Når man velger hvilken type brenner man skal kjøpe er brensel og type brenner noe man må se på samtidig. Denne artikkelen beskriver forskjellig typer brensel generelt. I artikkelen om brennere kan du lese mer om hvordan håndteringen av brennerne som er tilpasset de ulike brenslene skiller seg fra hverandre. Jeg bruker vanligvis bensin i multifuelbrenneren på tur.

Annonse

Brenselforbruk

Flytende brensler bør under turer ikke oppbevares i flaskene man kjøper dem i, de er altfor skjøre. Hell det i stedet over i mer holdbare flasker som du kan kjøpe i friluftsbutikker. Et unntak er dunkene som inneholder flere liter. De er holdbare nok, men altfor store for at man skal kunne se dem som tilpasset friluftsliv. Ta gjerne med litt ekstra brensel på turen, det kan fort hende at en flaske inneholder litt mindre enn du hadde tenkt. Jeg har aldri vært uten varm mat på grunn av at en annen i gruppen ville spare en hekto, men jeg kan tenke meg at stemningen i teltet ikke skulle være den beste. Dette er spesielt viktig på vinteren når man ofte er avhengig av å ha brensel for å smelte snø for å få drikke. Jeg beregner en halv desiliter bensin/parafin på sommeren per person, det doble på vinteren når man må regne med å smelte snø større deler av tiden. Ta med litt mer om du er alene. Gass har høyere energiinnhold per kilo, så du klarer deg på omtrent 4/5 av det du må ha med om du bruker bensin eller parafin. Husk at tettheten for bensin og parafin ikke er på 1 kg/L, men omtrent 0,8 kg/L. Om du bruker rødsprit må du regne med å ta med nesten det dobbelte i forhold til bensin/parafin. Hvor mye man trenger er individuelt. Jeg er ganske sparsom, bruker vindskjerm (mer om vindskjerm finner du i artikkelen min om tilbehør til matlaging og varmer ikke opp teltet. Om man skal ha romtemperatur i teltet blir det helt andre mengder man må ta med seg. Du kan lese mer om matvanene mine for å få et inntrykk av brenselforbruk i Matlaging på vinteren.

Nedenfor er en beskrivelse av de vanligste brenseltypene med fordeler og ulemper. Prisene er for den mengden energi det er i en halv dl bensin. De skal tas med en klype salt. Det er “vanlige” priser i store beholdere, men det går an å finne det billigere om man leter litt. Om man kjøper én liter i stedet for fire eller 100 gram gass i stedet for 450 blir det mye dyrere. Siden jeg har mest erfaring med bensin og parafin er de andre prisene utregnet etter energiinnhold og er dermed teoretiske verdier. Jeg har ikke tatt hensyn til at det kanskje kan gå mer eller mindre energi tapt i gass- eller rødspritbrennere.

Sikkerhet

Det er en risiko forbundet med bruk av alle typer brensel på tur. Av brenslene jeg skriver om her er kanskje bensin den farligste, mest fordi det brenner så kraftig, men også fordi bensin er eksplosjonsfarlig. Ved riktig bruk og forutsatt at brenneren fungerer som den skal er nok likevel eksplosjonsfaren liten. Brannfaren er derimot noe man skal ha respekt for og forvarming og bruk av brenner inni teltet krever erfaring og at du er trygg på brenneren din. Under forvamingen kan det bli høye flammer som lett kan antenne teltet. Det tryggeste er å begynne med en annen type brensel, for eksempel rødsprit eller parafin, og heller gå over til bensin når du har mer erfaring.

Sprit

Det fins ulike typer, rødsprit er den mest brukte og kan kjøpes mange steder.

+ Miljøvennlig siden det er framstilt av fornybare ressurser. Det betyr av kulldioksiden som slippes ut nylig har blitt tatt fra atmosfæren.

– Inneholder lite energi i forhold til vekten. Sammenlignet med de fossile brenslene nedenfor må man nesten ha med seg dobbelt så mange gram brensel.

– Soter, om man ikke velger sotfrie alternativ.

Pris: 3,9 kr/dag.

Gass

+ Lett i forhold til energiinnholdet.

– Fungerer dårlig i kulde. Gassen bør være noen grader varm når man bruker den. Gassen man bruker i friluftsbrennere består oftest av butan og propan. Propan har lavere kokepunkt, som gjør at i kulde brukes bare propan (om det ikke er for kaldt, for da får du ingen gass) og butan blir igjen som væske i beholderen. Det kan forårsake høye flammer når man senere tenner i vanlig temperatur. I minusgrader må man derfor varme gassen på en eller annen måte. Om du har tid kan du alltid varme den innenfor klærne. Du kan også varme den ved å helle varmt vann i en kjele og sette flasken i den. Det gjelder med andre ord å ha en termos med varmt vann før man begynner å bruke brenneren. Det fins blandinger som kan brukes i lavere temperaturer, men jeg har ingen erfaring av om de holder det produsentene lover. Dessuten er de dyre.

– Gassboksene kan ikke fylles, halvtomme bokser må brukes til de er tomme.

– Gass kan være vanskelig å få tak i, særlig under reiser utenlands.

Pris: 3,4 kr/dag med sommergass. Om du skal ha vintergass varierer prisen etter hvor bra den er. De beste pleier å ligge på det dobbelte.

Bensin

+ Billig om man bruker bilbensin. Bilbensin burde ikke brukes når man lager mat i telt eller andre lukkede rom, siden det inneholder mange stoffer man ikke bør få i seg. Velg i stedet miljøbensin. Det må være for 4-taksmotorer. Jeg har ikke testet 2-taktsbensin, men den inneholder oljer som kan tette igjen slangene.

+ Går an å få tak i i alle verdenshjørner.

+ Fungerer bra i kulde.

– Veldig lettantennelig. En del sier bensin er eksplosjonsfarlig, men jeg har fortsatt ikke møtt noen som har kjent noen eller engang hørt om noen som har opplevd at bensinen har eksplodert. Uansett brenner bensin kraftigere enn andre typer brensel og må brukes med forsiktighet, spesielt under forvarming.

– Kan tørke ut pakningene. Smør dem derfor inn med silikon med jevne mellomrom.

Pris: 2,5 kr/dag med 4-takts miljøbensin. Regn med nesten det tredobbelte for renset bensin.

Parafin

+ Billig.

+ Om man velger riktig type kan den brukes på vinteren. Feil type kan fryse ved lave temperaturer. “Statoil blå” har jeg testet uten problemer på vinteren.

– Soter, som kan tette igjen slangene. Det gjelder først og fremst de som heter lampeolje.

– En del sorter fryser i kulde.

– En del nevner lang forvarmingstid som en dårlig egenskap. Personlig mener jeg at om valget står mellom parafin og bensin , som også må forvarmes, er ikke en litt lengre forvarmingstid et problem.

Pris: 1,4 kr/dag. Billigste brensel.

Ved

+ Miljøvennlig.

+ Man kan få tak i ved i naturen. Selv på snaufjellet går det ofte an å finne nok for å lage mat. En pinne her og en rot der går det alltid an å finne. “Mange pinner små blir til et stort bål” eller i alle fall et lite bål man kan lage mat på. Vanskeligst er det å finne ved rundt populære leirplasser, for eksempel i markaområder nære byer der alle grener to og en halv meter opp er plukket rundt en del bålplasser.

+ Koselig. Mange kan sitte i timer og se inn i flammene. For mange er det en veldig viktig del av det å holde på med friluftsliv.

+ Veldig lett. Både brensel og brenner kan legges igjen hjemme. Rikelig med tørr never (og kanskje litt tennved) er det eneste som tynger ryggsekken.

– Det tar litt tid å samle sammen nok ved. Det er ikke noe for den som skal prøve å gå så langt som mulig, slår leir sent og raskt vil ha middag.

– Ikke særlig brukervennlig når det har regnet mye den siste tiden. I begynnelsen burde man ta med seg brenner for sikkerhets skyld.

– Kan ikke brukes i vanlige telt. Når det regner eller er sterk vind fins det triveligere sysselsetninger enn å sitte ute og lage mat.

– Det fins en del lover om hva man får ta til ved og når man får lage bål. Se mer om dette i Friluftslover i Norge og Friluftslover i Sverige.

Pris: 0 kr/dag. Jeg forutsetter da at du bruker ved du finner i ute i naturen.

Annonse

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: