Hopp til innholdet

Pulk

Sist oppdatert 30. januar 2022

Med en pulk på vinterturer får skuldrene avlasting etter måneder med tung sekk på ryggen. En tung pulk føles også mye lettere å dra med seg enn en tung sekk. Med en hund eller to foran trenger du knapt bruke krefter på annet enn å flytte beina.

En pulk kan brukes til så mangt – ta en pause i vårsola for eksempel. Dette er transportbrettet til Fjellpulken.

Paris pulk vs. Fjellpulken

Det fins i hovedsak to typer pulker: pulker fra for eksempel Fjellpulken eller Acapulka med skrog av glassfiber og med stofftrekk, bagasjestrikker og dragfeste. Alternativt kan man kjøpe en billig pulk/transportbrett fra Paris pulk eller Fjellpulken. Prisforskjellen er vesentlig: en Paris pulk får du for 750 kr, mens en ordentlig pulk med samme lengde fra Fjellpulken koster det tidobbelte – 7 000 kr! For begge pulkene kommer drag, sele og dragfeste i tillegg.

Hvorfor velge en pulk til tidobbelt pris?

Hvorfor syns mange det er verdt å legge ned så mye mer på en pulk fra Fjellpulken når man kan få det så billig? Hva får man for de ekstra tusenlappene? Her sammenligner jeg en komplett pulk fra Fjellpulken med en Paris pulk med påmontert drag og ordentlig sele fra Fjellpulken. Med en pulk fra Fjellpulken får man følgende:

  • Stoff som dekker pakningen og gjør at det ikke samles så mye snø i den når det blåser eller snør. På den annen side er det desto vanskeligere å få ut den snøen som likevel finner veien inn i pulken.
  • Ferdig feste for drag.
  • Kroker i siden der man kan feste remmer som man kan bære pulken med.
  • Meier som kan byttes ut om de blir utslitt, dette forlenger livslengden til pulken. Dessuten holder meiene «fast» pulken når man går skrått i en bakke på hardt underlag. Den henger dermed ikke like mye nedenfor den som drar.
  • Remmer som holder pakningen på plass om pulken velter. Du kan fikse det selv på en Paris pulk.
En varepulk med stofftrekk kan være praktisk i snødrev.
Fjellpulken varepulk/X country

Fordeler med transportbrett

Selv om Paris-pulkene ser lite holdbare ut tåler de det meste og har vært med på mange ekspedisjoner til polene og Grønland. Vil man ha et skall å gå ut fra som et hobbyprosjekt der man selv legger til ulike detaljer så kan de billige pulkene være et bra utgangspunkt. Det fins mange tips på hva man kan gjøre med en Paris-pulk på nettet. En del forhandlere selger også ferdige sett for montering av drag, remmer og annet.

Selv har jeg gjennom årene konvertert fra Fjellpulken varepulk til et enkelt transportbrett med stivt drag. Når man er mye på tur alene er det en stor fordel at pulken er lett å laste opp og ned fra biltaket. I stedet for pulktrekk har jeg kjøpt en pulkbag som holder snøen ute og kan tas med inn i forteltet.

Størrelse

En pulk på 160 cm holder for to personer i ti dager om den ene har sitt personlige utstyr i en ryggsekk. Man bør ikke bare tenke på hvor mye man skal ha plass til, men også hvor overlastet man kan tenke seg å ha den. Det er mange fordeler med en stor pulk selv om man ikke har med så mye på tur. Jo fullere den er, desto høyere blir tyngdepunktet og desto oftere velter den. Det er også tyngre å få den på rett kjøl når den først velter. En liten pulk synker dypere ned i løssnø og kan derfor bli tyngre å trekke enn en som er større. Er det mye plass kan man også pakke den raskere når det er dårlig vær, en ikke altfor liten fordel. Overdimensjonerte pakkvolumer er et viktig steg for å gjøre friluftsliv i krevende værforhold på vinteren enklere.

Tilbehør til pulker

Til pulken trenger man et drag og en sele, alternativt kan man bruke tau. Ulempen med tau er at du kan få pulken i hælene når du kjører nedover og den blir hengende under deg når du går på skrå langs fjellsider. Pulkselen bør ha remmer som går over skuldrene. Ekspedisjonsselen fra Fjellpulken er mye mer behagelig å gå med enn standardselen med tynnere skulderremmer. Det er bra om draget har demping, som gjør belastningen mykere. Stivt drag er en stor fordel når du går på skrå i bratt terreng.

Glassfiberdragene tåler mye i lengderetningen, men kan bli bøyd hvis de får et slag fra siden. Oftest kan man fortsatt bruke draget, men det må støttes opp for å fungere ordentlig. Bruk en skistav, gren eller lignende og en stor mengde tape. En rull med gaffatape bør være en selvsagt del av reparasjonsutstyret du har med på tur.

Hund og pulk

Har man hund er det naturlig å la den hjelpe til med å trekke. Du kan velge mellom å la hunden dra pulken selv eller at du drar pulken og hunden drar deg. Selv pleier jeg gå med pulken og ha hundene i strikktau foran meg. Om man fester hunden til ringene i selen som man fester draget i, overfører man trekkraften effektivt fra hunden til pulken. Med denne løsningen tar man høyde for at hunden kanskje ikke orker å dra pulken alene hele dagen siden man selv hjelper til.

Hvis hunden skal dra pulken alene bør du ha med drag og sele til deg selv i tilfelle hunden blir sliten på slutten av dagen og ikke orker å dra lenger. Det fins spesielle hundedrag som er tilpasset bruk for en eller flere hunder etter hverandre, eller du kan bruke bånd eller tau med strikk. Det skal mye til før hunden ødelegger draget. Ifølge Fjellpulken skal det ikke være mulig, men jeg har hørt det har skjedd. Fordelen med drag er at du ikke risikerer at hundene får pulken i bakbeina, men det gjør det vanskeligere å bevege seg i skogen.

Har du to eller flere hunder er det en fordel å montere på en hundebrems bak på pulken. Da kan du selv henge etter pulken og bremse i bratte bakker og hundene slipper å gå med det stive draget. Godt trente hunder kan trekke sin egen kroppsvekt sålenge det ikke er dyp snø.

Trener du opp hundene gradvis kan de dra omtrent sin egen kroppsvekt i mange timer. Her er hundene festet etter hverandre med to bånd fra MR kobbel. Jeg henger bak pulken og bremser ved behov.

Godt feste

Når man går med pulk er det ekstra viktig med godt feste under skiene. Både kort- og langfeller gjør turen lettere. Les mer i Feller.

Legg inn en kommentar