Hopp til innholdet

Konvertere koordinater mellom grader og UTM

Sist oppdatert 30. januar 2022

Bruk kalkulatoren for å konvertere koordinater mellom geografiske grader og UTM-koordinater (Universal Transverse Mercator). Kalkulatoren er bygget på et script utarbeidet av Charles I. Taylor.

Geografisk
Desimalgrader
Grader min s
Til/fra
UTM
Lengdegrad (øst) eller X (øst)
Breddegrad (nord) eller Y (nord)
  Sone
  Halvkule

N
S

Geografiske kartkoordinater legges inn som desimalgrader eller grader, minutter og sekunder. Negative tall indikerer vestlige lengdegrader og sørlige breddegrader. UTM-koordinater legges inn og vises i meter med inntil to desimaler. Kalkulatoren bruker kartdatumet (koordinatsystemet) WGS84/EUREF89. Javascript må være aktivert i nettleseren for at kalkulatoren skal fungere. Bruk punktum eller komma som desimaltegn.

Prøv flere av Friluftsnett sine kalkulatorer:

6 kommentarer til “Konvertere koordinater mellom grader og UTM”

  1. Dere har helt glemt at en GPS angir grader, minutter. Det siste med desimaler, i stedet for sekunner. Dermed er dette totalt totalt ubrukelig

    1. Det stemmer at det ikke er mulig å legge inn minutter med desimal. Alternativt kan du ta desimalene og gange med 60 for å få sekunder. For eksempel om breddegraden er 62 grader, 11,5 minutter. Da ganger du 0,5 med 60 = 30 sekunder. Håper det er til hjelp!

  2. Hei.. skriptet tar ikke hensyn til at sone 32 ikke er standard, så koordinater på vestlandet havner i feil sone…

    1. Hei! Det er mulig å fylle inn ulike soner (31, 32 osv). Ved konvertering fra grader til UTM skal kalkulatoren velge riktig sone av seg selv. Jeg har for eksempel prøvd nå med 5 grader øst og 60 grader nord, da velger kalkulatoren sone 31. Det er dessverre ikke mulig å selv velge hvilken sone man vil konvertere til.

  3. Appen jeg bruker oppgir koordinater som plasserer mine steder litt lenger sør enn hvor jeg er. Det står Lat/Lon. Hva er det? Hvordan konvertere til noe som går an å bruke?

    1. Det høres ut som geografiske koordinater, dvs. lengdegrad (lon) og breddegrad (lat). Hvorfor koordinatene blir plassert lenger sør er vanskelig å si. For å konvertere til UTM kan du bruke kalkulatoren og taste inn lon og lat enten med desimalgrader eller grader, minutter og sekunder.

Legg inn en kommentar