Om du holder på med friluftsliv en regnfull dag er det ikke bare klærne du har på deg som risikerer å bli våte, også pakningen som ligger i ryggsekken kan bli våt. Det fins flere måter å sørge for at du kan ta av deg de våte klærne og krype ned i en tørr sovepose når teltet er slått opp etter en lang og våt dag på tur. Husk at det ikke bare er på sommeren du må være forberedt på regn, selv midt på vinteren kan det bli regn i fjellet. Nedenfor er en oversikt over de vanligste måtene å holde pakningen tørr på.

Annonse

Plastposer

Ved å ha alle sakene dine i mange plastposer kommer du til å kunne holde pakningen tørr og dessuten holde orden i pakningen. Pose fra ICA til fleecegenseren og en fra apoteket til dagboken. Etter en stund har man lært seg hvilken pose som inneholder hva. Ta med noen ekstra om du skal være ute noen dager siden de lett går i stykker. Jeg har fortsatt ikke funnet noen pose på rull som er verdt å bruke. Alle jeg har testet har vært så tynne at de blir til småbiter etter noen dager. Dessverre er ikke plastposer særlig fotovennlige. Mange perfekte bilder av utstyr eller personer på tur har blitt ødelagt av fargerike plastposer som har ligget framme. Selv om det kanskje er sånn det ser ut på tur blir det ikke så bra på bilder.

Pakkposer

Vi brukte tidligere plastposer, men har nå gått over til hjemmesydde pakkposer av vanntett stoff. Vanntett stoff er noe du finner hos Shelby eller Extremtextil. Om du har et utslitt telt eller noe annet vanntett stoff du ikke trenger er det bare å ta fram saksen. Grunnen til at vi byttet er at det er mer miljøvennlig å bruke samme poser i mange år, man slipper å innse kvelden før en tur at man ikke har nok plastposer, og at pakkposer ser bedre ut på bilder. Dessuten går de ikke i stykker like lett under turen.

Vanntette pakkposer

Vanntette pakkposer ble tidligere stort sett laget av tykke, tunge materialer, men kommer nå i mye tynnere stoff. Jeg opplever denne løsningen som en dyr måte å holde pakningen tørr på, og det er upraktisk når man skal stenge de vanntette posene med store votter på hendene. Unntaket er om du har tenkt deg over elver som er så store at du må svømme. Det er også helt nødvendig å pakke vanntett i hundekløver. Om man må over en elv eller hunden gjerne tar en svømmetur kommer det lett inn en del vann i kløvveskene. Om du ikke er villig til å sy pakkposer selv og heller ikke vil ha plastposer, kan dette også være en bra løsning siden de holder lengre enn plastposer og man kan få kjøpt dem i butikken. For de fleste holder det at stoffet er vanntett, det er sjelden man faller når man vader eller går gjennom isen. Eventuelt kan du legge kameraet og annen elektronikk i vanntette pakkposer om ulykken skulle skje, men la resten holdes tørt på andre måter. Om du er raskt ute igjen etter å ha falt i elven rekker ikke altfor mye vann å trenge inn i soveposen, maten og klærne.

Det fins i dag et stort utvalg av vanntette pakkposer: tynne og lette, tykke og tunge, gjennomsiktige, pakkposer med ventiler som gjør det lettere å komprimere, dyre, billige… Se deg rundt i forskjellige butikker. Kjøper du de dyreste blir det en dyr måte å holde pakningen tørr på, men som så ofte med friluftsutstyr så får du det du betaler for.

Regntrekk

Til en del ryggsekker får man et regntrekk som man drar over ryggsekken når det begynner å regne. Om det ikke følger med ryggsekken kan man kjøpe det som tilbehør om man ikke har en veldig stor sekk. Meningen er at stoffet skal dekke hele ryggsekken utenom bæresystemet, men mange jeg har sett bruke dette har opplevd at pakningen har blitt våt etter en dag i mye regn og motvind. Det blir også mer styr når man skal ta ting ut av ryggsekken. Om man bruker regntrekk kan det være vanskelig å spenne ting utenpå ryggsekken om man ikke får plass til alt inni siden regntrekket ikke er så mye større enn ryggsekken.

Søppelsekk

Om du har en stor søppelsekk i ryggsekken som du legger sakene dine i kommer du til å holde regnet ut, og deg selv også om du har åpning på flere steder enn høyest opp på ryggsekken. Å bruke en søppelsekk er derfor en upraktisk måte å holde pakningen tørr på.

Vanntett ryggsek

Få ryggsekker er helt vanntette eller engang sydd i vanntett stoff. Derimot fins det mange ryggsekker som har vanntette glidelåser, som absolutt ikke får ses på som noe tegn på at det er en vanntett ryggsekk. Jeg har fortsatt ikke forstått fordelen med vanntette glidelåser på en ryggsekk når stoffet ikke er vanntett. Hvilken forskjell gjør det om det kommer inn litt vann gjennom glidelåsen? En del ryggsekker er impregnerte for å holde vann ute, men om ikke selve stoffet er vanntett hjelper det bare de første turene. Om du mistenker at stoffet er vanntett og holder regnet ute burde du undersøke det nøye før du stoler på det.

Annonse

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: