Hopp til innholdet

Test av fotoryggsekk: F-stop Sukha

Sist oppdatert 3. februar 2021

F-stop Sukha er en praktisk og komfortabel fotoryggsekk som passer utmerket til friluftsliv. Sukha er en del av Mountain-serien til F-stop, som er utviklet nettopp for turer der man både skal ha med tur- og fotoutstyr. Med 70 liter volum får du med deg det du trenger av utstyr til de fleste dagsturer. Pakker du veldig lett kan du kanskje også bruke den til teltturer i barmarkssesongen.

På telttur med F-stop Sukha og to kløvhunder

Jeg har brukt F-stop Sukha siden juni 2016. Fra før har jeg en F-stop Tilopa BC som har blitt flittig brukt på de fleste (foto)turer siden 2014. På lengre dagsturer blir Tilopa på 48 liter i minste laget og jeg ønsket etter hvert en større sekk som også kunne brukes til teltturer. Valget falt på F-stop Sukha på 70 liter, en ny versjon av Satori. Jeg kjøpte den første sekken hos Fotobag.no og var så fornøyd med servicen etter en lang og hyggelig prat med Rune, at det var en selvfølge å bestille der igjen. Denne gangen fikk jeg delvis sponset sekken.

Om F-stop

F-stop er et amerikansk merke rettet mot amatør- og proffotografer. F-stop sine ryggsekker ser ut som vanlige dagstursekker, men med en stor åpning i ryggen og tilpassede bokser til kamerautstyret (ICU) fungerer de også som ypperlige fotosekker. Mountain-serien har sekker fra 32 (Lotus) til 80 liter (Shinn) og 10 forskjellige størrelser av ICU. I Dakota-serien finner du ulike etuier som kan festes på sekkene. ICU-en beskytter kamerautstyret og innvendige vegger kan flyttes og tilpasses ditt utstyr. Med ryggåpningen har man enkel tilgang til fotoutstyret, selv når man har på regntrekk.

Om F-stop Sukha

F-stop Sukha er en middels stor sekk på 70 liter. Jeg bruker den med ICU-ene slope medium og slope large. Slope medium passer når jeg må ha med mye annet utstyr og ikke skal ta med alt kamerautstyret. Slope large passer til rene fototurer og da har jeg plass til alt fotoutstyret pluss noe turutstyr. Til forskjell fra gamlesekken Tilopa har Sukha sidelommer og frontlommen er noe større. Detaljene på ryggpanelet er også litt forskjellig, blant annet har Sukha har færre, men større lommer til minnekort, batterier osv.

Volum

Med 70 liter har jeg alltid nok plass i sekken på dagsturer, i hvert fall sommerstid, men teltturer er mer krevende. Har du lett og kompakt turutstyr er det nok mulig å klare seg med Sukha til overnattingsturer, men jeg måtte supplere med to kløver da jeg skulle teste Sukha på telttur. Shinn er et større alternativ på 80 liter, men denne sekken er i større grad tilpasset videoutstyr og ryggåpningen er derfor større.

Vekt og komfort

Sekken veier 2,1 kg og er nok i mellomsjiktet når det gjelder vekt i forhold til volum. Bærekomforten er god med godt polstrede skulder- og hoftebelter. Jeg har ofte problemer med gnagsår av store sekker, men har hatt mindre problemer med Sukha enn andre sekker jeg har prøvd. Sekken er også såpass solid og stiv i ryggen at den er god å bære når den er fullt lastet.

Andre detaljer

Sukha er tilpasset drikkesystem, som kan bæres i en lomme bort fra ryggen i hovedrommet. Stoffet er vannavvisende, men må impregneres etter en tids bruk. Regntrekk følger ikke med, men kan kjøpes separat. Det er en del fester til stropper til å feste utstyr på sekken, men man må kjøpe spesielle stropper av F-stop separat. Sukha har ikke små lommer på sidene til å hvile stativbein i, men det går fint å feste stativ på begge sider av sekken ved å bruke sidestroppene.

Pris

F-stop Sukha koster 3 299 kr hos Fotobag.no, egentlig en helt grei pris for en såpass funksjonell sekk av den størrelsen. Husk likevel at innsatsene (ICU) kommer i tillegg. Totalprisen kan derfor blir en del høyere, men i min mening er det uten tvil verdt pengene for en solid, funksjonell og komfortabel sekk som er spesialtilpasset tur- og fotointeresserte.

Konklusjon

F-stop Sukha passer for deg som har med mye utstyr på dagsturer eller pakker veldig lett på teltturer, og ønsker en sekk til både foto og friluftsliv. Kjøp gjerne to ulike innsatser slik at du kan tilpasse volumet mellom foto- og annet turutstyr.

Produsent
Vekt (med slope medium)
Volum
Bruksområde
Pris
F-stop2,1 kg (2,6 kg)70 literTur og fotografering,
lengre dagsturer og lette teltturer
3 300 kr (uten ICU)
Stikkord:

Legg inn en kommentar