Hopp til innholdet

Brensel: en oversikt for friluftsfolket

Multifuelbrenneren Primus Omnifuel under forvarming

Sist oppdatert 5. november 2023

Her får du en oversikt over ulike typer brensel til friluftsbruk. Artikkelen tar for seg oppbevaring av brensel, sikkerhet, brenselforbruk, energiinnhold og priser. I artikkelen om brennere kan du lese mer om de ulike typene brennere. Selv foretrekker jeg multifuelbrenner med bensin eller gass.

Oppbevare brensel

Flytende brensler bør oppbevares i egnede flasker. Større 4- og 5-liters kanner tåler en del, men er store og egner seg dårlig på tur. Kjøp heller en drivstofflaske med god helletut.

Brenselforbruk

Et nøkternt anslag for drivstofforbruk er 0,5 dl bensin/parafin per person og dag i sommersesongen. Det tilsvarer 0,45 kWh. På vinteren bør du regne med det dobbelte. Har du for vane å kosefyre eller har med hund bør du beregne mer, det samme om du er alene på tur. Drivstoffforbruket er også avhengig av type brenner og hvor effektivt du fyrer, for eksempel om du bruker vindskjerm. Les mer om vindskjerm i artikkelen om tilbehør til matlaging. Ta gjerne med litt ekstra brensel på turen, det kan fort hende en flaske inneholder litt mindre enn du hadde tenkt. Dette er spesielt viktig på vinteren når man ofte er avhengig av å ha brensel for å smelte snø for å få drikke.

Gass har noe høyere energiinnhold per kilo enn bensin og parafin. Om du bruker rødsprit må du regne med å ta med nesten det dobbelte i forhold til bensin/parafin.

Sikkerhet med brensel

Det er en risiko forbundet med bruk av alle typer brensel på tur. Av brenslene jeg skriver om her er kanskje bensin den farligste, mest fordi det brenner så kraftig, men også fordi bensin er eksplosjonsfarlig. Ved riktig bruk og forutsatt at brenneren fungerer som den skal er nok likevel eksplosjonsfaren liten. Brannfaren er derimot noe man skal ha respekt for og forvarming og bruk av brenner inni teltet krever erfaring og at du er trygg på brenneren din. Under forvamingen kan det raskt bli høye flammer som lett kan antenne teltet. Det tryggeste er å begynne med en annen type brensel, for eksempel rødsprit eller parafin, og heller gå over til bensin når du har mer erfaring.

Multifuelbrenner med bensin.

Noen forutsetninger

I den følgende oversikten tar jeg utgangspunkt i et drivstofforbruk tilsvarende 0,5 dl bensin per person og dag, som tilsvarer 0,45 kWh. Det er et nøkternt anslag for sommersesongen. Vinterstid regner jeg det dobbelte.

Prisene er «vanlige» priser i store beholdere, men det går an å finne det billigere om man leter litt. Om man kjøper én liter i stedet for fire eller 100 gram gass i stedet for 450 blir det mye dyrere. Jeg har ikke tatt hensyn til at det kanskje kan gå mer eller mindre energi tapt i gass- eller rødspritbrennere.

Sprit (rødsprit)

Rødsprit, eller teknisk sprit, er denaturert teknisk etanol og er den vanligste typen sprit. Spriten helles i en kopp og tennes på. Rødsprit fås kjøpt mange steder.

+ Miljøvennlig når den er framstilt av fornybare ressurser. Det betyr av karbondioksiden som slippes ut nylig har blitt tatt fra atmosfæren. Rødsprit kan også framstilles av ikke-fornybare råvarer.

– Inneholder lite energi i forhold til vekten og brennes uten trykk. Sammenlignet med de fossile brenslene nedenfor må man nesten ha med seg dobbelt så mange gram brensel.

– Søler lett og kan da være brannfarlig.

– Soter, om man ikke velger sotfrie alternativ.

– Fungerer best ved temperaturer over fem grader.

Fakta

ParameterVerdiKilde/merknad
Energiinnhold7,0 kWh/kg
5,5 kWh/liter
Miljødirektoratet
understandall.net
Pris per liter60 krJanuar 2021
Effekt brenner7-800 WFjellsport.no
Pris per kWh10,9 kr
Pris per dag4,9 krTilsvarer 0,8 dl, 64 g

Gass

+ Lett i forhold til energiinnholdet.

– Fungerer dårlig i kulde, selv om vintergass også kan fungere ned til ca. -20 grader. Gassen bør være noen grader varm når man bruker den.

Gassen man bruker i friluftsbrennere består oftest av butan og propan. Propan har lavere kokepunkt, som gjør at i kulde brukes bare propan (om det ikke er for kaldt, for da får du ingen gass) og butan blir igjen som væske i beholderen. Det kan forårsake høye flammer når man senere tenner i vanlig temperatur. I minusgrader må man derfor varme gassen på en eller annen måte. Om du har tid kan du alltid varme den innenfor klærne. Du kan også varme den ved å helle varmt vann i en kjele og sette flasken i den. Det gjelder med andre ord å ha en termos med varmt vann før man begynner å bruke brenneren.

– Gassboksene kan ikke fylles med mindre du har en adapter, halvtomme bokser må brukes til de er tomme.

– Gass kan være vanskelig å få tak i, særlig under reiser utenlands. Gassbokser kan ikke tas med i fly.

ParameterVerdiKilde/merknad
Energiinnhold12,7 kWh/kgMiljødirektoratet
understandall.net
Friluftsliv
Pris per kg265 krJanuar 2021
Effekt brenner3 000 WFjellsport.no
Pris per kWh20,8 kr
Pris per dag9,4 kr/dagTilsvarer 35 g

Pris oppgitt for 450 g sommergass. Vintergass er omtrent 50 % dyrere.

Bensin

Velg firetakts miljøbensin. Totaktsbensin inneholder oljer som kan tette igjen slangene. Bilbensin burde ikke brukes når man lager mat i telt eller andre lukkede rom, siden det inneholder mange stoffer man ikke bør få i seg.

+ Billigste brensel etter ved.

+ Går an å få tak i overalt.

+ Fungerer bra i kulde.

– Veldig lettantennelig, bensin er eksplosjonsfarlig. Bensin brenner kraftigere enn andre typer brensel og må brukes med forsiktighet, spesielt under forvarming.

– Kan tørke ut pakningene. Smør dem derfor inn med silikon med jevne mellomrom.

Multifuelbrenneren Primus Omnifuel under forvarming med bensin som brensel.
Multifuelbrenneren Primus Omnifuel under forvarming

Fakta

ParameterVerdiKilde/merknad
Energiinnhold11,9 kWh/kg
8,9 kWh/l
Miljødirektoratet
understandall.net
Friluftsliv
Pris per liter40 krJanuar 2021
Effekt brenner3 000 WFjellsport.no
Pris per kWh4,5 kr
Pris per dag2,0 kr/dagTilsvarer 0,5 dl, 38 g

Prisene er for firetaktsbensin, regn med nesten det tredobbelte for renset bensin.

Parafin

+ Billig.

+ Om man velger riktig type kan den brukes på vinteren. Feil type kan fryse ved lave temperaturer. «Statoil blå» har jeg testet uten problemer på vinteren.

– Soter, som kan tette igjen slangene. Det gjelder først og fremst de som heter lampeolje.

– En del sorter fryser i kulde.

– En del nevner lang forvarmingstid som en dårlig egenskap. Personlig mener jeg at om valget står mellom parafin og bensin , som også må forvarmes, er ikke en litt lengre forvarmingstid et problem.

ParameterVerdiKilde/merknad
Energiinnhold11,9 kWh/kg
9,5 kWh/l
Miljødirektoratet
understandall.net
Friluftsliv
Pris per liter55 krJanuar 2021
Effekt brenner3 000 WFjellsport.no
Pris2,6 kr/dagTilsvarer 0,5 dl, 38 g

Ved

+ Miljøvennlig.

+ Man kan få tak i ved i naturen. Selv på snaufjellet går det ofte an å finne nok for å lage mat. En pinne her og en rot der går det alltid an å finne. Vanskeligst er det å finne ved rundt populære leirplasser, for eksempel i markaområder nære byer der alle grener to og en halv meter opp er plukket rundt en del bålplasser.

+ Koselig. Man kan sitte i timer og se inn i flammene. For mange er det en veldig viktig del av det å holde på med friluftsliv.

+ Veldig lett. Både brensel og brenner kan legges igjen hjemme. Rikelig med tørr never (og kanskje litt tennved) er det eneste som tynger ryggsekken.

– Det tar litt tid å samle sammen nok ved. Det er ikke noe for den som skal prøve å gå så langt som mulig, slår leir sent og raskt vil ha middag.

– Vanskelig å få fyr når det har regnet mye den siste tiden. I begynnelsen burde man ta med seg brenner for sikkerhets skyld.

– Kan ikke brukes i telt. Når det regner eller er sterk vind fins det triveligere sysselsetninger enn å sitte ute og lage mat.

– Det fins en del lover om hva man får ta til ved og når man får lage bål. Se mer om dette i Friluftslover i Norge og Friluftslover i Sverige.

Pris: 0 kr/dag. Jeg forutsetter da at du bruker ved du finner ute i naturen.

Med ved og en egnet stekepanne og gryte kan du lage maten på bålet.

2 kommentarer til “Brensel: en oversikt for friluftsfolket”

  1. Flott artikkel som kommer med mye nyttig info i kondensert form. Tusen takk. Har du data på fast brensel ala EzBit?

    1. Takk for hyggelig kommentar! Det var et nytt konsept for meg, har ingen data på det, nei. Skal notere meg det til neste revidering 🙂

Legg inn en kommentar