Sist oppdatert 7. august 2023
Her er noen tips til mat på tur, både sommer og vinter.
Frokost
Frokostblanding med tørrmelk blandet med (varmt) vann, tilsatt nøtter, rosiner og tørket frukt smaker godt. Det inneholder mye karbohydrater og andre sunne næringsstoffer. Havregrøt veier mindre og tar mindre plass enn frokostblanding. Om man er veldig opptatt av volum kan man kjøre det i mikseren til det blir mel. Da koker det også raskere. Grøten kan tilsettes nøtter, tørket frukt og tørrmelk blandet med (varmt) vann. Jeg beregner 150-170 gram frokostblanding per dag. Vil du skeie ut kan du også tilsette sukker, sjokolade og annet søtt som gir ekstra energi.
Lunsj
På vinteren er det godt med varm mat på tur, i hvert fall når gradestokken viser -10 grader og kaldere. Med en mattermos kan du lage lunsjen hjemme eller i teltet på morgenen så den er spiseklar til lunsj. Forskjellige typer posesuppe eller posesaus blandet med for eksempel potetmos, bulgur eller nudler smaker godt. Tilsett tørket kjøtt, eller linser om du er vegetarianer. Potetmos kan du blande inn ved lunsjen. Bulgur og nudler kan blandes når du forbereder lunsjen på morgenen, så er det klart når du skal spise det. Med en mattermos slipper man fyre opp brenneren eller et bål for å få varm lunsj. En posesuppe beregnet på 3-4 personer er ganske passe til to, mens posesaus holder til én. Sprøstekt løk gir god smak og ekstra energi.
På sommeren kan det være like greit å fyre opp brenneren til lunsjen, så slipper man bære med seg vannet. Eller du kan lage de gode gamle brødskivene. Fyrer du opp bål til lunsjen er det godt med pølser eller bacon stekt i flammene servert mellom to brødskiver. Da hører naturligvis også bålkaffen med!
Middag
Til middag er det enkelt å bruke Real turmat eller annen frysetørket mat spesielt utviklet for friluftsliv, men det er dyrt og kjedelig i lengden. Posesuppe og ris eller pasta sammen med linser eller tørket kjøtt fungerer også til middag, gjerne med sprøstekt løk på toppen. Det kan også varieres med tørkede grønnsaker, ost, créme fraiche og ferske grønnsaker om du orker bære det med deg. Jeg pleier å beregne ca 150-170 gram ris/pasta per person og dag. På kortere turer kan man bære med seg mer fersk mat og lage middager man pleier å lage hjemme. Biff stekt over bålet med en pakke fløtegratinerte poteter smaker nydelig! Forbereder du maten hjemme før du drar ut ved å kutte opp, forsteke osv. går det raskere å tilberede maten ute. Ellers fungerer pølser på bål utmerket for de som vil bruke minst mulig tid på middagen.
For den fiskeinteresserte kan maten skaffes underveis, men vær forsiktig med å stole på fiskelykken. Nystekt fisk i smør med potetmos eller bare som fingermat rett fra panna er god turmat.
Mat på sommeren
På sommeren må man tenke på holdbarheten til maten, særlig om man skal være på tur mer enn en helg i sommervarmen. Fersk mat med kort holdbarhet kan spises de første dagene, eller man kan passe på å pakke det slik at det holder seg relativt kjølig. Pakk maten med minst holdbarhet midt i sekken, gjerne inni en genser, slik at det ikke like lett blir varmet opp på dagen når sola steker på sekken. Når man er i leiren kan man legge maten i bekker eller myrhull eller grave det ned i en snøflekk om man er på tur på våren. Bruk en vanntett pakkpose og pass på at dyr ikke kan komme inn til maten. Et matlager jeg hadde i en bekk en gang ble raidet av en ravnegjeng som skrellet appelsinen, åpnet smøreostboksen og kakket i stykker eggene. Skikkelig ravnefest! Tenk også på hvordan maten pakkes i sekken for å unngå søl i pakningen. For eksempel er det lurt å pakke smør i en plastboks slik at det ikke renner utover pakningen når smøret smelter og smørpakken blir most underveis.
Mat på vinteren
En del matvarer er praktiske og gode å ha med på vinteren. Andre forvandler seg til det ugjenkjennelige og uspiselige. Hardkokte egg er ikke å anbefale. For det første må de skrelles når skallet har fryst fast. For det andre blir eggehviten læraktig i flere lag. Rå egg er heller ikke så praktiske å bære med seg. Creme fraiche endrer konsistens, men smaker like bra. Ost blir steinhardt, men kan «rives» ved å sage med sagen på multiverktøyet. Les mer om hvordan man lager mat på vinteren i Matlaging på vinteren.
Variasjon og tørking
Under turer som varer en uke eller lenger blir behovet for fett større, særlig om vinteren, og det kan være godt å tilsette ost, creme fraiche eller smør i lunsjen og middagen. Har man pulk på vinteren har ikke vekten på pakningen like mye å si, og da kan man for eksempel ta med dypfryste grønnsaksblandinger som variasjon.
Grønnsaker, frukt og sopp kan tørkes og tas med på tur. Tørket mat tar mindre plass og er mer holdbart enn fersk mat, og er derfor ypperlig mat på tur både sommer og vinter.