Hopp til innholdet

Test av Primus Omnifuel: driftssikker, men ustabil

Primus Omnifuel

Sist oppdatert 3. juni 2023

Primus Omnifuel er en multifuelbrenner som går på gass, bensin, diesel, parafin og flybrensel. Den er allsidig og driftsstabil, men brenner ustabilt på lav effekt. Jeg har brukt brenneren siden 2006 med gass, bensin og parafin; de siste årene kun med bensin og gass. Primus Omnifuel er oppgradert etter jeg kjøpte min brenner og nyeste utgave heter Primus Omnifuel II.

Primus Omnifuel
Primus Omnifuel med brenselflaske

Omnifuel er grei å bruke for de som er vant med multifuelbrennere. Man kobler til brenselflasken, pumper 15-20 ganger, åpner ventilene for å slippe ut litt brensel og tenner på for å forvarme før man slipper på brensel igjen. Se også egen artikkel om å bruke multifuelbrenner. Brenneren står stødig på underlaget og jeg har sjelden hatt problemer med den.

Ustabil på lav effekt

Det største minuset med Primus Omnifuel er regulering av flammen. Spesielt når man skrur ned effekten begynner brenneren å blafre. Skrur man den ned for lavt kan den plutselig slokke og man må hive seg rundt for å tenne på igjen før den kjøler ned. Det gjør at det stort sett alltid brenner seg i bunnen av gryta. Jeg har byttet fra parafin til bensin for å prøve å få den til å brenne mer stabilt. Parafin har det nemlig med å tette igjen slange og dyse med sot. Brenneren går noe mer stabilt på lav effekt etter brenselbyttet, men går fortsatt ikke optimalt. Jeg har reklamert og fått byttet brenneren én gang, men jeg hører fra andre at det er et relativt vanlig problem med denne brenneren. Jeg har ikke testet den nye versjonen og vet ikke om Omnifuel II brenner mer stabilt.

Det trekker også negativt ned at det kun er én åpning for å stikke inn en fyrstikk. Med bensin går det greit siden det er så lettantennelig, da kan man tenne fra toppen. Med parafin gjør det operasjonen litt mer omstendelig.

Primus Omnifuel vs. Optimus Nova

I forhold til Optimus Nova er det litt mer omstendelig å rense dysene, man må bruke en rensenål som følger med multiverktøyet. Denne har en tendens til å knekke etter en tids bruk og det er dyrt å kjøpe helt nytt multiverktøy bare for nålen. Det er derfor lurt å finne en tynn ståltråd eller lignende man kan bruke i stedet. På Optimus Nova er det en innebygd rensenål som renser når man rister brenneren. På den annen side opplever jeg Omnifuel som mer driftssikker med færre problemer og deler som går i stykker. 

Verdiene under er basert på den nye modellen, Primus Omnifuel II.

Produsent
Vekt (inkl. flaske 0,6L)
Maks effekt
Bruksområde
Pris
Primus450 g3000 WAlt der vekt ikke er høyeste prioritet1 900 kr (Primus Omnifuel II, inkl. flaske)

Legg inn en kommentar