Hopp til innholdet

Lær deg å tilpasse og justere ryggsekken

Sist oppdatert 30. januar 2022

Lær hvordan du steg for steg kan tilpasse ryggsekken for riktig fordeling av vekten og for å få en mest mulig behagelig tur. I artikkelen Stor ryggsekk til telttur kan du lese mer om hva du skal se etter i en ryggsekk.

Hvordan skal ryggsekken sitte på ryggen?

Ryggsekken skal sitte tett inn mot kroppen, men samtidig løst nok til at den følger bevegelsene dine når du går. Hoftebeltet skal dekke hoftebeina og skulderstroppene skal ligge omtrent midt på skuldrene – ikke for langt ut til sidene. Vektfordelingen mellom skuldre og hofter bør være omtrent 30/70 %. Det kan være lurt å teste og tilpasse ryggsekken hjemme før du drar på tur.

1. Fest og juster hoftebeltet

Begynn med å feste hoftebeltet og stramme det slik at du bærer mye vekt på hoftene, men det likevel føles behagelig og ikke for stramt. Hoftebeltet skal sitte på, eller på oversiden av, hoftekammen og dekke hoftebeina. En tommelfingerregel er at oversiden av hoftebeltet skal være like under navlen, men dette avhenger av formen og høyden på beltet og din egen kroppsform. Stram skulderremmene slik at sekken kommer inntil ryggen.

2. Juster rygglengden

På en del større ryggsekker kan man justere rygglengden, vanligvis kan en plate med hoftebeltet flyttes opp og ned. Er ryggen for kort bærer man mer av vekten på skuldrene og blir lett sliten. Pass på at det er langt nok mellom hoftebeltet og skulderremmene til at du bærer mye av vekten på hoftene, men ikke så langt at skulderremmene ligger ovenfor skuldrene og all vekt bæres på hoftene.

3. Juster skulderremmene

På noen sekker kan man også justere bredden mellom skulderremmene. Sitter skulderremmene for langt fra hverandre dras skuldrene bakover og man må bruke muskelkraft for å holde imot. Prøv de forskjellige avstandene og se hva som kjennes best.

På toppen av skulderremmene er det ofte mindre remmer som kan brukes for å stramme skulderremmene mot sekken. Da bærer du sekken nærmere ryggen og legger mer vekt på skuldrene. Er disse remmene for løse er min erfaring at sekken slenger mer og føles tyngre, så jeg foretrekker å stramme disse remmene og heller løsne på selve skulderremmene for å avlaste skuldrene.

Juster remmene oppå skulderremmene for å få sekken tettere inn mot ryggen.

4. Juster remmer på hoftebeltet

På hoftebeltet er det også vanligvis remmer som stabiliserer hoftebeltet mot sekken. Går man i oppoverbakke eller ulendt terreng kan det være bra å løsne på disse slik at sekken lettere følger bevegelsene når man går. Når disse strammes fordeler man også mer vekt til hoftene. Disse to settene med remmer kan brukes for å fordele vekten mellom skuldrene og hoftene og variere belastningen underveis.

Juster remmene på hoftebeltet for å stabilisere hoftebeltet mot sekken.

5. Juster brystremmen

Til slutt strammes brystremmen nok til at skulderremmene sitter omtrent midt på skuldrene.

6. Prøv deg fram og varier

Bruk disse tipsene som et utgangspunkt og prøv deg fram under turen og i ulikt terreng slik at du lærer hva som føles best for deg. Det er også lurt å variere belastningen så du ikke overbelaster deler av kroppen. Det tar gjerne noen turer med tung sekk før man lærer hva som føles best og passer for akkurat din rygg og din sekk.

Legg inn en kommentar

Oppdag mer fra Friluftsnett

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese