeunderlag og annet utenpå ryggsekken kan det være omstendelig å komme inn i hovedrommet. På noen ryggsekker kan man ta av sidelommene, enten for å lage en liten ryggsekk eller få en litt mindre/lettere ryggsekk uten sidelommer til kortere turer. På andre sekker er lommene integrert og kan utvides med en glidelås, slik at de ikke tar for mye plass om de ikke er fullpakket.

Pass på at ryggsekken har nok festemuligheter. Om det ikke er stropper for å feste liggeunderlag og lignende, så pass på at det i hvert fall er løkker som man kan bruke for å feste utstyr med remmer eller tau. Tenk også på at du bør kunne åpne sekken uten å måtte ta av spade, liggeunderlag og lignende som du har spent fast. Små lommer nederst på sidene av ryggsekken er praktiske om man skal bære skiene på ryggen, da setter man skiene i lommen og fester med stropper på siden. Remmene på sidene brukes også for å komprimere ryggsekken når den ikke er fullpakket.

Ulike merker

Ryggsekker kommer i et stort spenn av prisklasser. Jeg har tidligere brukt Bergans og syns disse ryggsekkene gir mye for pengene. Nå bruker jeg en fotoryggsekk fra F-stop: Sukha på 68 liter. Med to kløver på hundene holder det for helgeturer på sommeren. Haglöfs og Helsport har et greit utvalg, men ikke alltid like bra løsninger og kvalitet som for eksempel Bergans. Norrøna er noe dyrere, og Arc’teryx er hakket over der igjen, men mange skryter av sistnevntes bæresystem og sier det er verdt pengene. Osprey selger enkelte ryggsekker med hoftebelte som kan formes individuelt ved «heat molding» (BioForm).

På telttur med F-stop Sukha og to kløvhunder

Tilbehør

Et par frontlommer som festes på skulderstroppene er utrolig praktisk, særlig hvis man har rulletopp og dermed mister lommen i topplokket. I frontlommene kan man ha kamera, lue, kjeks, nøtter eller annet å spise på, solbriller og andre ting man vil ha lett tilgjengelig. Bergans selger et par slike til noen hundrelapper. De passer best til deres egne ryggsekker, men det går også an å feste til en del ryggsekker fra andre merker om de har en d-ring eller lignende et stykke opp på skulderstroppen.

2 kommentarer til “Stor ryggsekk til telttur”

  1. Hei, du skrev: «De billigste og letteste sekkene går fortere i stykker og har dårligere bæresystem.» Må si meg hjertens uenig. De letteste sekkene er alt annet enn de billigste, og mange av dem har et fantastisk godt bæresystem! Et eksempel (av mange) er Exped Lightning 60 lt med T-rex fabelaktige bæresystem, som kan tilpasses på millimeteren. Sekken veier 1,15 kg. (og rommer faktisk godt over 65 liter). Koster normalt rundt 2 tusen, og innomellom på tilbud til rundt 1600. Exped har også større sekker med svært gode bæresystemer, som veier rundt 1,5 kg. Golite har en sekk på 75 liter som veier 1,45 kg, sterk, og en fryd å bære. Medmindre det er noen spesielle behov, bør ikke en god tursekk veie særlig over 1,5 kg, uansett volum. Forresten, vedr flått: grunn for at preparatene for dyr ikke kan brukes på folk er enkel, og ikke fordi dyr nedprioriteres: disse stoffene er veldig giftige for mennesker, men ikke for hunder. God tur! Mvh, Turnerden Itai

    1. Takk for gode innspill! Hovedpoenget var at det lønner seg å gå for de litt dyrere sekkene, men du har rett i at lettere sekker ofte har bra bæresystem og koster en del nettopp av den grunn. Teksten er derfor oppdatert. Skal også oppdatere artikkelen om flått.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *