Ryggsekker for friluftsliv har mange remmer som kan justeres for å gjøre sekken balansert og behagelig å bære. Begynn med å feste hoftebeltet og stramme det slik at du bærer mye vekt på hoftene, men det likevel føles behagelig og ikke for stramt. Generelt sett skal man bære mesteparten av vekten på hoftene og hoftebeltet skal sitte på, eller på oversiden av, hoftekammen og dekke hoftebeina. En tommelfingerregel er at oversiden av hoftebeltet skal være like under navlen, men dette avhenger av formen og høyden på beltet og din egen kroppsform. Stram skulderremmene slik at sekken kommer inntil ryggen.

Annonse

Juster deretter rygglengden hvis mulig, vanligvis kan en plate med hoftebeltet flyttes opp og ned. Er ryggen for kort bærer man mer av vekten på skuldrene og blir lett sliten. Pass på at det er langt nok mellom hoftebeltet og skulderremmene til at du bærer mye av vekten på hoftene, men ikke så langt at skulderremmene ligger ovenfor skuldrene og all vekt bæres på hoftene. På noen sekker kan man også justere bredden mellom skulderremmene. Sitter skulderremmene for langt fra hverandre dras skuldrene bakover og man må bruke muskelkraft for å holde imot. Prøv de forskjellige avstandene og se hva som kjennes best.

Remmene øverst på skulderremmene som går mot sekken brukes for å bære sekken nærmere ryggen og dermed legge mer vekt på skuldrene. Er disse remmene for løse er min erfaring at sekken slenger mer og føles tyngre, så jeg foretrekker å stramme disse remmene og heller løsne på skulderremmene for å avlaste skuldrene. På hoftebeltet fins det også vanligvis remmer som stabiliserer hoftebeltet mot sekken. Går man i oppoverbakke eller ulendt terreng kan det være bra å løsne på disse slik at sekken lettere følger bevegelsene når man går. Når disse strammes fordeler man også mer vekt til hoftene. Disse to settene med remmer kan brukes for å fordele vekten mellom skuldrene og hoftene og variere belastningen underveis.

Til slutt strammes brystremmen nok til at skulderremmene sitter omtrent midt på skuldrene.

Bruk disse tipsene som et utgangspunkt og prøv deg fram under turen og i ulikt terreng slik at du både lærer hva som føles best for deg og ikke overbelaster deler av kroppen. Det tar gjerne noen turer med tung sekk før man lærer hva som føles best og passer for akkurat din rygg og din sekk.

Annonse

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: