Hopp til innholdet

Liggeunderlag

Sist oppdatert 30. januar 2022

I en sovepose er det luften i isoleringen som varmer. Isoleringen er laget for å kunne komprimeres, derfor varmer den ikke så bra under deg. Er du kald på de kroppsdelene som ligger mot underlaget, først og fremst skuldre og hofter, er det ikke en varmere sovepose du trenger, men et varmere liggeunderlag. Liggeunderlaget har med andre ord flere funksjoner enn å gi deg et mykt underlag å ligge på. Mer om hva man skal tenke på for å være varm på natten kan du lese i artiklene om sovepose og hvilke klær man skal ha på seg på natta.

Det har skjedd en aldri så liten revolusjon på liggeunderlagfronten de siste årene og oppblåsbare liggeunderlag kommer i alle vekt- og komfortklasser. Fra lettvektsunderlag på et par hundre gram til rene madrasser som er like gode som senga hjemme. Kort oppsummert vil jeg anbefale et godt oppblåsbart liggeunderlag, og et lett skumcelleunderlag til røff bruk og som ekstra isolering på vinteren. Er du mye på tur på vinteren vil du kanskje ha et varmere oppblåsbart liggeunderlag til vinterturene.

Oppblåsbare liggeunderlag

Oppblåsbare liggeunderlag gir mye komfort for relativt lav vekt og lite volum nedpakket. På minussiden kommer mye lavere slitestyrke enn skumcelleunderlag, men holder du deg unna ultralettvektsmodellene og er litt forsiktig bør liggeunderlaget holde i mange år. Husk å ha med reparasjonskit på tur, det følger oftest med liggeunderlaget når du kjøper det.

Exped Synmat 7 UL M, oppblåsbart liggeunderlag med langstående pølser.

Oppbygning

De oppblåsbare liggeunderlagene er bygd opp på mange forskjellige vis. Noen består av langs- eller tverrgående pølser som fordeler vekten din. Andre er bygd opp av celler inntil hverandre. Ordinære liggeunderlag er rektangulere, vil du spare mer vekt kan du velge formsydde og mindre bredde. Liggeunderlagene kan være isolert med dun eller syntetiske fibre for å gi bedre komfort på kalde netter.

Skumcelleunderlag

Skumcelleliggeunderlag bør bestå av lukkede celler. Hver celle inneholder luft som isolerer. Om cellene ikke er lukkede isolerer liggeunderlaget dårligere og du risikerer å synke ned under natten. Unngå derfor de billigste alternativene. Man kan ikke se på et liggeunderlag at det er lukkede celler, men om det kommer fra et kjent merke kan man gå ut fra det. Skumcelleliggeunderlag kan ikke komprimeres og tar ganske stor plass, så regn med at du må spenne det utenpå ryggsekken.

Ved bålet er det tryggest med et skumcelleunderlag.

Skumcelleunderlag holder lenge. Etter hvert blir det små hull der man har ligget mot noe spisst eller brennmerker etter gnister fra leirbålet, men det gjør ingenting for komforten eller isoleringen. Liggeunderlag med en eller annen form for struktur, for eksempel vaskebrett- eller eggekartongsmønster, holder ikke like lenge som liggeunderlag uten struktur. Meningen er at kroppsvekten skal fordeles på de delene som stikker ut, som skal gi samme komfort til lavere vekt. Man sparer litt vekt på det, men med tiden kommer det til å bli flatere og man får et liggeunderlag som bare er noen millimeter tykt. Da kan det brukes under et annet liggeunderlag på vinteren for å få bedre isolering mot snøen. Bruk det i så fall nederst, eller kan det samle seg snø i fordypningene som smelter og trenger inn i soveposen.

Liggeunderlag på vinterturer

På vinterturer bør man ha med to liggeunderlag for å isolere mot kulden. Selv om et oppblåsbart liggeunderlag er oppgitt å holde deg varm ned til -20 og kaldere kan det være lurt å ha med et skumcelleunderlag. Det kan brukes foran bålet og som ekstra isolering og beskyttelse under det oppblåsbare liggeunderlaget. Husk at så lenge du telter på snøen er underlaget kaldt, selv om det er sent på våren og varmt i luften.

Komforttemperatur og r-verdi

Produsenten angir ofte en komforttemperatur eller r-verdi som sier hvor bra liggeunderlaget isolerer. R-verdien sier noe om isoleringsevnen til liggeunderlaget. En r-verdi på 4,5 tilsvarer omtrent en komforttemperatur på -15 grader, ifølge hektapåtur.no, et liggeunderlag til vinterbruk bør derfor ha en r-verdi på minst 4,5. Til barmarksbruk kan man klare seg med 2,5-3 i r-verdi.

Akkurat som med soveposer varierer det mye fra person til person hvor lett man fryser. Velg heller et litt tyngre liggeunderlag om du fryser lett. Har du alt utstyret i pulken har uansett ikke vekten så mye å si.

Reinskinn

Reinskinn gir den ordentlige villmarksfølelsen og varmer godt. En finsk vitenskapelig artikkel fra 1996 viste at reinskinn hadde noe høyere r-verdi enn datidens Thermarest. R-verdien ble målt og beregnet til like under 2 (omregnet til amerikanske enheter, som er standarden innen liggeunderlag) for begge underlagene, så dagens oppblåsbare liggeunderlag kommer faktisk betydelig bedre ut. Jeg har ikke funnet andre undersøkelser som støtter denne verdien, så den må nok tas med en klype salt.

Reinskinn er tyngre enn mange andre liggeunderlag, tar større plass og er vanskeligere å pakke med seg. De slipper hår og kan trekke til seg fukt om de ikke er behandlet og oppbevart på riktig måte. For å kunne pakke skinnet lettere bør man skjære det til så det ikke er bredere enn et liggeunderlag.

Liggeunderlagene jeg bruker

Jeg har tidligere brukt Exped Synmat 7 UL på sommeren. Det varmer bra og har lav vekt, men mange opplever problemer med delaminering etter en stund. Nå har jeg gått for monsterunderlaget Exped Synmat Mega 12 LXW. Det gir meg muligheten til å være på tur uten problemer med nakke og hodepine. Ikke akkurat noe lettvektsliggeunderlag, men med komfort som senga hjemme. Da er det verdt både gram og kroner. I tillegg har jeg oftest med et skumcelleunderlag som ekstra beskyttelse og til bruk utenfor teltet.

Det er ikke bare jeg som setter pris på 12 cm liggeunderlag. Her med skumcelleunderlag oppå for å beskytte mot hundeklør.
Stikkord:

Legg inn en kommentar